cumhuriyet.com.tr
01 Aralık 2015 Salı
Bağlantılı yazılar
- MİT TIR’ları soruşturmasında generallere tutuklama
- MİT TIR’ları soruşturmasında üç komutan için tutuklama istemi
- Adalet-siz Türkiye!
MİT TIR’ları soruşturmasında gizli tanığın
ifadesi 3 subayı ‘şüpheli’ yaptı
“Selam Tevhid’de Kumpas” iddianamesinde yer alan “Alparslan” kod adlı gizli tanığın ifadeleri üzerine biri emekli 3 subayın, Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulması soruşturmasına dahil edildiği ortaya çıktı.
“Selam Tevhid’de Kumpas” iddianamesinde yer alan “Alparslan” kod adlı gizli tanığın ifadeleri üzerine biri emekli 3 subayın, Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulması soruşturmasına dahil edildiği ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten İrfan Fidan, geçtiğimiz günlerde Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu’nun ifadesine başvurdu, 3 subay çıkarıldıkları hakimlik tarafından tutuklandı.
“HAKKIMDA DAHA ÖNCE DE ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA YAPILDI”
“Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarından tutuklanan Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun da hakimlik sorugusunda suçlamaları reddettiği öğrenildi. Hakkında söz konusu olayla ilgili daha önce adli ve idari soruşturmalar yapıldığını ve takipsizlik kararı verildiğini anlatan Celepoğlu, bu olayda dahili olmadığının açıklığa kavuştuğunu ifade etti.
“OLAYI TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİM”
Adana Jandarma Genel Komutanı olarak görev yaptığı dönemde, TIR’ların durdurulacağından haberi olmadığını dile getiren Celepoğlu, olayın pazar günü gerçekleştiğini o gün konutunda olduğundan haberi olmadığını, olayı TIR’lar durdurulduktan sonra televizyondan öğrendiğini söyledi. Olayı duyar duymaz İl Jandarma Alay Komutanlığı’nı aradığını, ancak kendisinin valinin yanında olduğunu söyleyip müsait olduğunda arayacağını belirtmesi üzerine, evden bölge komutanlığına gidip Kurmay Başkanı Osman Eker ile görüştüğünü, olayın gelişimin de komutanlığın hareket merkezinde takip ettiğini anlattı.
BAŞBAKAN, OLAY MAHALLİNE GİDİP GİTMEDİĞİNİ SORMUŞ
Celepoğlu, adli ve idari görevi olmadığı için olay mahalline gitmediğini, olay mahalline gittiği bilgisinin MİT tarafından devletin üst makamlarına verildiğini sonradan duyduğuğunu, ancak bunun tamamen yanlış anlaşılmadan ibaret olduğunu öne sürdü. Alay komutanlığındaki aracının plakası üzerindeki yıldızların kılıfı düştüğü için aracı görenlerin kendisinin oraya gittiği yönünde yorumlarda bulunduğunu, dönemin İstihbarat Başkanı İbrahim Aydın’ın sorması üzerine de bunun gerçek olmadığını ve durumu izah ettiğini kaydetti. Celepoğlu, Başbakan, İçişleri Bakanı, MİT Müsteşarı, Adalet Bakanı, Genel Kurmay Başkanı’nın katıldığı bir toplantı yapıldığı ve kendisinin olay yerine gidip gitmediğinin sorulduğunu kaydetti. İstihbarat Başkanı Aydın’ın da “Bunun mümkün olmadığını, gitmem halinde tespitinin mümkün olacağını” söylediğini anlatan Celepoğlu, MİT Müsteşarı’nın da “Yanlış bir değerlendirme olmuş efendim” diyerek cevap verdiğinin kendisine de bu bilgileri İstihbarat Başkanı Aydın tarafından aktarıldığını ifade etti.
“6-7 OCAK TOPLANTISIYLA ALAKAM YOK”
6-7 Ocak’ta Ankara’da yapıldığı iddia edilen toplantıyla da alakası olmadığını, böyle bir toplantıya katılmadığını ileri süren Celepoğlu, en genç general ünvanı aldığını, terfisine gölge düşürmek isteyenlerin olduğunu, Fethullah Gülen ile bir alakasının olmadığını ifade etti.
GİZLİ TANIK ALPARSLAN’IN İFADELERİYLE SORUŞTURMA GENİŞLETİLMİŞ
Öte yandan soruşturmanın, “Selam Tevhid’de Kumpas” iddianamesinde yer alan “Alparslan” kod adlı gizli tanığın ifadeleriyle genişletildiği ortaya çıktı. İddianamede, gizli tanık Alparslan’ın 24 Haziran 2014 tarihli ifadesi ayrıntılı olarak yer aldı. Gizli tanık Alparslan, 1 Ocak ve 19 Ocak 2014’te TIR’ların durdurulmasının Adana ve Hatay İl Jandarma Komutanlıkları’nca gerçekleştirilen rutin bir uygulama olmadığını, 6-7 Ocak 2014 tarihinde Ankara’da Jandarma Genel Komutanlığı toplantı salonunda, o zamanki Jandarma Genel Komutanı’nın başkanlığında yarım saatlik bir toplantı gerçekleştirildiğini, bu toplantıya çoğunluğu subay olmak üzere 200-250 civarında jandarma personelinin katıldığını söylediğine yer verildi.
TÜRKİYE-SURİYE ARASINDA SİLAH VE BENZERİ ŞEYİN GEÇİRİLMEMESİ TALİMATI VERİLMİŞ
Alparslan’ın ifadesinde, toplantıda Jandarma Genel Komutanı’nın Suriye sınırında bir takım gruplar tarafından gerçekleştirilen terör olaylarının meydana geldiğini, bu olayların büyümemesi için veya Türkiye’nin taraf olmaması için jandarma personelinin daha etkin olması gerektiğinin, Türkiye’den Suriye tarafına hiçbir şekilde silah, mühimmat ve benzeri şeyin geçmesine kesinlikle izin verilmemesini emrettiğini, Suriye’den de Türkiye tarafına hiçbir şekilde o grupların içerisinde bulunan militan ve benzeri unsurların ayrıca silah ve benzeri malzemelerin geçirilmemesi gerektiğini söylediğini anlattı.
JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI’NDA ÜÇ TOPLANTI
Gizli Tanık, Jandarma Genel Komutanı’nın, bu konuşma ile 1 Ocak 2014 tarihinde Kırıkhan’da meydana gelen MİT TIR’larının durdurulması olayının başarısızlıkla sonuçlanmasından dolayı bundan sonra yapılacak böyle bir olayın başarısızlığa uğratılmaması gerektiğini kastettiğini iddia etti. Gizli tanık Alparslan, aynı toplantının yapıldığı günün öğleden sonrasında üst subayların, yani binbaşı, yarbay, albay ve daha üst rütbeli personelin katılımıyla 2. bir toplantının gerçekleştirildiğini, ertesi günde 3. bir toplantının gerçekleştirildiğini, bu toplantıya kritik illerin İl Jandarma Komutanları’nın, bazı bölge komutanlarının, karargahta bulunan üst düzey komutanların katıldığını anlattı. Gizli tanık bu toplantıların genel komutanlıkta çeşitli aralıklarla düzenlenen rutin toplantılardan olmadığını, Jandarma Genel Komutanı’nın başkanlığında böyle bir toplantının gerçekleştirilmesinin olağan olmadığını yönünde ifade verdi.