ÇAĞRI MERT BAKIRCI
08 Nisan 2015
Birgün
Okul asmada Türkiye 1 numara
OECD’ye üye ülkeler arasında okulu en fazla asma (dersten kaçma) oranı, genel ortalamanın 3.73 katıyla Türkiye’ye ait. Öğrencilerin yüzde 54.2’si derslerden en az bir kez kaçmış
Ekonomik İşbirliği ve Gelişim Organizasyonu’nun (OECD) 15 yaşındaki öğrenciler üzerinde her 3 yılda 1 defa yaptığı Uluslararası Öğrenci Araştırma Programı (PISA) sınavına paralel olarak yapılan bir ankete göre, OECD’ye üye olan ülkeler arasında okulu en fazla asma (dersten kaçma) oranı, genel ortalamanın 3,73 katıyla Türkiye’ye ait. PISA sınavından önceki 2 haftada ankete katılan öğrencilerin yüzde 54,2’si okulu en az 1 defa astıklarını belirtiyor. Türkiye’den hemen sonra yüzde 48,2 ile İtalya, yüzde 31,8 ile Avustralya, yüzde 30,5 ile İsrail ve yüzde 28 ile İspanya geliyor. Okulu en az asan ülkelerse yüzde 1,5 ile Japonya, yüzde 1,8 ile Kore, yüzde 2,1 ile İzlanda, yüzde 2,7 ile Hollanda ve yüzde 4 ile İrlanda. OECD üyesi 34 ülkenin genel okul asma ortalaması ise yüzde 14,5 civarında.
15-18 DAHA MEYİLLİ
Türkiye ve Arjantin’deki öğrencilerin yüzde 7’si ise, 2 haftalık zaman diliminde okulu en az 5 gün astıklarını belirtiyorlar.
Eğer ki Türkiye’de bu istatistiklerin abartılı yüksek olmasının nedeninin lise ve üniversite giriş sınavları öncesi dershaneye gitmek amacıyla doktor raporları alma uygulaması olduğunu zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü anket, PISA adı verilen sınavdan önceki 2 hafta içerisinde okulu asan öğrencileri araştırıyor. Bu grafikteki veriler, 2012 yılına ait. O yıl içerisinde PISA sınavı 3 Aralık 2012’de yapıldı. Yani 8 Haziran 2013’te liseye giriş için yapılan Seviye Belirleme Sınavı’ndan 7 ay, üniversiteye geçiş için 24 Mart 2013’te yapılan ön sınav olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndan 4 ay, yine üniversiteye girişteki ana sınav olan ve 15-23 Haziran 2013’te yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı’ndan 7 ay önce yapılmış bir sınav. Dahası, söz konusu anket 15 yaşındaki öğrencileri hedefliyor. Okulu asmaya daha meyilli olduğu düşünülen, üniversiteye yeni girecek 18 yaş civarındaki öğrencileri bile değil!
KEYFİ OKUL ASMALAR
Bu durumu destekleyen başka verilere de ulaşıldı: Örneğin, Türkiye de dahil olmak üzere 34 OECD üyesi ülke ve 31 üye adayı ülkede, toplamda 510 bin öğrenciye yapılan PISA sınavında, okulu astığını söyleyen öğrenciler ortalamada 32 puan daha düşük, Matematik alanında ortalamada 52 puan daha düşük aldılar. Yani bu okul asmalar, ders çalışmak ya da dershane amaçlı değil, keyfi okul asmalara işaret ediyor.
2012 yılında Matematik, Fen ve Okuma alanlarında yapılan sınavda 65 ülke arasında Türkiye Matematik dalında 44. sırada, Fen dalında 43. sırada, Okuma dalındaysa 41. sırada yer aldı. Matematik alanında ilk 5’te Çin, Singapur, Tayvan, Güney Kore ve Japonya; Fen alanında ilk 5’te Çin, Singapur, Japonya, Finlandiya, Estonya; Okuma alanında ilk 5’te Çin, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Finlandiya yer aldı. Son 5’lerde ise Matematik alanında Peru, Endonezya, Katar, Kolombiya, Ürdün; Fen alanında Peru, Endonezya, Katar, Arnavutluk, Tunus; Okuma alanında Peru, Katar, Kazakistan, Arnavutluk ve Endonezya yer aldı.
http://www.birgun.net/news/view/okul-asmada-turkiye-1-numara/16269