Mühimmat ve zırhlı araç harcamaları *** Savaşa Hazırlık * “Askerlik Devletlerin diplomatik ilişkilerini keserek giriştikleri silahlı mücadele, harp, cenk, cidal”

Cumhuriyet
Çiğdem Toker
16 Eylül 2015 Çarşamba

Bağlantılı yazılar

Mühimmat ve zırhlı araç harcamaları

Adı, ister terörle mücadele, ister çatışma ister bildiğimiz savaş olsun.
İçine silah giren her ilişki; öldürür, yıkar, bozar. Savaşın bozduklarına bütçe de dahil.

Temmuz-Ağustos bütçe rakamları bir arada açıklandı. Ocak-Ağustos dönemini kapsayan sekiz aylık toplama baktığımızda “Güvenlik ve savunmaya yönelik silah araç gereç ve savaş teçhizatı alımları” düşmüş görünüyor.

Geçen yılın ilk sekiz ayında, 759 milyon TL olan silah ve savaş teçhizatı alımı, bu yılın aynı döneminde yaklaşık 100 milyon TL azalışla 660 milyon TL’de kalmış.Olup biteni bilmesek ferahlardık.

Ama tek başına bu kalemdeki azalma gerçeği örtmüyor. Harcaması azalan silah ve savaş teçhizatında kullanılan mühimmat alımı, bize başka bir şey söylüyor:  Geçen seneye kıyasla 107 milyon TL artış olduğunu.

Ocak-Ağustos dönemlerini esas alarak, 2014 ile 2015’teki mühimmat harcamalarını yansıtan iki grafik hazırladım: İlk grafik 2014’ün Ocak-Ağustos dönemine ilişkin.

Dikkat edilirse ocak ve şubat aylarında hiç alım yapılmamış. Martta 1.2 milyon TL ile alım başlıyor. Temmuzdaki 36.2 milyon TL’lik alım ağustosta keskin bir düşüşle 7.5 milyon TL’ye iniyor. 2014’ün Ocak- Ağustos döneminde mühimmata harcanan toplam tutar 82 milyon TL.

Şimdi ikinci grafiğe gelelim

Bu yıl mühimmat alımları ocak ayında 10.3 milyon TL ile başlıyor. Mayıstaki nispi düşüşü saymazsak seçim ayı olan haziranda 40 milyon TL’ye kadar yükseliyor. Temmuzdaki düşüşten sonra ağustosta 47 milyon TL’ye tırmanıyor.2015’in Ocak-Ağustos döneminde mühimmat harcaması 189.3 milyon TL’ye ulaşıyor. Artış 2.3 kat civarında.

Zırhlı araç cephesi
Harcamalarda ciddi artış görünen asıl kalem, “kara taşıtı alımları”. Bütçede bu kaleme bir parantez açılarak “zırhlı taşıt alımı”nın da dahil olduğu belirtilmiş. Şüphesiz ki, bu gider başlığı; Cumhurbaşkanı, Başbakanlık ve bakanlık makamlarına satın alınan zırhlı araçları kapsıyor.

Ancak son verilerdeki harcama tutarı ile artış seyri; bu kaleme Emniyet’in kullandığı değişik tipteki zırhlı araç alımlarının da dahil olduğunu düşündürüyor.

2014 Ocak-Ağustos döneminde -zırhlı dahil- kara taşıtlarına 41 milyon TL harcanmışken, bu yılın aynı döneminde neredeyse altı kata yakın bir artış görüyoruz: 242 milyon TL. Üstelik bu tutarın yarısı son iki aya ait. Temmuz ve ağustos.

Savaş her şeyi bozar dedik; vergilerimizle oluşan bütçe de dahil.
Peki, savaşın bozmayıp “düzelttiği” hiç mi bir alan yok? Bütçeden çıkan “alımlar”ın bir yerlere ödendiğini düşünürsek düzelttiği yerleri de görürüz *1*

YAZIYAyorum

Nokta Dergisinin haber başlığı “SAVAŞA HAZIRLIK”

Bence bu başlık yazının ve alınan zırhlı araç ve mühimmatın kullanılacağı amaca uygun değil.  Savaş karşılıklı 2 devlet arasında yapılan mücadeledir.  TDK savaşı şöyle tanımlıyor ;  Askerlik Devletlerin diplomatik ilişkilerini keserek giriştikleri silahlı mücadele, harp, cenk, cidal”

Türk Devletinin ve güvenlik kurumlarının karşısında ise bölücü Terör örgütü PKK vardır. Bu nedenle Doğu ve Güneydoğuda Jandarma ve polis güçlerinin yapmakta olduğu savaş değil başkaldırıya karşı toplum ve Devleti korumak eylemidir. 

Yazıda alınan malzemenin kullanım amacının doğu ve güneydoğu Anadolu’da bölücü kürt hareketleri ve ve PKK terörüne karşı kullanılacağı görülüyor. Bu nedenle Yazı başlığının SAVAŞ olarak kullanılmış olması amacını aşıyor. Ayrıca uzun zamandır bölücü kürt hareketi ve PKK’nın kent ve ilçelerde silah ve patlayıcı stoku yaptığı Devlet tarafından biliniyordu. Devletin kendi yapısını ve toplumu koruması için geç de olsa teçhizatlanması ve teşkilatlanması gerekiyordu.

Naci Kaptan

NOKTA HABER
17 Mayıs 2015

Savaşa Hazırlık

İçişleri Bakanlığı, son dört ayda Güneydoğu’daki şehir merkezlerine Cumhuriyet Tarihi’nin en kapsamlı yığınağını yaptı. Satın alınan savaş malzemelerinin maddi karşılığı tam 625 milyon lira.

Gaz bombası, TOMA, zırhlı makineler, fişek ve çeşitli sülüsyonlar gibi kalemlerde yılın ilk dört ayında Güneydoğu’ya yapılan alım, geçen yıllara göre yüzde 700’e varan artış gösteriyor.

Özel Harekat ve Çevik Kuvvet Polisi kadrolarında da önemli yükseliş var. İhale belgelerinde araç ve mühimmat teslim sürelerinin seçimin hemen öncesi ve sonrasına göre ayarlanmış olması hazırlığın anlamını gözler önüne seriyor.

SAVAŞA HAZIRLIK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın Çözüm Süreci‘yle ilgili değişen söylemlerini İçişleri Bakanlığı eyleme dönüştürdü. Normal ihale prosedürleri by-pass edilerek, İçişleri Bakanı Efgan Ala’nın onayıyla, Güneydoğu illeri için çok hızlı biçimde savaş malzemesi alımına gidildi.

“Çelik Yığınak” için harcanan toplam para: 625 milyon lira (625 trilyon).        Bu rakam İçişleri Bakanlığı’nın Cumhuriyet Tarihi boyunca tek kalemde yaptığı en büyük alımı ifade ediyor. Tamamının Güneydoğu illeri için yapılmış olması ve teslim tarihlerinin seçimin öncesi ve sonrasına göre belirlenmesi, kapsamlı bir savaş hazırlığının işaretlerini veriyor.

SESSİZ ALIM

Artışın büyük kısmı; TOMA, gaz bombası, gaz maskesi, zırhlı iş makineleri, sülüsyonlar gibi şehir merkezlerinde kullanılacak malzeme kalemlerinde. 2015’in ilk 4 ayında yapılan alım, önceki yılların tamamında yapılan alımların kat kat üstünde.

Alımlar Efgan Ala’nın imzasıyla normal prosedürler aşılarak, hızlı ve sessiz biçimde yapıldı. Çelik Yığınağın detayları ise ancak İhale Bilgileri Çizelgesi’nde görülebiliyor. 2014’ün son döneminde aniden verilen ihalelerin tarihleri, Erdoğan’ın Çözüm Süreci’yle ilgili söylemlerindeki değişime ve HDP’nin yükseliş dönemine denk geliyor.

