Sözcü
Yılmaz Özdil
yozdil@sozcu.com.tr
7 Ekim 2015
Hava sahamızı ihlal etmişler
Dünyanın en uzun borusunu bize döşediler. 1200 kilometre. Yekpare. Karadeniz anca o kadar olduğu için, anca o kadar döşeyebildiler. Okyanus kadar olsaydı, okyanus kadar döşeyeceklerdi.
Yüce Türk basını “fevkalade döşediler” diye manşetler attı. Dünyada onca ülke var, kimseye böylesini döşememişlerdi. Sayın ahalimizin göğsü kabardı.
E baktılar ki, pek memnunuz… Kuzeyden güneye diklemesine döşeme yetmedi herhalde diye düşündüler. Bi tane de enlemesine döşediler. 2000 kilometre. Yekpare. Tee doğumuzdan soktular, batımızdan çıkardılar. Yeni bir dünya rekoruydu. Ne kadar gurur duysak az’dı.
Döşeyen, kıymete biniyordu. En çok döşeyen, en makbuldü. Kimin kime ne kadar döşediği karıştırılmasın diye, AKP’nin resmi internet sitesinden izah edildi. “Bugüne kadar döşenenin iki misli döşedik” denildi. Böylece… Telaşa mahal olmadığı, herkese döşemeye yetecek kadar irade bulunduğu, hayırlısıyla, irili-ufaklı herkese döşeneceği anlaşıldı. Sayın ahalimiz rahat bi nefes aldı.
Sıra gelmişti, şehirlere döşemeye… Belediye başkanlarımız Ankara’ya koştu, “en önce bize döşeyin” diye kulis yaptı. Adamını bulan döşetti. “Sana bu sene döşeyemeyeceğiz, seneye döşeriz inşallah” denilenler, prestij kaybetti. Kendilerine hemen döşenmeyen seçmenlerimiz öfkelendi tabii, “herkese mis gibi döşediler, bize bi döşetemedin” diye sitem ettiler.
Döşenen torpilli şehirlerde bayram havası yaşanıyordu. Rize’de mesela, döşeme şerefine, cumhuriyet meydanında, belediye başkanı, rektör ve garnizon komutanı kemençeyle horon tepti. Sakarya’da, yedi gün yedi gece kutlandı, doğalgaz etkinlikleri haftası düzenlendi.
Şanslı şehirlerden sonra, talihli ilçelere döşendi. “Hamdolsun bize de döşendi” diye, mehter takımı eşliğinde, müftünün duasıyla, lokma dağıtanlar oldu. Döşeme hatırası olarak, tiyatro gösterisi yapanlar oldu. Bazı ilçelerde romantizm fırtınası estirildi, havanın kararması beklendi, tam döşendiği anda meşaleler yakıldı.
Şu anda, kaç şehire döşendi? 74 şehire.
Toplam döşenen konut sayısı ne? 11 milyon.
İthal edilen doğalgazın ne kadarı sanayide tüketiliyor? Yüzde 25’i.
Sanayimizin ne kadarı doğalgaza bağımlı yani? Yarısından fazlası.
Tükettiğimiz elektriğin ne kadarını doğalgazla üretiyoruz? Yüzde 50’sini.Peki, Rusya tükettiği elektriğin ne kadarını doğalgazla üretiyor? Yüzde 25’ini.
Adamın kulağından bile doğalgaz fışkırıyor, buna rağmen, kullandığı elektriğin sadece dörtte birini doğalgazla karşılıyor. Bedava bile olsa, tek kaynağa bağlı kalmak istemiyor.
Kendisinde bulunmamasına rağmen, ithalatçı olmasına rağmen, dünyanın en pahalı fiyatını ödemesine rağmen, dünyada doğalgazdan en fazla elektrik üreten ülke hangisi? Türkiye.
(Bize döşemesinler de…
Kime döşesinler birader.)
Doğalgazda hangi devletlere bağımlıyız? Rusya ve İran’a.
Bu iki devlet, resmen savaşarak kimi destekliyor? Esad’ı.
Aşağıdan girmedikleri santimetren kalmamış, sen hâlâ radarla arıyorsun, yukardan giren var mı?
Vanada arıza çıktı ayaklarıyla, kış ortasında keserlerse gazı…
Görürsün ebenin hava sahasını!
http://www.sozcu.com.tr/2015/yazarlar/yilmaz-ozdil/hava-sahamizi-ihlal-etmisler-952737/