EKONOMİ BİLİM * 500 sanayi devi bir hap etmiyor! * adamlar hepatit C’yi iyileştiren bir ilaç üretmişler. Hap başına 1000 dolar istiyorlar. Yaklaşık 12 haftalık tedavi 84 bin dolara mal oluyor. Çaren var mı? Ya evi, arabayı satıp ilacı alacaksın, ya da öleceksin.Geçtiğimiz yıl ABD şirketlerinin elde ettiği toplam 1.68 trilyon dolarlık gelirin 777 milyar doları teknoloji şirketlerinin elinde bulunuyor.

sozcu.com.tr
Murat Muratoğlu
10 Haziran 2016

500 sanayi devi bir hap etmiyor!

Eminim çoğunuz “Gilead Sciences” adlı şirketi daha önce hiç duymadınız.
Gayet normal… Normal olmayan ne biliyor musunuz? Şirketin kazandığı para…

Şöyle söyleyeyim, 2015 yılında Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun toplam kârı 28.3 milyar lira… Yaklaşık 9.75 milyar dolara denk geliyor.Bu en büyük 500’e, aynı büyüklükte bir 500 tane daha sanayi şirketi ekleyin. Yani iki Tüpraş, iki Ford, iki Arçelik diye başlayarak hepsinden birer tane daha kurun. Birbirlerine rakip de olmasınlar. Yani satışları ve kârları hiç düşmesin.

İşte ancak o zaman Gilead Sciences adlı ilaç şirketi kadar para kazanabilirler. 1987 yılında kurulan bu biyoteknoloji şirketinin 2015 yılı kârı 18.1 milyar dolar! Teknoloji nerede, para orada!

En basitinden, adamlar hepatit C’yi iyileştiren bir ilaç üretmişler. Hap başına 1000 dolar istiyorlar. Yaklaşık 12 haftalık tedavi 84 bin dolara mal oluyor. Çaren var mı? Ya evi, arabayı satıp ilacı alacaksın, ya da öleceksin.Geçtiğimiz yıl ABD şirketlerinin elde ettiği toplam 1.68 trilyon dolarlık gelirin 777 milyar doları teknoloji şirketlerinin elinde bulunuyor.

Aynaya bakalım… Türkiye’de yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3.2 oranında… Bundan 10 yıl önce ne kadarmış? Yüzde 6 düzeyinde… Yarıya düşmüş! Türkiye’nin utanç tablosu!

Düşük teknoloji üretimini herkes yapabilir. Nitekim yapıyor da… Çorap, don, gömlek üretmek, montaj yapmak çok mu zor? Neden yıllardır ihracatımız aynı yerde sayıyor sanıyorsunuz? Haliyle 2008 yılında 132 milyar dolar olan ihracatımız 8 yıl sonra çıka çıka 144 milyar dolara kadar çıkmış.

Şöyle söyleyeyim; Türkiye’deki şirketlerin araştırma-geliştirme harcamaları, bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 3.35 milyar TL’ye ulaştı.Artışa rağmen bu rakam Türkiye’nin utancıdır. Yüzdeye vurursak satışların yüzde birinin bile araştırmaya gitmediğini görebiliriz. Oran yüzde 0.74’te kalıyor! Ayıptır!

Sakız orucu bozar mı?

İleri teknoloji ürünleri tarlada yetişmiyor. Üretebilmek için ülkenin önce eğitime önem vermesi gerekiyor. Eğitimli insanlar araştırıyor. Sonrasında desteklerle, teşviklerle bilim ve teknoloji ilk meyvelerini veriyor. Eğitimin bizdeki durumunu ise en güzel Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklıyor; “Sayısı 60 bine düşen İmam Hatip Okulları öğrencileri sayısı bu yıl itibarıyla 1 milyon 207 bine ulaştı.” Maşallah!

Yıllardır en büyük merakımız olan “sakız orucu bozar mı?” sorusunun cevabını bulursak belki de önümüz açılacak. Ülke olarak orada takıldık kaldık. Yazık!

This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, Ekonomi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *