Yazar: Ercan Caner
Sun Savunma Net
4 Şubat 2018
İsrail Merkava Tankı
Neden Vurulamıyor?
İsrail yapımı Merkava IV modeli tank, İsrail ordusunun ana savaş tankıdır. Bu incelemede tankın imkân ve kabiliyetleri ile teknik özelliklerinden ziyade, sadece tankın muharebe sahasında hayatta kalabilmek için sahip olduğu karşı koyma ve koruma sistemi olan Trophy Aktif Koruma Sistemi incelenecektir.
Trophy Aktif Koruma Sisteminin, İsrail yapımı Merkava tanklarının yanı sıra ABD ordusu tarafından da M1A2 Abrams tankları üzerinde de kullanılması planlanmıştır. Pentagon, 28 Eylül 2017 tarihli açıklamasında;
Trophy Aktif Koruma sistemlerini acil ihtiyaç kapsamında tedarik edeceğini bildirmiştir.Peki, nedir bu Trophy Aktif Koruma Sistemi? Küçücük İsrail devletini bu sistemi geliştirmeye iten nedenler nelerdir? Neden İsrail henüz bu sistemi kullanma ihtiyacını duymuş ve 2009 yılında envanterine almıştır?
Trophy Aktif Koruma Sistemi, Israel Aircraft Industries’in (IAI) bölümleri olan, Rafael ve Elta Group firmaları ortaklığı ile tanklar ve zırhlı araçlar için geliştirilen aktif bir koruma sistemidir. Bir radar ve fırlatma lançerlerinden oluşan sistem, yaklaşmakta olan tanksavar füze ve roketlerini algılayarak fırlattığı metal parçacıklarla imha eden bir koruma sistemidir.
2009 yılında envanterine alması sonrasında, İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, 2014 yılında Gazze’ye yapılan üç haftalık operasyon esnasında, Trophy Aktif Koruma Sistemi ile donatılan hiçbir tank ve/veya zırhlı aracın isabet almadığı ifade edilmiştir. Çeşitli kaynaklara göre Gazze operasyonu esnasında atılan 15 kadar tanksavar füze ve roketinden hiç birisi İsrail tank ve zırhlı araçlarını vurmayı başaramamıştır. Trophy aktif koruma sistem ailesi, hafif zırhlı araçlar, zırhlı personel taşıyıcılar ve tanklar üzerinde muharebe sahası etkinliğini ispatlamış bir sistemdir.
Neden İsrail Trophy Aktif Koruma sistemini geliştirme ihtiyacını hissetmiştir? İsrail, 2006 yılında, her zaman yaptığı gibi bir bahaneyle Lübnan’a müdahale eder. ABD, Lübnan’ı İsrail operasyonu öncesinde uyarmış: ‘‘Sınırdan yapılan atışlar kesilmez ise İsrail, Lübnan ordusunu dört saatte imha edecek’’ demiştir.
İsrail, Amerikalıları haksız çıkarmaz ve gerçekten Lübnan’a müdahale eder, öne sürülen ve doğrulanmayan çeşitli iddialara göre; 10 ile 100 arasında tankını kaybeder. Hizbullah, İsrail saldırırken armut toplamamakta ve elinde bulunan Rus ve İran yapımı tanksavar füze ve roketleri ile İsrail tanklarını birer birer avlamaktadır. İsrail’in Lübnan operasyonu esnasında ölen 68 İsrail askerinin çoğu, tanksavar füze ve roket atışları sonucu muharebe zayiatı olarak kayıtlara geçmiştir.
2006 yılında İsrail ordusunun Lübnan Operasyonu esnasında, El Yapımı Patlayıcı (EYP) ile imha edilen Merkava MkIV tankına ait görüntü. Foto: Quora
Hizbullah, İsrail ordusunun hassas tarafını çok iyi bilmekte ve mükemmel bir şekilde de istismar etmektedir. Dünyanın en güçlü tankları arasında gösterilen Merkava modeli tanklar, Lübnan operasyonu esnasında ‘‘MADARA’’ olmuşlardır. Üstün zırh kabiliyeti ve koruma özellikleri ile tanınan Merkava tank kayıpları, İsrail ordusunun gururunu incitmiştir. Bir şeyler yapılması gerekmektedir.
Dört milyon dolardan daha pahalı olan, ‘‘anlı ve de şanlı’’ bir Merkava tankının, 2.000 metre mesafeden atılan, örneğin 24.000 dolar değerindeki bir Milan füzesi karşısında hiçbir şansı bulunmamaktadır. Hadi Milan füzesinin değeri 24.000 dolar, sadece 800 dolar değerindeki Rus yapımı bir RPG 29 dahi 500 metre mesafeden bir tankı tahrip etme kabiliyetindedir. Şu taklitçi İran da bol miktarda Rus tanksavar füze ve roketini imal edip Hizbullah’a vermektedir. Ya bu tanksavar silah sistemlerine karşı bir şeyler yapılacaktır ya da İsrail ordusu bir daha asla Merkava tanklarını muharebe sahasında kullanamayacaktır.
Tanklar ve Zırhlı Araçlar için Geliştirilen Trophy Aktif Koruma Sistemi
Sorun büyüktür. 2006 yılında Lübnan Operasyonu esnasında tespit edilmiştir. Çözüm de basittir. Teknolojik üstünlükten faydalanılacaktır. Israel Aircraft Industries işe el atar. Küçücük İsrail’in, dünya savunma şirketi devleri ile baş edebilmesini sağlamak için, bütün İsrail savunma firmalarını bir çatı altında toplamıştır.
