BİLİŞİM / İNTERNET / TEKNOLOJİ * Dünyada en yaygın kötü amaçlı yazılımlar ve korunma yöntemleri

BİLİŞİM / TEKNOLOJİ

Dünyada en yaygın kötü amaçlı yazılımlar ve korunma yöntemleri

Tüm dünyada bilgisayarlara ve mobil araçlara yayılan kötü amaçlı yazılımlar kişisel ve kurumsal bilgileri hedefliyor.

İnternet ortamı her ne kadar bilgi bankası gibi olsa da aynı zamanda elektronik cihazlarınız için sinsi virüs ve malware denilen kötü amaçlı yazılımların da barındırkları yer oluyorlar. Bilinçsiz kullanımlarda cihazlarınıza fazlasıyla zarar verebilecek olan bu tür yazılımlardan bazıları ise oldukça yaygın.

Webtekno’da yer alan içeriğe göre tüm dünyada en yaygın olan kötü amaçlı yazılımlar şu şekilde:

Adware: Adware, aslında en popüler malware olmasına rağmen cihazınıza teknik olarak bir zarar vermiyor. Adından da anlaşılacağı gibi bir reklam yazılımı olan Adware’a maruz kalan bilgisayarlarda durduk yere birçok noktadan reklam çıkabilir. Yani, bilgisayarınızdan bilgi çalma, zarar verme gibi bir amacı olmamakla size reklam gösterterek bu yazılımı yapan kişinin cebini doldurmakla meşgul oluyor.

Spyware: Spyware ise yine çok da sıkıntı çıkarmayacak bir yazılım diyebiliriz. Bir ajan mishali sinsice sizin internet aktivitelerinizi inceleyen Spyware, bu doğrultuda algoritması ile sizin işinize gelecek olan reklamları Adware vasıtasıyla bilgisayarınıza yollar.

Virüsler: Genellikle dosya paylaşımı, internet kafe gibi ortamlardan dosya alma gibi durumlar ile cihazınıza bulaşabilecek olan virüsler, bir dosya ya da bir yazılım olarak görünürler. Çalıştırıldıklarında kendini yenileyen bir sisteme sahip olan virüs türleri böylece cihazınızda ciddi oranda yer kaplayarak PC performansının yavaşlamasına ve sorun çıkarmasına neden olur. Tür olarak değişebilen virüslerde tek bir dosya gibi olup kendini yenileyen olduğu gibi direkt olarak tüm sistem dosyalarınıza işleyerek bilgisayarınızın çalışmasını engelleyen türleri de mevcuttur.

Worm: Worm, yani solucanlar ise yine en yaygın türlerden biri. Oldukça tehlikeli olan bu yazılımlar kendini kopyalayarak sizin dosyalarınıza ve verilerinize erişerek onları yok eder. En tehlikeli yanı ise cihazınızın sistem dosyalarını yemek olan bu solucanlar, depolama aygıtınızı boşaltana kadar çoğalarak dosyalarınızı silmeye devam eder. Sonunda ise bomboş bir dosya kalır.

Trojan: Türkçe’de Truva Atı olarak nitelendirilen Trojan yazılımı belki de en tehlikeli malware olarak belirtebiliriz. Sizin kredi kartı bilgilerinizi, şifrelerinizi, PC’nizde bulunan tüm önemli bilgileri sahibine göndererek sizi ciddi manada tehlikeye sokan Trojanlar sistem dosyalarınıza da erişerek birçok uygulamayı kullanmanızı engeller ve özellikle iş ağınızı kullanılamaz hale getirir.

Rootkit: Farkedilmesi en zor malware olan Rootkit, tam bir sinsilik ile hareket eder. Bilgisayar aktif kullanımdayken herhangi bir işlem yapmadan kendini güvenlik yazılımlarından koruyan Rootkit, tam manasıyla bir taktik dehası diyebiliriz. Siz PC başında yokken harekete geçen Rootkit’ten kurtulması da kolay değildir. Yani antivirüs gibi yazılımların çoğu Rootkit’i ya farkedemez yada farketse bile silemez. Kurtulma noktasında en güzel detay komple bilgisayarınızı temizleyip format atmak olması da ne kadar ciddi bir yazılım olduğunu gösteriyor. Amacı ise sizin bilgisayardaki bilgilerinizi toplamak olan Rootkit’e karşı tetikte olmak gerekir.

Backdoor: Adı üstünde bilgisayarınızın arka kapısını açan bir yazılım türü olan Backdoors, teknik olarak yüksek bir tehlike yaratmasa da yeni tehlikelerin habercisi diyebiliriz. Çünkü tam manasıyla size zarar vermek yerine sahibi olan hacker’a bilgisayarınızın arka kapısını açarak erişime izin veren bu yazılım ile hacker neredeyse bilgisayarınızda istediğini yapabilecek hale gelir.

Keylogger: En ünlü malware’lerden biri olan keylogger’lar önceki yılların da en popüler kötü yazılımlarından biriydi. Şimdi de aynı popüleritesini devam ettiren Keylogger’lar bilgisayarınızda yaptığınız her klavyeye basışı kaydeder. Böylelikle tüm kimlik bilgileriniz, kredi kartı ve şifreleriniz keylogger’ı üreten hacker’a iletilmiş olur. Bazı firmalar tarafından da tercih edilen bu yazılım çalışanların kayıtlarını not ederek takip sistemi işine de yaramaktadır.

Rogue Security Software: Türkçe adı Sahte Güvenlik Yazılımı olan bu malware ise size sanki bir antivirüs yazılımıymış gibi görünerek sevdirir. Ancak bir yılan mishali cihazınıza eriştikten sonra asıl görevini yapmaya başlayan bu yazılım eğer cihazınızda gerçek bir antivirüs varsa onu kapatarak kendisi bilgilerinizi çalarak aynı zamanda diğer tüm kötü amaçlı yaızlımlara bilgisayarınızı açık hale getiriyor. En bilineni ise Antivirus 2010 isimli yazılım olduğunu belirtelim.

Ransomware: Eğer olur da bir gün bilgisayarınızın FBI tarafından kitlendiğini ve belli bir miktar para ödeyene kadar cihazınızı kullanamayacağınızı belirten bir uyarı ile karşılaşırsanız geçmiş olsun, Ransomware ile tanışmış olacaksınız. Genellikle istenen para ödendiğinde kilidi kaldırarak ortadan toz olan Ransomware cihazınızı tekrar kitleyeceği ve bir daha gelmeyeceği anlamına da gelmiyor. Aynı zamanda ödeme yaparken bilgilerinizi alması da kuvvetle muhtemel oluyor.

Browser Hijacker: Eğer bilgisayarınızda sizin biliginiz dışında tarayıcınızın ana sayfası değişmiş ve farklı bir arama sayfası görüyorsanız bu da Browser Hijacker yediğiniz anlamına geliyor. Normal bir arama sayfası şeklinde çalışan BH, arama sonuçlarında ise verilmesi gereken yerine hacker beyciğimizin istediklerini göstererek bol bol reklam da içermekte. Böylelikle yazılımcısına yüksek miktarda paralar kazandıran BH sistemleri aynı zamanda banka işlemlerinizi de görebilir hale gelerek oldukça tehlikeli bir şekle bürünüyor.

Bu Yazılımlardan Nasıl Korunurum/Kurtulurum?

Bu tür yazılımlardan korunmanın ilk şartı tabiki bilinçli arama ve bilinçli kullanıcı olmaktan geçiyor. Tanımadığınız ve şüphelendiğiniz siteler başta olmak üzere torrent siteleri, +18 konular içeren siteer ve deepweb üzerinde fazlasıyla bulunan bu tür yazılımlar özellikle bilinçsiz torrent kullanımında bir oyun, yazılım ya da crack dosyasını indirip kurduğunuzu sanarken kendi elinizle bu malware yazılımlarına maruz kalabilirsiniz.

Tabiki aynı zamanda orjinal olarak antivirüs yazılımları kullanmak da oldukça önemli. Bilinçli olduğunuz sürece antivirüse açıkcası pek gerek kalmıyor, fakat bilinçli olmanıza rağmen antivirüs yazılımı kullanmanın da bir zararı yok elbet. Fakat para vermek yerine yine internetten antivirüs crack indirmek de oldukça saçma olduğunu belirtelim.

Bu malware’lardan kurtulmak için ise ilk başta antivirüs yazılımınıza danışmak, en sert tarama ve silme yöntemlerini uygulatmak olabilir. Eğer çözüm sunmuyorsa bilgisayarınızdaki dosyaları komple silerek yeniden format atmak en sağlam yöntem olduğunu belirtelim.

This entry was posted in BİLİŞİM - İNTERNET -. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *