Ercan Caner
Sun Savunma Net
15 Şubat 2018
Sınırlarımızda Korkunç Tehlike!
CIA & Protego Projesi
Hava Aracı Katili FIM STINGER-92 Füzeleri Artık Serbest!
Isı güdümlü füzeleri yanıltmak maksadıyla saptırıcı flare atan Cobra modeli taarruz helikopteri.
Daha önce bu sitede ‘‘SSCB ve Soğuk Savaşı Ne Sonlandırdı?’’ ve ‘‘Stinger Etkisi’’ başlıklı yazıları kaleme aldım. Afganistan’da neler olup bittiğini, Stinger ısı güdümlü füzelerinin etkisini ve bu yazıda anlatılanları anlayabilmek için her iki yazıyı da okumanızı öneriyorum.
Flare atan helikopterler
Ayrıca yine Sun Savunma Net sitesinde çevirdiğim ‘‘Isı Güdümlü Füzeler ve Helikopterler’’ ve ‘‘Isı Güdümlü Füzelere Karşı Korunma’’ başlıklı yazıların da okunması, konunun ve karşı karşıya olduğumuz tehlikenin büyüklüğünün daha iyi anlaşılmasında yardımcı olacaktır.
‘‘SSCB ve Soğuk Savaşı Ne Sonlandırdı’’ başlıklı yazıda Afganlı mücahitlerin Kızıl Ordu’nun hava üstünlüğünü Stinger füzeleri ile nasıl yok ettiği ve ABD tarafından ısı güdümlü Stinger füzesinin mücahitlere verilme sürecinde yaşananlar anlatılmaktadır.
ABD tarafının korku ve endişesi; böylesine etkili bir füzenin terörist unsurların eline geçmesi ve başka maksatlarla kullanılması riskidir. Stinger füzesi çok tehlikeli ve ölümcül bir silahtır. Başkan Ronald Reagan 1985 yılı Mart ayında Afganlı mücahitlere elde mevcut bütün imkânlarla yardım edilmesini emreden 166 sayılı Ulusal Güvenlik Karar Direktifini imzalamasına rağmen, füzenin başka ellere geçebileceği yönündeki endişe ve korkular nedeniyle Afganlı mücahitlere verilen füzeler, ancak 25 Eylül 1986 günü kullanılmıştır. Aradan yaklaşık olarak iki yıl geçmiştir; ilk gün beş adet Stinger füzesi ateşlenir, Kızıl Ordu üç adet Mİ-24 modeli helikopterini kaybeder.
‘‘Stinger Etkisi’’ başlıklı yazıda ise, füzenin teknik ve taktik özellikleri hakkında bilgiler, Afganistan’daki etkisi ve sonrasında mücahitlere verilen füzelerin kontrolsüz bir şekilde nasıl yayıldıkları anlatılmaktadır. Ve yazının sonunda, IŞİD terör örgütü ile savaşan YPG unsurlarına ABD’nin havan silahları, ağır makinalı tüfekler, otomatik silahlar, zırhlı araçlar ve tanklar, gelişmiş tanksavar silahlarının yanı sıra ısı güdümlü füzelerin de verileceği yönündeki iddialara dikkat çekilmektedir.
‘‘Stinger Etkisi’’ başlıklı yazının sonunda vurgulanan çok önemli bir husus daha vardır: Foreign Policy’den Elias Groll, 20 Nisan 2016 yılında kaleme aldığı bir makalesinde, ABD’nin Suriye’de isyancılara vermek üzere, daha güvenli hava savunma sistemleri tasarlamak niyetinde olduğunu yazar. Bazı iddialara göre; Stinger füzelerine uydu aracılığı ile takip edilebilmeleri için GPS yonga takılması ve arzu edilen kullanım sahası dışına çıktıklarında etkisiz hale getirilmesi için modifikasyonlar yapılmış durumdadır. CIA üzerine düşeni yapmıştır ve uygun zamanı beklemektedir. Stinger füzelerini üreten Raytheon, CIA, Pentagon ve ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, beklendiği gibi bu konuda yorum yapmaktan kaçınmaktadır.
‘‘Isı Güdümlü Füzeler ve Helikopterler’’ başlıklı, Tyler Rogoway tarafından kaleme alınan ve çevrilerek paylaşılan yazıda ise, omuzdan atılabilen taşınabilir hava savunma sistemlerinin, özellikle isyancı unsurlar tarafından, tam gelişmemiş hava gücü kullanan düzenli orduları, son derece zor durumda bırakabileceği vurgulanmaktadır. Yazıda vurgulanan başka bir iddia da ısı güdümlü füzelerin terörist unsurların eline geçtikleri ve dünyanın her yerinde kullanılabilecekleridir.
19 Temmuz 2016 tarihinde bir NATO dokümanından yapılan ‘‘Isı Güdümlü Füzelere Karşı Korunma’’ başlıklı çeviride de günümüzün karmaşık ve modern muharebe sahasında, alçak irtifada uçan helikopterler için en büyük tehdidin ısı güdümlü füzeler olduğu vurgulanmaktadır. Yazının odaklandığı nokta ise; ısı güdümlü füzelere karşı koruma sağlayan elektronik harp sistemlerinin, verim, güvenilirlik ve etkinliklerinin değerlendirilmesi maksadıyla yapılması gereken test ve değerlendirmeler hakkında bilgi vermektir.
Kısaca özetlemek gerekirse;
Isı güdümlü füzeler özellikle alçak irtifada uçan helikopterler için ölümcüldür, Helikopterler, ısı güdümlü füzelerden korunmak maksadıyla, modern elektronik harp karşı koyma sitemleri ile donatılmalıdır, Helikopterlere takılan karşı koyma sistemlerinin işlevselliği, bir bütün olarak uçuş ve laboratuvar ortamında gerçekleştirilmelidir.
Stinger füzesi Afganistan’da Kızıl Orduyu dize getirmiş Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin yıkılma sürecini hızlandırmış ve yıllarca süren Soğuk Savaş dönemini bitirmiştir,Alınan bütün tedbirlere rağmen, Stinger ve diğer ısı güdümlü füzeler teröristlerin eline geçmiş durumdadır.
ABD’nin, CIA aracılığı ile Stinger füzelerini uzaktan kontrol altında tutarak, düşmanlarını dize getirmek maksadıyla; bu füzeleri kendisine yakın unsurlara vereceği yönünde gizli çalışmalar yürüttüğü uzun süreden beri ileri sürülmektedir.
ABD Başkanı Ronald Reagan’ın, Afganlı mücahitlere, elde mevcut bütün imkânlarla yardım edilmesini emreden, 166 sayılı Ulusal Güvenlik Karar Direktifini imzalamasından yaklaşık olarak iki yıl sonra STINGER füzeleri Kızıl Orduya karşı kullanılmaya başlanmıştır.
Sonuç, Kızıl Ordu ve sonrasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) açısından tam bir felaket olmuş, Soğuk Savaş döneminin bitişini de hızlandıran süreçte 451 adet hava aracı (333 adet helikopter ve 118 savaş jeti) kaybeden SSCB, Afganistan’dan çekilmek zorunda kalmıştır.
İllüstrasyon: The Sydney Morning Herald
2017 yılında teknoloji dünyasını şiddetle sarsan bir olay gerçekleşir. WikiLeaks, 7 Mart 2017 günü ‘‘Vault 7’’ adını verdiği binlerce doküman yayımlar. Dokümanlarda, CIA’in geliştirdiği yazılımlarla akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve internete bağlanan televizyonlara nasıl sızdığı anlatılmaktadır. Merak eden okuyucular açık kaynaklardan ‘‘Vault 7’’ adlı dokümanlara ve içeriklerine erişebilirler.
Beklendiği gibi, siber casusluk yöntemlerini ustaca kullanan CIA açıklama yapmaktan kaçınır. Binlerce dokümanın arasında ‘‘Protego Projesi’’ adlı bir doküman da bulunmaktadır. WikiLeaks tarafından sızdırılan belgelerden, bu projenin diğerlerinden tamamen farklı olduğu açık ve net bir şekilde görülmektedir.
Jos Wetzels, ‘‘SAMVARTAKA’’ adlı sitede, ‘‘CIA’in Protego Projesine hızlı bir bakış: muhtemelen MANPADS füze kontrol sistemi’’ başlıklı bir yazı kaleme alır. Aşağıda bu yazının çevirisi sunulmuştur.
***
7 Eylül 2017 tarihinde WikiLeaks, CIA tarafından yürütülen Protego Projesiyle ilgili birkaç gizli doküman yayımlamıştır. Protego’nun, Raytheon Firması tarafından geliştirilen bir güdümlü füze kontrol sistemi olduğu ileri sürülmektedir. WikiLeaks, Protego Projesinin, üzerinde hava-hava ve/veya hava-yer füze fırlatma lançer sistemi olan, Pratt & Whitney (PWA) Firması imali bir hava aracına takılan, GPS güdümlü füze sistemi için şüpheli bir kendi kendini yok etme modülü olduğunu iddia etmektedir.
Bu konuda daha çok teknik bilgi edinmek için ;