Cumhuriyet / 19.10.2018
Sinan Tartanoğlu
Saray’ın bütçesi yetişmedi
Saray’ın kasasında 4 ay için 213 milyon TL para kaldı.
Cumhurbaşkanlığı’nın 2018 yılında kendisine ayrılan bütçenin yüzde 74’ünü 8 ayda harcadığı ortaya çıktı. Ekonomik krizin patlak verdiği ağustos ayından sonra Saray ’ın kasasında kalan 4 ay için 213 milyon TL para kaldı. Saray ; 2017 yılında da kasasına koyduğu para ile yetinememiş 10 milyon TL fazla harcama yapmıştı.
Cumhurbaşkanlığı’nın Meclis’e sunduğu bütçeönerisinin dün yayımlanan cetvelleri; dışsal şoklara karşı mali disiplinin nasıl korunduğu gözler önüne serdi. Cetvellere göre, Cumhurbaşkanlığı’na 2018 yılı bütçesinden 845 milyon 365 bin TL para ayrıldı. Ancak Saray bu paranın 632 milyon 363 bin 91 TL’sini 2018 yılının 8 ayında bitirdi. Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz ağustos ayında dalgalanan döviz kurunun ardından daha da derinleşti. Kriz ortamında yılın geriye kalan 4 ayı için Cumhurbaşkanlığı’nın kasasında yaklaşık 213 milyon TL para kaldı.
Cumhurbaşkanlığı, 2017 yılında da bütçesini disiplinli harcayamamıştı. 648 milyon 488 bin TL ile yıla başalyan Saray, bütçesini yaklaşık 10 milyon TL aşarak yılı 658 milyon 240 bin 290 TL’lik bilanço ile kapatmıştı. (1)
Cumhuriyet / 19 Ekim 2018
Mustafa Çakır
Saray arabadan vazgeçemiyor
Cumhurbaşkanlığı’na gelecek yıl 28 araç daha alınacak.
Hükümet her fırsatta bütçede tasarruf vurgusu yapmasına karşın yeni araç alımları devam ediyor. Bu yıl 2’si “güvenlik önlemli” 16 binek otomobil alınması öngörülen Cumhurbaşkanlığı’na gelecek yıl için de 2’si “güvenlik önlemli” 17 binek otomobil daha alınacak. “Güvenlik önlemli” binek otomobillerin cins ve fiyatları Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek. Cumhurbaşkanlığı’na “diğer taşıtlar” kapsamında da 6 araçalınacak. Bu araçların cins ve fiyatlarını da yine Cumhurbaşkanlığı belirleyecek. Saray’a gelecek yıl alınacak toplam araç sayısı ise 28 olacak.
Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis’e sunulan bütçenin T cetveli, kurumların yıl içinde alabilecekleri taşıt sayıları ile bedellerini gösteriyor. Buna göre kamu kurumlarının alabilecekleri binek otomobiller en fazla 180 bin lira olabilecek. Bu araçlar da üst makamlar için alınacak. Minibüsler için tavan fiyat 94 bin 700 lira, 41 kişilik otobüsler için de 647 bin lira olacak. Araçların cinsi ve fiyatlarında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından değişiklik yapılabilecek. Kamuya alınacak “güvenlik önlemli” binek otomobillerin cins ve fiyatlarını da yine Hazine ve Maliye Bakanlığı belirleyecek. Ancak Cumhurbaşkanlığı ve TBMM tarafından edinilecek taşıtların cinsi ve fiyatı, bu kurumların üst yöneticileri tarafından belirlenecek.
Kamuda kiralama ile araç edinilmesinin ekonomik olmaması halinde satın alma yoluna gidilecek. Kamu idarelerinin 2019 yılında alabilecekleri taşıtları gösteren cetvele göre, Cumhurbaşkanlığı gelecek yıl toplam 28 araçalacak. Cumhurbaşkanlığı’na alınacak toplam araç sayısına bakıldığında bu yıla göre düşüş var. 2018 bütçesinde Cumhurbaşkanlığı’na bu yıl için toplam 38 araç alınması öngörülmüştü. Buna karşın gelecek yıl alınacak binek otomobil sayısı az da olsa artacak. Bu yıl için 2’si “güvenlik önlemli” toplam 16 binek otomobil alınması öngörülen Cumhurbaşkanlığı’na gelecek yıl 2’si “güvenlik önlemli” 17 binek otomobil daha alınacak. “Güvenlik önlemli” binek otomobillerin cinsi ve fiyatı da Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından belirlenecek. Cumhurbaşkanlığı’na ayrıca 1 minibüs, 1 panel, 3 otobüs de alınacak. Bunların dışında Cumhurbaşkanlığı’na “diğer taşıtlar” kapsamında 6 araç daha alınacak. Bu 6 aracın cinsi ve fiyatı da Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından belirlenecek. Araçların tamamı Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinde kullanılmak üzere merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak finansmanla alınacak. (2)
Cumhuriyet / 19.10.2018
Makam araçlarından, ‘uçan saray’lara…
Kamunun şirketlerden kiraladığı lüks binalara 8 ayda ödenen miktar 680 milyon lirayı aştı. Makam araçlarına 334 milyon, uçak kirasına 154 milyon lira harcandı.
