En büyük düşmanımız cehalet!
Mesleğinde yarım asrı geride bırakan Sevgi öğretmen, “Bizim en büyük düşmanımız cehalet. Ne çekiyorsak bu cehalet yüzünden çekiyoruz” diyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü mezunu Sevgi Çengeloğlu,
“Ayakta durabildiğim sürece Atatürk’ü nasıl öğretebilirim çocuklarıma buna uğraşıyorum. Sağlığım el verdiği sürece de bunu yapacağım. “diyen meslekte 50. yılını doldurmuş tam bir Cumhuriyet kadını. Adı gibi Sevgi dolu bir öğretmen…En büyük düşmanımızın cehalet olduğuna dikkat çekiyor ve eğitimle bütün sorunların çözüleceğini vurguluyor.
İlk görev yeri olan Erzurum’da, Nene Hatunla da tanışma imkanı bulduğunu belirterek, “ne zor şartlarla kazanıldı bu Cumhuriyet, sahip çıkmak bizim boynumuzun borcu” diyor. Mesleğe ilk başladığı yıllardaki eğitimle günümüz eğitimini karşılaştıran Sevgi Öğretmen, şunları söyledi :
“EĞİTİM MİLLİ OLMALI”
” Ne eski öğretmenler ne de eski eğitim kaldı. Her yıl milli eğitim şurası toplanıyor. Bir ülkenin eğitimi, adı üzerinde ‘millidir’ değişmez. A kişisine B kişisine göre değişmez. Atatürk, Kurtuluş Savaşının en alevli döneminde öncelikli olarak 1. Maarif Kongresini toplar. Zamanın milli eğitim bakanı “Paşam bu kongreyi düzenlemeyelim, tehlike var ortada” dese de Atatürk bunu kabul etmeyerek “Kongre yapılacak ve bizzat ben konuşmaya geleceğim. Cehaletle savaş, düşmanla savaştan daha önemlidir” der.
Bizim en büyük düşmanımız cehalet. Ne çekiyorsak bu cehalet yüzünden çekiyoruz. Biz ne zaman ki milli eğitime önem vermemeye başladık çöküşümüz de başladı. Doğu’su Batı’sıyla herkes eğitilmeli, eğitimle bütün sorunlar çözülür.” Sevgi Çengeloğlu 19. Milli Eğitim Şurasının en çok tartışılan kararları ile ilgili de şu ifadeleri kullandı:
“ÖNCE TÜRKÇE’Yİ ÖĞRETMELİYİZ”
Osmanlıcayı bizim zamanımızda da öğrendik. Ama zorla, dayatarak değil zevkle öğrendik. Türkçe okur-yazarlığımız ortada. Önce Türkçeyi öğretmeliyiz. Değerler eğitimine karşı değilim, verilmesi gerekiyor. Soru sorduğunuzda ayağa kalkmayı bilmeyen öğrenciler var. Bizim yetiştiğimiz dönemlerde öğretmene saygı vardı. Ne değer kaldı ne değerler eğitimi kaldı ne de eğitim kaldı. Altyapı olmadıktan sonra, ona uygun eleman istihdam etmedikten sonra o sistem yürümez, yürümüyor da zaten…İmam hatiplerin sayısını gittikçe artırıyoruz ama okullar dolmuyor bile. Bir semtte anadolu lisesi bulamazken birden fazla imam hatip lisesi bulabiliyorsunuz. Öğretmenliğin sabır isteyen bir meslek olduğunu belirten Sevgi Öğretmen, öğretmen olmak isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu:
“SABIR VE SEVGİ, BAŞARININ ANAHTARI”
” Çocuk sevgisi olmayan bir insan bu mesleği yapamaz. Çocuk sevgisi varsa çocuklarla gözle temas kurabiliyorsunuz. İlk göreve başladığım yıl gelen müfettişin tavsiyesinin, bu konuda büyük yararını gördüm.
“İyisin sen kızım; bir tek şey yap, öğrencilerinle göz teması kur, sakın gözünü kaçırma” dedi . Bu benim kulağıma küpe oldu. Ne olursa olsun çocuklarımla konuşurken göz teması kurarım. Gözler asla yalan söylemez ve sevgiyi aktaran tek organımız. Ve öğretmenlik sabır ister. Bu mesleği yapmak isteyen sabırlı olacak. Çocuk öğretmeniyle çatışma yaşarsa okuldan da eğitimden de kopuyor. Çocukları bilgiyle doyurursanız size mutlaka saygı duyar.”
Sevgi öğretmen, öğrencilerinin hangi kazanımlarla hayata atılmalarını istediğini ise şöyle açıkladı:
“ÖNCE KENDİNE SAYGISI OLSUN”
üzerinde sağlam durabilen, güvenebilen Atatürk İlke ve İnkılaplarını benimsemiş gerçek Cumhuriyetçi çocuklar olmalarını istiyorum. Önce kendilerine saygı duymayı bilsinler. Çünkü; kendine saygı duyan topluma da saygı duyar. Ben, Atatürk’ü nasıl öğretebilirim çocuklarıma buna uğraşıyorum. Atatürk yolunda sağlam adımlarla ilerleyen gençlik için elimden geleni sağlığım el verdiği sürece yapacağım. Tek gayem bu.
OECD ‘nin15 yaş düzeyindeki öğrencilerin matematik ve fen testlerinden yola çıkarak hazırladığı raporda Türkiye 41’inci sırada yer aldı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yaptığı şimdiye kadarki en kapsamlı küresel eğitim araştırmasında Türkiye 76 ülke arasında 41. sırada yer aldı.
Sıralamada ilk beş sırada Asya ülkeleri, son beş sırada ise Afrika ülkeleri var. Singapur’un başı çektiği sıralamada, İngiltere 20’inci, ABD ise 28’inci sırada.
BBC Türkçe’nin haberine göre; OECD yetkilileri, 76 ülkedeki sınav sonuçlarını temel alarak yapılan kıyaslamanın, eğitim ve ekonomik büyüme arasındaki bağlantıyı gösterdiğini söylüyor.
OECD Eğitim Direktörü Andreas Schleischer “Bu araştırmayla ilk kez küresel düzeyde eğitim kalitesini ölçtük. Amacımız zengin ve yoksul ülkelere kendilerini dünyanın eğitim liderleriyle kıyaslama fırsatı vermek, zayıflıklarını ve güçlü yanlarını görmelerini sağlamak ve eğitimde kaliteyi arttırmanın uzun vadeli ekonomik yararlarını göstermekti” dedi.
Sıralama, 15 yaşındaki öğrencilerin matematik ve fen bilimleri testlerine göre yapıldı.
İŞTE TÜRKİYE’NİN 41. SIRADA YER ALDIĞI O SIRALAMA:
1- Singapur
2- Hong Kong
3- Güney Kore
4- Japonya (ortaklaşa)
5- Tayvan (ortaklaşa)
6- Finlandiya
7- Estonya
8- İsviçre
9- Hollanda
10- Kanada
11- Polonya
12- Vietnam
13- Almanya
14- Avustralya
15- İrlanda
16- Belçika
17- Yeni Zelanda
18- Slovenya
19- Avusturya
20- İngiltere
21- Çek Cumhuriyeti
22- Danimarka
23- Fransa
24- Letonya
25- Norveç
26- Lüksemburg
27- İspanya
28- ABD (ortaklaşa)
29- İtalya (ortaklaşa)
30- Portekiz
31- Litvanya
32- Macaristan
33- İzlanda
34- Rusya
35- İsveç
36- Hırvatistan
37- Slovakya
38- Ukrayna
39- İsrail
40- Yunanistan
41- Türkiye
42- Sırbistan
43- Bulgaristan
44- Romanya
45- BAE
46- Kıbrıs
47- Tayland
48- Şili
49- Kazakistan
50- Ermenistan
51- İran
52- Malezya
53- Kosta Rika
54- Meksika
55- Uruguay
56- Karadağ
57- Bahreyh
58- Lübnan
59- Gürcistan
60- Brezilya
61- Ürdün
62- Arjantin
63- Arnavutluk
64- Tunus
65- Makedonya
66- Suudi Arabistan
67- Kolombiya
68- Katar
69- Endonezya
70- Botsvana
71- Peru
72- Umman
73- Fas
74- Honduras
75- Güney Afrika
76- Gana
Listede başı çeken Singapur’un 1960’lara düşük okuma yazma oranlarıyla girdiğini söyleyen Schleischer, bu durumun ne kadar ilerleme kaydedilebileceğini gösterdiğini vurguladı.
ABD, VİETNAM’IN GERİSİNDE!
Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarından alınan sonuçlarla yapılan sıralamada OECD’nin görece sanayileşmiş ülkelerde yaptığı Pisa testlerinden çok daha kapsamlı bir küresel eğitim haritası görülüyor. Dünya ülkelerinin üçte birinden fazlasının yer aldığı listede, İran, Güney Afrika, Peru ve Tayland gibi ülkelerin uluslararası alanda nasıl bir performans gösterdiği ortaya çıkıyor.
Listede ABD’nin başarılı Avrupa ülkelerinin gerisinde kaldığı ve Vietnam’ın da ABD’yi geçtiği görülüyor.Liste OECD’nin Pisa testlerinin yanı sıra ABD’de uygulanan TIMSS testleri ve Latin Amerika’daki TERCE testlerini temel alıyor.
Araştırmadaki bulgular gelecek hafta Güney Kore’de yapılacak Dünya Eğitim Forumu’nda sunulacak. Forumda BM’nin küresel eğitime dair 2030 hedefleri belirlenecek.
EKONOMİK BÜYÜME POTANSİYELİ:
Tüm 15 yaşındakiler temel eğitim alırsa GSYİH’in büyüme oranı (%)
1. Gana, 3881
2. Güney Afrika, 2624
3. Honduras, 2016
4. Fas, 1591
5. Umman, 1427
6. Botsvana, 1303
7. Makedonya, 1137
8. Peru 1076
9. Katar, 1029
10. Suudi Arabistan, 975
11. Arnavutluk, 929
12. Kolombiya, 910
Stanford Üniversitesi’nden Eric Hanushek ve Münih Üniversitesi’nden Ludger Woessmann’ın ortaklaşa yazdığı araştırma raporunda “eğitim standartlarının ülkenin uzun vadedeki refah üretimine dair güçlü bir gösterge olduğu” vurgulanıyor.
Raporda, “Kötü eğitim politikaları ve uygulamaları çok sayıda ülkeyi sürekli bir ekonomik durgunluğa sokuyor” deniyor. Schleicher de “eğitimi geliştirerek elde edilecek ekonomik yararların çok büyük boyutlarda olduğunu” söylüyor.
TÜRKİYE’NİN BÜYÜME POTANSİYELİ YÜZDE 400
Örneğin listenin sonundaki Gana tüm 15 yaşındakilerin temel kabiliyetlerini geliştirebilirse, ülkenin GSYH’si bu gençlerin yaşamı sırasında 38 kat artabilir. Türkiye’nin aynı koşullardaki büyüme potansiyeli ise yüzde 400’e yakın.
Güney Kore’deki Dünya Eğitim Forumu dünya liderlerinin milenyum eğitim hedefleri koymasından 15 yıl sonra yapılıyor. Tüm çocuklara ilkokul eğitimi sağlamak gibi milenyum eğitim hedeflerine tamamen ulaşılamadı. Ancak toplantıda gelecek 15 yılı kapsayan yeni hedefler belirlenecek