Çatısı altında topladığı bütün savunma firmalarını, ‘‘büyük bir ahenkle dans ettirerek’’ çok başarılı projeleri gerçekleştirmiştir. Çatısı altındaki iki firmaya emrini verir. Trophy Aktif Koruma Sistemi en kısa zamanda geliştirilecektir. Rafael ve Elta Group firmaları sıkı çalışırlar, emir büyük yerden olduğu için değil, İsrail askerleri hayatlarını, ucuz füze ve roket atışlarında kaybettikleri için. Sıkı çalışma sonucunu verir ve Trophy sistemi 2009 yılında tam operasyonel olarak kullanıma hazır bir şekilde İsrail ordusuna teslim edilir.
Javelin, Hellfire, TOW Tanksavar Füzeleri
KORNET EM ve MILAN ER Tanksavar Füzeleri
İsrail ordusu artık işe kaldığı yerden devam etmeye ve istediği yerde istediği zaman operasyon yapmaya yeniden hazır durumdadır. 2014 yılında Gazze’ye girer, üç hafta kalır, bütün tank ve zırhlı araçlarını korkusuzca kullanır. Tek bir kayıp dahi vermez. Trophy Operasyonu başarılıdır.
Nedir bu Trophy Aktif Koruma Sistemi?
Neden Pentagon da 2017 yılında bu sistemi kullanma ve tedarik kararı almıştır. Türkiye topraklarından girilmesi yasaklanan Wikipedia’dan, Türkiye topraklarında alınan ‘‘4 Şubat 2018’’ tarihli bilgilere göre; Trophy Aktif Koruma Sistemi, İsrail yapımı Merkava ana muharebe tankını tamamlamak üzere geliştirilmiştir. Tasarımında F/G bant (F Bant: 3.000-4.000 MHz, G Bant: 4.000-6.000 MHz) ateş kontrol sistemi bulunan düzeneğin, araç üzerinde dört adet düz çelik panel anteni bulunur. Bu antenler 360 derecelik bir açı ile aracın etrafını sürekli olarak izlemektedir.
Tanka herhangi bir tanksavar füze veya roketi ateşlendiğinde, dâhili bilgisayar yaklaşmakta olan silahın yaklaşma açısını belirler. Yaklaşan tanksavar füze veya roketi tam olarak tanımlandığında, bilgisayar tahmini süreyi ve etkisiz bırakmak için gerekli açıyı hesaplar. Aracın iki tarafında dönüşümlü çalışan fırlatıcılar bulunmaktadır.
Bu fırlatıcılar içerisinde çok küçük metal parçacıklar bulunan dağıtıcıları fırlatır. Bu sistem, araç çevresinde bulunan ve piyade-tank iş birliği ile ateş ve manevra teknikleri uygulayarak ilerleyen, aracı kendisine siper eden piyade birlikleri için çok az tehlike yaratacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sistem her türlü tanksavar füze ve roketlerine karşı etkin olarak kullanılabilir.
Şimdi gelelim Trophy Aktif Koruma Sisteminin neden geliştirildiği meselesine. Google arama motoruna; dünyanın en gelişmiş modern tanksavar füzeleri yazarak arama yaptığınızda karşınıza çıkacak silah sistemleri ve üreten ülkeler aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Tabloda yer alan tanksavar silahlarının, çeşitli kaynaklar tarafından Orta Doğu Bataklığı ve Suriye Cehenneminde savaşan çeşitli unsurlarca kullanıldıkları ileri sürülmektedir.
Dünyanın en gelişmiş tanksavar silah sistemlerinin boy gösterdiği harekât alanında faaliyet gösteren ve Siyonist Planı gerçekleştirmeyi hedefleyen İsrail devleti; tanklar, zırhlı araçlar, hafif zırhlı araçlar ve hepsinden önemlisi personelini korumak maksadıyla Trophy Aktif Koruma sistemini geliştirmiştir. Merkava tankları da bütün tanklar gibi isabet aldıklarında zarar göreceklerdir, fakat düşmanın önce bu tankları vurması gerekmektedir.
Tanklar ve zırhlı araçların, uygun koruma sistemleri ile donatılmadan muharebe sahasında kullanılması, günümüz modern muharebe sahasında artık hiç te mantıklı bir yaklaşım değildir. Bunun yanı sıra on binlerce tanksavar silah sistemi de dünyanın her yerinde, terör örgütleri tarafından dahi kullanılmaktadır. Sadece Rusya Federasyonu tarafından, Suriye ordusuna verilen KORNET-EM tanksavar füze sayısı 1.000’den fazladır.
Tanksavar füzelerinin güdüm, hedef ve harp başlıklarında son yıllarda, teknolojik gelişmelere paralel olarak çok hızlı gelişmeler yaşanmıştır. Bu hızlı gelişmeye ayak uyduramayan tanklar ve zırhlı araçlar artık bu silah sistemlerini kullanan atıcıların maharet ve insafına terk edilmiş durumdadır.
Ortada bu kadar gelişmiş tanksavar silah sistemi varken, tanklar ve zırhlı araçların sadece zırh koruma kabiliyetine güvenmenin sonu hüsrandır. İsrail, 2006 yılında Lübnan’da yaşadığı tank ve zırhlı araç kayıplarını bir daha yaşamamak maksadıyla gerekli tedbirleri almış ve milli ve yerli kaynakları ile Trophy Aktif Koruma Sistemini geliştirmiştir.
Nice akşam erişirken sabaha,
Alp Erenler el açtı Allah’a.
Dediler; dünya var oldukça daha,
Yüce Rabbim yüzümüzü ak etsin,
Tanrı Türkü korusun ve yüceltsin.
Yusuf Tuna