DİYARBAKIR-ŞIRNAK-HAKKARİ HATTINA GAZ YIĞINAĞI

2014 yılının tamamında Diyarbakır’a giden gaz bombası miktarI 4500 adet iken 2015 yılının ilk üç ayında bu miktar 7150 oldu. Artış oranı yüzde 180.

Hakkari’ye geçen yıl gönderilen gaz bombası sayısı 2330. Yılın ilk dört ayında gönderilen gaz bombası sayısı 10 bin 950. Yüzde 400’lük artış…

2014 yılında Şırnak’a yollanan gaz bombası 10 bin 550 iken, bu yılın ilk dört ayında gönderilen miktar 15 bin 800 olmuş. Artış, yüzde 150…

Hakkari’ye geçen yıl gönderilen gaz maskesi 625 iken 2015 yılının ilk üç ayında 900 gaz maskesi yollanmış. Artış, yüzde 150…

Şırnak’a gönderilen gaz maskesi sayısı 2014’te tüm yıl boyunca 558. Oysa ki 2015 yılının sadece ilk üç ayında 470.

Geçen yıl Hakkari’ye 686 adet gaz filtresi yollanmış. Bu yılın ilk üç ayında giden filtre sayısı 3150.

Diyarbakır’a yıllık verilen plastik kalkan sayısı 150 iken, 2015’in ilk üç ayında gönderilen kalkan miktarı 420.

2014 yılında Hakkari’ye hiç plastik kalkan gitmemiş. Ancak 2015 yılının ilk üç ayında 340 adet plastik kalkan yollanmış.

Aynı zaman diliminde Şırnak’a gönderilen plastik kalkan sayısı 110’dan 220’ye çıkarak ikiye katlanmış.

2015 yılının ilk dört ayında, Şırnak’a yüzde 200’lük artışla 25 bin 380 yangın söndürme konsantresi gitmiş. Yine aynı zaman diliminde Diyarbakır’a 9060, Hakkari’ye ise 25 bin 260 adet yangın söndürme konsantresi gönderilmiş. Hakkari’deki artış oranı yüzde 700.

TOMA ORDUSU

Çelik Yığınağın en büyük kalemini TOMA’lar oluşturdu. Çizelgede yer alan bilgilere göre Güneydoğu için; Katmerciler’den 138, BMC Otomotiv Sanayii’nden 181, Volkan İtfaiye’den ise 60 adet olmak üzere toplam 379 TOMA alındı.

TOMA’ların bakan onayı, talep ve alım talimatları geçtiğimiz yılın Ekim ayında hızlıca halledildi. Sözleşmeleri yine Ekim ve Kasım aylarında imzalanan siparişlerin teslim tarihi 7 Haziran’daki genel seçimlerin hemen öncesinde ya da sonrasında.

Cizre, Silopi, Yüksekova, Nusaybin, Kızıltepe, Dargeçit, Suruç, Lice ve Başkale gibi küçük ilçelere gönderilen TOMA sayısı oldukça yüksek.

Yine tabloda yer alan bilgilere göre hassas ilçelerdeki ZMA (Zırhlı Müdahale Aracı) sayısında da büyük bir artış oldu. 3 Mart 2015 tarihi itibariyle Cizre’ye 33, Silopi’ye 9, Yüksekova’ya 11, Nusaybin’e 3, Kızıltepe’ye 4, Dargeçit’e 2, Başkale’ye 1 ve Suruç’a 24 ZMA takviyesi yapıldı. Böylece, buradaki toplam 137 olan ZMA sayısı 87 adet takviye ile birlikte 224’e ulaştı.

POLİS ZIRHLANIYOR…

Toplumsal olaylar öngörü çıpasını değiştiren Hükümet, bağlı olarak müdahale araçlarının çeşidini ve sayısını da revize etti. TOMA’ların yanı sıra zırhlı unsurlar önemli ölçüde artırdı.

‘Yeni Nesil Zırhlı Personel Taşıcı ve Müdahale Aracı’ pastasında en büyük dilim 126 araç ile Otokar Otomotiv Savunma Sanayii’ne düştü. Bakanlık, 24 Kasım 2014 tarihli sözleşmeyle alınan zırhlıların 22 Temmuz 2015 tarihine kadar teslimini istedi. Yeni Nesil ZMA pastasında 60 araçlık diğer dilimin sahibi ise International Armored Group oldu.

Efkan Ala’nın “alınsın” talimatını verdiği bir diğer zırhlı araç cinsi de ‘Shortland Personel Taşıyıcı’. Otokar Otomotiv Savunma Sanayii’ne havale edilen ihale ile 120 ‘Shortland’ alımı yapıldı. 24 Kasım 2014 tarihli sözleşmeye göre ‘Shortland’ların teslim tarihi 22 Mayıs ve 15 Eylül 2015 arası.

TOMA, ZMA, Shortland… Alımı yapılan zırhlı araçlar sadece bunlarla sınırlı kalmadı. Tabloda yer alan bilgilere göre Nurol Makina Sanayii ve BMC Otomotiv Sanayii’nden de ‘Zırhlı Taktik Tipi Taşıt’ alımına da gidildi. Zırhlıların teslim tarihi 17 – 19 Mayıs 2015 olarak belirlendi.

‘Savaş ihalesi’ çizelgesinde yer alan bir diğer alım ise B6 Koruma Seviyeli Gizli Zırhlı Kamyonet Tipi Taşıt. B6 koruma seviyesi; kaleşnikof mermisi (7.62 mm), M-16 mermisi (5.56 mm) ve benzeri NATO standardındaki saldırı tüfeklerine karşın tam korumayı ifade ediyor. Üç parti halinde alınacak araçların tümü Best Grup Savunma Sanayii’ne ihale edildi. Bu ihalenin ‘Bakan Onay Tarihi’ 16 Aralık 2014.

Alımı yapılan diğer bir araç cinsi ise ‘Gizli Zırhlı Otobüs Tipi Taşıt’. 120 adet zırhlı otobüsün siparişi Anadolu Isuzu Otomotiv’e verildi. Siparişlerin bakan onay tarihi yine 20 Ekim 2014.

Zırhlı otobüs alımı ‘hassas bölgelere’ yapılan çevik kuvvet ve özel harekat takviyesiyle daha da anlamlı hale geliyor. 3 Mart 2015 tarihli İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ‘Hassas İlçeler Personel Bilgi Tablosu’nda yer alan bilgilere göre hassas bölgelere önemli miktarda çevik kuvvet ve özel harekat polisi takviyesi yapıldı.

Yapılan takviyeler şöyle: Cizre’ye 138 çevik kuvvet ile 76 özel harekat polisi, Silopi’ye 26, Yüksekova’ya 19, Nusaybin’e 38, Kızıltepe’ye 16, Dargeçit’e 1 ve Suruç’a 167 özel harekat polisi…

İSRAİL’İN FİLİSTİNDE KULLANDIĞI ARAÇ

Güneydoğu için alınan zırhlılardan en ilginci Zırhlı Kazıcı Yükleyici Tipi Taşıt. Bu alımın sebebi HDP’li Belediyelere hendek kazdırmamak.

6-7 Ekim Kobani olaylarında yollara çok sayıda hendek kazıldı, bazı ilçelerin illerle irtibatı koptu. PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H’liler ise güvenlik güçlerinin mahallelere girişlerini engellemek için sokak başlarına hendekler kazdı. TOMA’ların donanımları bu tür hendekleri kaldırmaya ve aşmaya uygun değildi. Bu hedekleri kaldırmak ve aşmak için 20 Adet Zırhlı Kazıcı Yükleyici Tipi Taşıt Alımı’ Hükümetin ‘B Planı’ olarak yürürlüğe girdi.

‘Zırhlı Kazıcı Yükleyici’, iş makinesinin zırhlandırılmış hali. Cam ve lastikler kurşun geçirmez, El Yapımı Patlayıcı ve mayınlara karşı balistik taban, molotoflara karşı yanmaz kablo ve hidrolik hortumlar, kırılmaz camdan imal edilmiş atom farı ve tepe projektörleri… Bu tip araçları Irak’ın işgali sırasında Amerikan ve İngiliz orduları kullandı. Batı Şeria’da, Kudüs’te İsrail ordusu hala kullanıyor.

Hükümet zırhlı kazıcı yükleyicileri ithal etmek yerine ‘modifiye’ yöntemini tercih etti. İhaleyi de Katmerciler’e pasladı. 30 Aralık 2014 tarihinde bakan onayından geçen zırhlı iş makinelerinin teslim tarihi ise 7 Mayıs 2015 olarak belirlendi.

BİR SARAY DA SAVAŞA

Çelik yığınağının hazineye maliyeti; 625 milyon lira! Katmerciler’den alınan TOMA’ların birim fiyatı 206 ila 235 bin Avro arasında değişiyor. Volkan İtfaiye’ye her bir TOMA için yaklaşık 295 bin dolar ödendi. BMC Otomotiv Sanayii’nden alınan TOMA’ların birim fiyatları ise 223 bin ila 235 bin Avro arasında . TOMA’lar için Katmerciler’e 30,5 milyon, BMC’ye 41 milyon Avro, Volkan İtfaiye’ye ise yaklaşık 18 milyon dolar ödendi. Toplamda 379 adet TOMA’nın hazineye maliyeti böylece 265 milyon TL’yi aştı.

126 adet ‘Yeni Nesil Zırhlıiç-resim1 Personel Taşıyıcı ve Müdahale Aracı’ için Otokar’a toplam 48,5 milyon lira ödendi. 60 zırhlının satın alınacağı International Armored Group’a ödenen para ise 10 milyon 710 bin Dolar oldu. 120 ‘Zırhlı Taktik Tipi Taşıt’ için Nurol ve BMC’ye ödenen para firma başına yaklaşık 30 milyon Avro. Otokar Otomotiv Sanayii’nden alınan 120 adet Shortland için devletin kasasından çıkan para ise 39 milyon lira. Anadolu Isuzu Otomotiv’den alınan gizli zırhlı otobüslerin toplam maliyeti 32 milyon lira. Best Group Savunma Sanayii’nden alınan 159 ‘Gizli Zırhlı Kamyonet’ için ise hazine 24 milyon lira ödeyecek. 20 adet ‘Zırhlı Kazıcı Yükleyici’nin birim fiyatı ise 174 bin Dolar olarak belirlenmiş. Hendekleri sağ salim aşmanın hazineye bedeli toplam 3 milyon 480 bin Dolar.

Böylelikle, Kasım-Aralık 2014 tarihlerinde dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın onayı ile Güneydoğu illeri için; 379 adet TOMA, 186 adet Yeni Nesil Personel Taşıyıcı ve Müdahale Aracı, 120 adet Shortland Tipi Zırhlı Personel Taşıyıcı, 120 adet Zırhlı Taktik Tipi Taşıt, 120 adet Gizli Zırhlı Otobüs, 159 adet Gizli Zırhlı Kamyonet ve 20 adet Zırhlı Kazıcı Yükleyici’nin devlete toplam maliyeti 625 milyon 671 bin 570 lira oldu.

Bu araçların yakıt maliyeti, bölgeye açılan özel harekat ve çevik kuvvet polisi kadroları, gaz bombası, gaz maskeleri, kalkan, yangın slüsyonları ile birlikte maliyet 1 Milyar Lira’yı buluyor. Neredeyse bir AK Saray parası..

ERDOĞAN VE ÇÖZÜM SÜRECİ

“Bizim PKK ile bir arada oturduğumuzu söyleme şerefsizliğini yapanlar, bu alçakça iftirayı atanlar hesabını verecek. Biz hiçbir zaman terör örgütü ile masaya oturmadık” (2010, Kayseri Mitingi)

“Biz İmralı olsun Oslo olsun, çok açık net, bu adımları da attık. Görüşmelerle bir şey elde edeceksek, bununla bunu yapalım. Oslo’da olacaksa Oslo’yla bunu yapalım. Onun için de ben MİT Müsteşarı olarak Emre bey zamanında itibaren başlattık görüşmeleri. Sonra Hakan bey geldi, Hakan beyle de aynı şekilde devam ettik” (Eylül 2012, TV Programı)

Demokratikleşme paketinin açıklanması ve Erdoğan’ın İbrahim Tatlıses ve Şivan Perwer ile “Megri” (Ağlama) türküsünü söylemesi (Kasım 2013)

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması ve “Çözüm süreciyle yakından ilgileneceğim.” demesi (Ağustos 2014)

Öcalan’ın hazırladığı 10 maddelik yol haritasının Dolmabahçe Sarayı’nda HDP’li heyet ile Yalçın Akdoğan ve Efkan Ala tarafından canlı yayında açıklanması. Erdoğan’ın bu açıklamayı “İmralı ile Kandil arasında kopukluk var.” şeklinde değerlendirmesi. (28 Şubat)

“Hâlâ bakıyorsunuz, varsa yoksa Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu? Artık böyle bir şey yok! Bir Kürt olarak sen bu ülkede Cumhurbaşkanı oldun mu, oldun… Başbakan çıkardın mı, çıkardın…Ne istiyorsun daha?” (16 Mart)

“Bu metnin demokrasi adına neresini kabul edeceğim, o konuların demokrasi ile yakından uzaktan alakası yok. İmralı’ya İzleme Heyeti’nin gönderilmesini yanlış buluyorum. Bu, adanın meşruiyetini artırma adımıdır.” (20 Mart)

“Çözüm sürecini bu aşamaya getiren bu kardeşiniz. Ben çözüm sürecinin yanındayım arkasındayım hepsinden öte içindeyim.” (27 Mart)

İç Güvenlik Paketi’nin mecliste kabulü. Erdoğan’ın İç Güvenlik Yasasını onaylaması (3 Nisan)

Ağrı’da yaşanan çatışmayla ilgili miting sırasında “Çatışmalar hala devam ediyor. 25 terörist askerlerimize karşı şu anda bir çatışmanın içinde” diyerek anlatması ve “Bütün gücümüzle bunların karşısında duracağız” demesi. (11 Nisan)

“Bunların çözüm süreci diye bir derdi yok. Bunların bu ülkede refah ve huzur diye bir derdi yok! Gerek polis gerek asker gerek jandarma tüm güvenlik güçlerinin, ülkenin dört yanında her an istim halinde olması lazım.” (15 Nisan)

“Zaman zaman ‘taraflar’ diyorlar. Sen kim oluyorsun da taraf diyorsun? Çözüm sürecinde taraf yoktur devlet vardır. Bir tarafla devlet bir masaya oturmaz. Karşı karşıya oturulan bir masa olması, devletin çöktüğü anlamına gelir. Devlet silah bırakmaz; terörist silah taşırsa devlet de gereğini yapar” (28 Nisan)

NOKTA HABER

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/369965/Muhimmat_ve_zirhli_arac_harcamalari.html

http://www.noktadergisi.com.tr/savasa-hazirlik.html

 

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, Bölücü KÜRTÇÜLÜK, Ekonomi, FAŞİZM, PKK TERÖRÜ, Politika ve Gundem, TERÖR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *