Çevre ve doğanın koruyucusu araştırmacı gazeteci sayın Yusuf Yavuz’un kalemine sağlık
Fettah Tamince Erdoğan ile
Yusuf Yavuz
Odatv.com
Kleopatra Koyu,
Erdoğan’a aşık olan
Fettah Tamince’nin oldu
Antalya Kemer’deki Kleopatra Koyu’nda otel yapmak isteyen işadamının başlattığı süreç, akılalmaz rant oyununu ortaya çıkardı…
Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova Mahallesi’nde bulunan muhteşem güzellikteki Kleopatra Koyu, Ocak 2015’te Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından mesire yeri ilan edilerek adrese teslim ihaleyle bir işadamına 3 milyon 800 bin liraya kiralandı. Koyu alan işadamı buraya bir otel inşa etmek istiyordu. Ancak mesire yerleriyle ilgili yönetmelik, “Gemi Yıkığı” olarak da bilinen koyda yalnızca 30 odalı kır evi yapımına olanak tanıyordu. Bunun üzerine iş adamı yanlış hesap yaptığını anladı ve kazandığı ihalenin sözleşmesi yapılacağı sırada bu işten vazgeçti. Bunun üzerine Kleopatra Koyu 2016’da “tabiat parkı” ilan edilerek bu kez 100 bin lira muhammen bedel ile yeniden ihale edildi. 20 Haziran 2017’de “Tekirova Tabiat Parkı” olarak Ankara’da ihaleye çıkarılan koyu, beklenmedik biçimde ihaleye katılan F.Ç. adında bir işadamı 120 bin lira bedelle kazandı. Ancak bir süre sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı beklenmedik şekilde sonuçlanan ihaleyi iptal etti. Geçtiğimiz hafta yeniden ihaleye çıkarılan Tekirova Tabiat Parkı, 505 bin lira bedelle 29 yıllığına ünlü bir turizm şirketine tahsis edildi. İddiaya göre ihaleyi “Erdoğan’a aşık oldum” sözleriyle hafızalara kazınan işadamı Fettah Tamince’ye ait olan Sembol İnşaat ve Turizm firmasının da içinde olduğu ortaklık kazandı. İmar planı henüz hazırlanmayan koyda 5 yıldızlı otel dâhil turizm tesisleri yapılabilecek. Kleopatra koyunda yapılaşmanın önüne geçilmesini isteyen yöre halkı, 10 Haziran’da koyda bir basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirmeye hazırlanıyor.
BAKAN EROĞLU: ‘TABİAT PARKLARINI 16’DAN 240’A ÇIKARDIK’
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Korunan alanlarımızı hızla artırıyoruz. 2002 yılında 33 olan milli park sayısı 43’e, 16 olan tabiat parkı sayısı 240’a ve 9 olan Ramsar Alanı 14’e ulaşmıştır” dedi. Bakan Eroğlu’nun artırıldığını dile getirdiği tabiat parklarından sonuncusu, geçtiğimiz hafta Bilecik’te ilan edildi. Bilecik Kınık Şelalesi Tabiat Parkı ile ilgili karar, 3 Haziran’da Bakan Veysel Eroğlu’nun katıldığı törenle duyuruldu.
Bakan Veysel Eroğlu
TABİAT PARKI MI “TABİAT RANTI” MI?
Tabiat Parkı ilan edilen alanların sayısıyla birlikte bu alanlardaki yapılaşmalar da artıyor. Türkiye son birkaç yıldır birbirinden değerli doğa alanlarının tabiat parkı adıyla ranta kurban edilmesini şaşkınlıkla izliyor. Milli Park, Doğal Sit Alanı, orman, mera ya da tarım arazisi vasfındaki alanlarda yasal olarak yapılaşma izni verilmemesi, bu alanların “tabiat parkı” vasfına dönüştürülerek ticarileşmesinin önünü açıyor.
Tekirova’daki turizm alanına bitişik olan koyun batı sınırı doğal sit alanı statüsünde
Tabiat parkı ilan edilerek yapılaşmanın yolu açılan koy
SÜRMENE, GÖLCÜK, GÜZELCEHİSAR VE KADIRALAK SON KURBANLAR
Trabzon Sürmene’deki Çamburnu, Bolu Gölcük, Bartın Güzelcehisar, Isparta Gölcük, İstanbul Park Orman, Trabzon Kadıralak gibi tabiat parkı vasfındaki doğal alanlar, “doğa turizmi” gerekçesiyle yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya bulunan yerlerden sadece bir kaçı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ardı ardına ilan ettiği ülke genelindeki tabiat parklarında, kır evleri, lokantalar, büfeler, kır kahveleri ve günü birlik tesisler inşa ediliyor. Böylece bütünüyle kamuya ait olan doğal varlıklar ve güzellikler belirli şirketlerin ticari olarak kullanımına açılırken, kamuoyu, yani halk ise yalnızca bu alanların ‘müşterisi’ konumuna düşürülüyor.
KLEOPATRA KOYU’NA OTEL YAPMAK İSTEYEN İŞ ADAMI KOLLARI SIVADI
Bu tabiat rantının en çarpıcı örneklerinden biri de Antalya’da yaşandı. Kemer ilçesine bağlı Tekirova Mahallesi sınırlarında bulunan ve halk arasında ‘Mehmet Ali Bükü’ olarak anılan Kleopatra Koyu’nu, Antalya’da otel zincirleri bulunan bir iş adamı gözüne kestirdi. İddiaya göre bu konuda çalışma yapan R. T. adındaki iş adamı, mülkiyeti hazineye ait olan orman vasfındaki koyu kiralamak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde girişimlere başladı. Bu girişimlerin sonuç vermesiyle ‘Gemi Yıkığı’ olarak da bilinen Kleopatra Koyu’nun 109 dekarlık kısmı, Ocak 2015’te Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından “A Tipi Mesire Yeri’” ilan edildi. Ardından ise bir ihale şartnamesi hazırlanarak 29 yıllığına 3 milyon 800 bin lira bedelle turizmci bir işadamına kiraya verildi. Koyu kiralayan iş adamı, buraya ‘İslami turizm’ çerçevesinde faaliyet gösterecek 5 yıldızlı bir otel yapmak istiyordu. Ancak mesire yerleriyle ilgili yönetmelik yalnızca 30 tane kır evi yapılmasına izin verince yapılacak işletmenin ödenen kira bedelini bile karşılamaya yetmeyeceğini anlayan işadamı sözleşme aşamasında ödediği teminat bedelini yakarak bu işten vazgeçti.
Mesire yeri olarak ihaleye çıkarılan koyla ilgili Bakanlığın ilanı- (TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN LÜTFEN GÖRSELİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ)
Kleopatra Koyu
MESİRE YERİYLE OLMADI, TABİAT PARKI VERELİM
Bunun üzerine arayışa giren yatırımcı, yeniden Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yolunu tuttu. Çok geçmeden beklenen formül bulundu ve Kleopatra Koyu, 2016’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yönetim planı, imar planı ve projesi bile hazırlanmadan alelacele tabiat parkına dönüştürüldü. Planlama ilkelerine aykırı biçimde yangından mal kaçırırcasına ilan edilen ve “Tekirova Tabiat Parkı” adıyla kamuoyuna duyurulan alanın yeni statüsüyle birlikte daha rahat yapılaşmanın yolu açılırken yüz ölçümü de 11 dekar artırılarak 120 dekara çıkarıldı.
Kleopatra Koyu olarak da anılan Tekirova Tabiat Parkı
BAKAN EROĞLU: ‘FARKLI KULLANIM TALEPLERİNİ KARŞILAYABİLMEK…’
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise bu gelişmeyi 14 Mayıs 2016 tarihinde müjde olarak şu ifadelerle duyurdu: “Korunan alanlara yeni halkalar eklemeye devam eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Antalya’nın Kemer ilçesinde Tekirova Tabiat Parkı’nı ilan ederek koruma statüsü getirdi. Böylece Antalya’daki tabiat parkı sayısı 4’e yükseldi.” Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tekirova Tabiat Parkı’na ilişkin bakanlık duyurusunda ülkemizin ulusal düzeyde öneme sahip seçkin köşelerini koruyarak sürdürülebilirliğini sağladıklarını ifade ederek, “Bu alanlara olan farklı kullanım taleplerini kontrollü ve planlı bir şekilde karşılayabilmek ve buraların koruma-kullanma dengesini gözeterek gelecek nesillere milli bir miras olarak aktarmayı hedefliyoruz” görüşünü dile getirdi.
“ARTIK REKREASYONEL KULLANIMLARA İMKAN TANIYOR”
Korunan alanların, geçmişte yalnızca insan faaliyetlerinin yasaklandığı ya da sınırlandığı alanlar olarak algılandığını belirten Bakan Eroğlu “Günümüzde artık bilimsel değeri yanında estetik değeriyle de koruma altına alınan, sahip oldukları kaynak değerleri ile rekreasyonel kullanımlara imkân tanıyan, toplumun gelişimine katkıda bulunan alanlar olarak da algılanıyor” diye konuştu.
38 KAT DAHA DÜŞÜK BEDELLE YENİDEN İHALE EDİLDİ
Bakan Eroğlu’nun bu açıklamasında sonra Ağustos 2016’da Tekirova Tabiat Parkı’yla ilgili bakanlık kararı yürürlüğe girdi. Yaklaşık bir yıl sonra koy bu kez 100 bin lira muhammen bedelle yeniden ihaleye çıkarıldı. Mesire yeri olarak 3 milyon 800 bin lira gibi bir bedelle kiralanan koyun, yaklaşık 38 kat daha düşük bir bedelle kiraya verileceğini öğrenen F.Ç. adında bir iş adamı beklenmedik bir şekilde ihaleye katıldı ve 20 Haziran 2017’de Ankara’da yapılan ihaleyi 120 bin lira bedelle kazandı. Ancak ihale bir süre sonra ‘rekabet şartları oluşmadığı’ gerekçesiyle Bakanlık tarafından iptal edildi. ‘Adrese teslim’ özellikler gösteren bir şartnameyle yapılan ihalenin, doğru adrese gitmediği için iptal edildiği öne sürülürken, söz konusu ihale şartnamesinde isteklilerden yüksek teminat bedeli ve 5 yıldızlı otel ya da tatil köyü ile ‘A Tipi Mesire Yeri’ işletmiş olma zorunluluğu talep edilmesi dikkat çekti.
Tabiat Parkı olarak ihale – 1
Tabiat Parkı olarak ihale ilanı- 2
TABİAT PARKI “ERDOĞAN’A ÂŞIK OLDUM” DİYEN İŞADAMINA MI VERİLDİ?
Bu arada Türkiye seçim tartışmalarına kilitlenmişken 30 Mayıs günü Tekirova Tabiat Parkı bir kez daha ihaleye çıkarıldı. Bu kez 120.800 lira muhammen bedelle, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Antalya Şube Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ihaleye, Sembol İnşaat ve Turizm şirketi ile Teknik Katı Atık adındaki firmaların katıldığı iddia edildi. 505 bin lira bedelle inşaat süresi dâhil 29 yıllığına tahsisi yapılan koyla ilgili ihaleyi, “Erdoğan’ı tanıyınca âşık oldum” sözleriyle hafızalara kazınan Rixos otellerinin sahibi işadamı Fettah Tamince’nin şirketi olan Sembol İnşaat firmasının kazandığı öne sürüldü. Ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.
İş adamı Fettah Tamince Erdoğan ve Çavuşoğlu ile birlikte yurt dışı gezisinde
HALK KLEOPATRA KOYU’NUN YAPILAŞMAYA AÇILMASINA TEPKİLİ
Kleopatra Koyu, yöre insanının denizle buluştuğu son doğal alanlardan biriydi. Koyun ranta ve yapılaşmaya açılmasına tepki gösteren yöre halkı, 10 Haziran Pazar günü bir basın açıklaması yaparak seslerini kamuoyuna duyurmaya hazırlanıyor. Antalya’ya 64, Kemer’e ise 20 kilometre mesafede yer alan Tekirova Tabiat Parkı ile ilgili kullanım ve yapılaşma koşullarını belirleyen “Gelişim Planı” 4 Nisan 2018 tarihinde onaylandı. Ancak bölgenin uygulama imar planı henüz hazır değil. Kızılçam, sakız, erguvan, ayı fındığı ve keçiboynuzu gibi ağaç ve ağaççıklarla kaplı olan alanda çeşitli yaban hayvanlarının yanı sıra bazı endemik bitkiler ve 34 kuş türü bulunuyor.
Önce tabiat parkı ilan edildi sonra gelişme planı hazırlandı
PHASELİS’E 5 YILDIZLI OTEL PROJESİ YARGIDAN DÖNMÜŞTÜ
Tekirova Tabiat Parkı’nın ihalesini kazandığı öne sürülen Fettah Tamince, 2014 yılında Phaselis Antik kenti arazisinde “Dream of Phaselis” adlı 5 yıldızlı bir otel inşa etmek istemiş, sivil toplum örgütleri ve yöre halkının açtığı davaların ardından proje yargı tarafından iptal edilmişti. Phaselis’teki otel rüyası gerçekleşmeyen Tamince, Tekirova Tabiat Parkı’na tıpkı Alanya İncekum Tabiat Parkı’nda olduğu gibi 5 yıldızlı otel yapabilecek.