Kamuda tasarrufa geçileceği sözü bütçeye yansımadı. Kamu kurumlarının şirketlerden kiraladığı lüks binalara sadece 8 ayda ödenen kira bedeli 680 milyon lirayı aştı.
Sözcü’den Erdoğan Sözer’in haberine göre ; Bakan ve bürokratlar için 334 milyon liralık araç , 154 milyon liralık uçak kiralandı. Devletin toplam kira harcaması 1.6 milyar liraya ulaştı. Temsil, tanıtım ve ağırlama için 8 ayda 112 milyon lira para harcandı.
UÇAK PARASINA KİRA
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı bütçe verilerine göre, bu yılın ocak-ağustos aylarını kapsayan 8 aylık dönemde devlet; hizmet binası, araç , uçak, gemi ve benzeri kiralama işlerinin karşılığında özel sektöre 1 milyar 625 milyon liralık ödeme yaptı. Son dönemde şirketlerin yaptığı lüks gökdelenleri yüksek paralarla kiralayıp kiraya çıkan kamu kurumlarının bütçeye kira maliyeti 8 ayda 680 milyon 287 bin liraya ulaştı. Önemli bir bölümü makamlarda kullanılan kiralık araçlara yapılan ödeme ise 334 milyon lirayı aştı. Seçimleri de kapsayan bu dönemde devlet özel sektörden kiraladığı uçak ve helikopterler için 154 milyon 101 bin lira, yani bir uçak parası kadar harcama yaptı.
Kamunun hizmet binalarına yaptığı harcama kirayla da sınırlı kalmadı. 8 aylık dönemde yeni kamu binası yapmak amacıyla 276 milyon liralık arsa alınırken ayrıca 57 milyon lira ödenip yeni binalar satın alındı. Müteahhitlere, inşaatları devam eden hizmet binaları için 7 milyar 375 milyon lira, mevcut hizmet binalarının onarımı için de 650 milyon lira para ödendi. Ayrıca sosyal tesis ve lojmanların onarım işini yapan müteahhitlere aktarılan kaynak da sırasıyla 62 milyon ve 55 milyon lira düzeyine ulaştı.
ALO’YA 63 MİLYON LİRA
Kamu kurumlarının kırtasiye ve büro malzemesi alımları 8 ayda 418 milyon liraya ulaşırken, sadece telefon kullanımı ve yeni abonelikler nedeniyle GSM şirketlerine ödenen telefon ücreti 63 milyon lirayı aştı. Aynı dönemde yap-işlet-devret yöntemiyle özel sektöre yaptırılan köprü, tünel ve otoyollardan geçen kamu araçları için şirketlere 14 milyon 499 bin lira ödeme yapıldı.
DAYALI-DÖŞELİ MAKAM SALTANATI SÜRÜYOR
Makam odaları başta olmak üzere bakan, bürokrat ve memurların kullandığı büroların yenilenmesi ve döşenmesi amacıyla yapılan harcamalar da dikkat çekti. 8 ayda büroların bakım ve onarımı için 86 milyon liralık harcama yapıldı. Oysa aynı dönemde ülke genelindeki tüm okulların bakım ve onarımına 19 milyon lira, hastanelere ise sadece 812 bin lira harcandı. Aynı şekilde bürolara 225 milyon liralık, sosyal tesislere 10 milyon liralık olmak üzere toplamda büro ve kamu işyerleri için 2 milyar 455 milyon liralık mefruşat alımı yapıldı. Aynı şekilde hizmet binaları için 202 milyon lira, lojmanlar için 12 milyon, sosyal tesisler için 13 milyon, taşıtlar için de 159 milyon liralık bakım onarım yapıldı.(3)