Yandaş müteaahhitler zenginleşmede Dünyada en üst sıralarda yer alırken , Halk ve Devlet nasıl yoksullaştırıldı ? “187 ay boyunca İhale Kanunu’nu 186 kez değiştirildi.” * “Ne istedilerse” aldılar, dünya rekoru kırdılar!

Cumhuriyet
Orhan Bursalı
obursali@cumhuriyet.com.tr
22 Mayıs 2018 Salı

AKP’nin ‘Dava’ dediği konuya
bir de ‘ihalelerden’ bakın

“187 ay boyunca İhale Kanunu’nu 186 kez değiştirdi.”

AKP lideri Erdoğan’ın milletvekillerine verdiği iftar yemeğinde, yeni seçilecek AKP milletvekillerinin partinin “dava” konusunu izlemeleri gerektiğinin altını çizmişti. Geçen pazar yazımda bu “dava”nın ne menem bir şey olduğunu anlamaya çalışmıştım. Beraber olduğumuz bir TV programında, dava üzerine yorumlar yaparken Nedim Şener, AKP’nin davam dediği şeyin aslında ihale paylaşması olduğunu söyledi. Şüphesiz bu da çok doğru bir açıklama..

Öyle ki, BirGün’den Nurcan Gökdemir’in 3 gün önceki haberinden öğreniyoruz ki, “AKP iktidar oldukları 187 ay boyunca İhale Kanunu’nu 186 kez değiştirdi. Son değişiklikle doğal afet, salgın hastalık gibi öngörülemez durumlarda kullanılması gereken pazarlıksız ‘istediğine ihale verme’nin kapsamı daha da genişletildi.. Bugüne kadar 50 kanun ve kanun hükmünde kararname ile Kamu İhale Kanunu değiştirildi.”

1.6 milyardan 30 milyara
Şuna bakın: “2004’te tüm ihaleler içindeki payı yüzde 12, büyüklüğü de 1.6 milyar olan pazarlık usulü ile yapılan ihalelerin büyüklüğü 2017’de 45 milyarlık büyüklükle tüm ihalelerin yüzde 30’una yaklaştı.” Yeme de yanında yat.

İhalelerin hemen hepsi AKP’lilere, yandaş kişi ve şirketlere kaydırılıyor. Var olan şirketi anladık, peki kişi? Bir aileye, kişiye kıyak geçecekler, “Kur bir şirket gel” diyorlar…

İhale açsalar, rekabet olacak, fiyat kırılacak, ihalenin başkasına gitme olasılığı belirecek. “En iyisi mi kişiyi davet edelim, pazarlık yapmadan, biçilen fiyattan ona verelim, böylece arkadaş biraz para kazansın…”  İktidarın sevgili kulları, şirketleri Kolin, Makyol, Cengiz, Kalyon’a sadece 2017’de 30 milyar liralık ihale verilmiş, iyi mi! O yıl toplam ihale rakamı 97 milyar lira! Ohhhh…

Bu şirketler ne kadarını iade ediyorlar bilinmez veya neleri finanse ediyorlar… İktidar değişirse, bunları öğrenme şansı doğar.

Tek bildikleri
Merkezi yönetimi bir kenara bırakalım, belediyelerin de ihalelerinin büyük kısmı yandaşlara… İrili ufaklı.. Küçük ve orta beslemeler buradan yapılıyor, tabii büyük belediyelerden de büyük beslemeler. Belediye meclisleri ihale dağıtım merkezleri gibi çalışıyor.

Tek bildikleri rant, rant, rant… Yağma, yağma, yağma.. Kentlerde ne kadar boşluk varsa, yeşil alan varsa, kamuya ait yer varsa, peşkeş çek gitsin. Kent halkı, parklarını korumak için siperlere yatmış cansiperane mücadele veriyor.. Savaş veriyor mu deseydik!

‘Dava’: Kaynak dağıtımı
AKP 187 ay boyunca İhale Kanunu’nu 186 kez değiştirdi saptaması, bu iktidarın esas davasının ne olduğunu da, para açısından ortaya koyuyor: Devlet ve iktidarın tüm gücünü kullanarak hazine kaynaklarını yandaşları arasında paylaştırmak. Kendi zengin sınıfını yaratmak, onlardan geri beslemelerle iktidarını sürdürecek büyük parasal olanaklarla semizlemek.

Ülkemizde her merkez ve sağ iktidarların ana meselesi bu olmuştur ve her iktidar kendi dönem zenginlerini yaratmıştır.. Bu tamam, ama geçmiş iktidarlardan geriye hangi büyük zengin kalmıştır diye sorsanız yanıt veremezsiniz. Özal’ın zenginleri ne oldu?

Berhava oldu, hava oldu, kuş olup uçtu. Fakat bu iktidarın 17 yıl boyunca dağıttığı zenginliğin yüzde birine bile ulaşmadılar.

Kolayından 4 milyonluk orta sınıf
Evet, kendileri için bir yeni orta sınıf yarattılar. Gözümüz yok. Onlar da bu ülkenin yurttaşları! Ama liyakat, haklı kazanç, eşit yarışma?

Bu orta sınıf, kendilerine bahşedilen devlet kuşlarının durmadan bir onun bir bunun ve bir ötekinin kafasına konmasıyla ortaya çıktı daha çok. Yeni orta sınıfları 10-15 milyon insanı kapsıyor mu? Aile olarak bölerseniz, dört kişilik aile hesabıyla 4 milyon yapar.

4 milyon ailemiz, kolay yoldan orta sınıf oldu.. Ve bu iktidarın da en büyük destekçisi.. İktidarın baş davası, parrra, parrra, parrra…

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/980011/

cumhuriyet.com.tr
25 Mayıs 2018 Cuma,

“Ne istedilerse” aldılar,
dünya rekoru kırdılar!

Türkiye’deki kamu ihalelerinin neredeyse tamamını toplayan Makyol, Cengiz, Kalyon ve Kolin, Dünya Bankası’nın listesinde de en tepede yer aldı.

Kamu İhale Kanunu’nda 2002 yılında gidilen değişiklik ardından kamu ihalelerinin neredeyse tamamını toplayan inşaat şirketleri Makyol, Cengiz, Kalyon ve Kolin, Dünya Bankası’nın 1990-2017 yılları arasında tüm dünyada devletten en çok ihale alan şirketler sıralamasında ilk sıralara yerleşti. Limak , Cengiz ve Kolin’in devletten aldıkları ihalelerin toplamı 150 milyar dolara yaklaştı.

Sadece devletten beslendiler

Dünya Bankası istatistikleri kamu ihaleleriyle ilgili çarpıcı veliler ortaya koydu. En fazla yatırım yapan Fransa merkezli enerji şirketi SUEZ , dünyanın beş farklı kıtasında iş yaparken, Türkiye’den iktidara yakın şirketler Limak , Cengiz, Kolin ve Kanyon’un faaliyet alanı “Avrupa ve Orta Asya kıtası” olarak listede yer aldı. Dünya Bankası’nın verileri, bu şirketlerin tek bir devletten, Türkiye’deki kamu ihalalerinden beslendikleri gerçeğini ortaya koydu.

Listenin tepesinde yer alan SUEZ’in beş farklı kıtada yaptığı işlerin toplama 60 milyar dolar iken Limak İnşaat’ın Türkilye’de yürüttüğü projelerden kazancı 50 milyar dolara yaklaştı.

En çok kazanç havalimanından

Yer seçiminden ihale sürecine kadar hemen her yönüyle tartışmalara konu olan İstanbul üçüncü havalimanının yüklenici firmaları olan Limak , Cengiz, Kolin ve Kalyon’un en fazla kazanç sağladığı sektör de havalimanları olarak belirtildi. Limak ve Cengiz’in kamudan ihale aldığı diğer sektör de, “elektrik” sektörü oldu.

İhaleleri kimseye kaptırmıyorlar

Mustafa Mert Bildircin imzasıyla Birgün’de yayınlanan habere göre; Dünya Bankası’nın hazırladığı listede ilk on sıraya giren Makyol, Cengiz, Kalyon ve Kolin AKP iktidarları döneminde servetine servet kattı. Hükümetin ‘gözbebeği’ konumundaki Makyol İnşaat, Cengiz İnşaat, Kalyon İnşaat ve Kolin İnşaat’ın 2017’de kamudan aldıkları inşaat işlerinin toplam bedeli 30 milyar liraya yaklaştı.

AKP’nin ‘dev proje’lerini kimseye kaptırmayan Makyol-Cengiz- Kalyon -Kolin dörtlüsünün 20 bin 851 şirketin bölüştüğü 97 milyar 800 milyon liralık pastadan aldığı pay yüzde 30’a ulaştı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/982537/

This entry was posted in Ekonomi, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *