AKP CUMHURİYET TARİHİNİ KENDİ AMAÇLARINA GÖRE DEĞİŞTİRİYOR * Menemen Olayı MEB kitaplarından kaldırıldı

Tarihçi-yazar Mustafa SOLAK Cumhuriyet tarihinin gerçeklerini yeni kuşaklar öğrenmesin diye MENEMEN KALKIŞMASININ da MEB kitaplarından kaldırıldığını yazıyor ;

MENEMEN KALKIŞMASINI 12 bölümlük araştırma yazımdan okuyabilirsiniz 

MENEMEN YOBAZLARININ ŞERİAT KALKIŞMASI * İŞGAL GÜNLERİNDE İŞBİRLİKÇİLER ve DEVRİM ŞEHİDİ KUBİLAY’IN ve BEKÇİ HASAN ile ŞEVKİ’nin KATLİNE AİT MAHKEME KAYITLARI * 12 Bölümlük araştırma yazısı

Naci Kaptan 

***

Menemen Olayı MEB kitaplarından kaldırıldı

8. ve 11. sınıf sınıf “TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” ders kitaplarında yer alan Menemen İsyanı ve Kubilay’ın katline dair ifadeler bu yılki ders kitaplarından çıkarıldı.

11. sınıf “TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” ders kitabında Menemen’de Derviş Mehmet ve etrafına topladığı bir grup rejim düşmanının “Din elden gidiyor” propagandasıyla 23 Aralık 1930 tarihinde ayaklanma çıkardığı, Atatürk’ün, Menemen’de ortaya çıkan Kubilay Olayı’nı cumhuriyet ve inkılaplara karşı çağdaş Türk Devleti’ni yok etmek için düzenlenmiş bir isyan olarak gördüğü, Türk Milleti’nin bu olayı protesto ederek cumhuriyet yönetimine ve inkılaplara bağlı olduğunu Türk ve dünya kamuoyuna bir kere daha gösterdiği yazmaktadır.

Dahası “Atatürk döneminde demokrasi yoktu, partilere izin verilmedi” diyenlere yanıt verircesine “Kubilay Olayı’ndan sonra demokrasiye ve çok partili hayata geçiş denemeleri süresiz ertelendi” ifadesiyle çok partili hayatın aksamasına cumhuriyet karşıtlarının izin vermediği açıklanmıştır.Bu satırlar çıkarıldı.

Geçen yılki 8. sınıf TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında Menemen İsyanı ve Kubilay’ın katli şu şekilde anlatılarak çok partili hayatın süremediği ortaya konmuştur:

“Kuruluşundan kısa süre sonra Serbest Fırkayı laikliğe ve inkılaplara karşı olanların toplandığı bir merkez hâline getiren cumhuriyet karşıtları fesin tekrar giyileceği, tekkelerin yeniden açılacağı, eski alfabeye dönüleceği yönündeki propagandalarına devam ettiler. Bu çevreler Parti lideri Fethi (Okyar) Bey’in Ege gezisi sırasında gittiği yerlerde cumhuriyet ve laiklik aleyhine gösteriler yaptılar. Fethi Bey de kontrolü dışında gelişen ve tehlikeli bir hâl almaya başlayan bu olayların daha fazla büyümemesi için 17 Kasım 1930’da partisini kapatmak zorunda kaldı.Fethi Bey’in partisini kapatmasından sonra yaşanan Menemen Olayı onun bu kararının ne kadar doğru olduğunu ortaya çıkardı.” Bu ifadeler de çıkarıldı.

Menemen Olayı’nı n ve Kubilay’ın katlinin ders kitabından çıkarılmasının nedeni cumhuriyetimizin yıkımına yönelik padişah ve halife yanlısı özlemcilerin suçlarını gizlemektir. Çünkü olay sadece cumhuriyet karşıtlığı değil, cumhuriyeti yıkmak isteyenlerin aynı zamanda padişahlığı, halifeliği, tekke ve zaviyeleri geri getirmek, laik düzene son vermek istemesidir.

Menemen Olayı’nı ve Kubilay’ı çıkarmak milleti gerer. Fırat’ın doğusunda operasyona başlanma kararının açıklandığı bu dönemde milli birliğe ihtiyaç vardır. Emperyalizme karşı vatan mücadelesinin başarısı için Menemen Olayı ve Kubilay’ın katli ders kitaplarına eklenmelidir. Kitle örgütleri, partiler bunun için platformlar kurmalı, panel, konferans, sempozyumlar düzenlemeli, imza masaları açmalıdır.

Tarihçi-yazar
Mustafa SOLAK

1Mahmut Ürküt, Ortaöğretim Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 11, Ata Yayıncılık, Ankara, 2017, s. 128. Ders kitabını şu bağlantıdan indirebilirsiniz: http://www.eba.gov.tr/ekitap?icerik-id=4554.

2 Sami Tüysüz, 8. Sınıf İlköğretim Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı, Tuna Matbaacılık A.Ş., Ankara, 2016, s.116.

http://kemalistportal.com/2018/12/14/mustafa-solak-yazdi-menemen-olayi-meb-kitaplarindan-kaldirildi/
This entry was posted in DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, EĞİTİM, FAŞİZM, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, MENEMEN OLAYI - KUBİLAY, Tarih. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *