Halk, bu Saray’a kızıyor
Benimsemedi.
Kibri kabullenmedi.
Firavun Sarayı’na benzetti.
Seçimde öfkesini gösterebilir.
Bu ülkenin halkı öfkelendiğinde 7 kez oylarıyla iktidar değiştirdi. Kendini sultan, firavun, diktatör gören liderleri seçimde sandığa gömebildi. Bu seçimde halk ciddi uyarı yapabilir. Yapması için bütün şartlar oluştu. Saray’ı yakmaya geleceklerin önünü açabilir.
Böyle bir ihtimal var:
Saray’ın hayali tutmayabilir.
400 vekili bulamayabilir.
330 da bulamayabilir.
276’yı bile bulamayabilir.
Sarayı yakma hakkı doğar.
Sarayı yakmaya gelirler.
Sözcü – Necati Doğru’nun 9 Nisan 2015 tarihli “Sarayı yakmaya geliyorlar ” yazısından bölüm alıntısı
03.12.2014
Odatv.com
Candan: “Kaçak Saray’da milletimizin halısı 1 milyon 200 bin Türk lirası”
Tezcan Karakuş Candan başkanlığında bir araya gelen Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetine ilişkin basın açıklaması yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, “Kaçak Saray’da milletimizin halısı 1 milyon 200 bin Türk lirası” dedi.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan başkanlığında bir araya gelen Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetine ilişkin basın açıklaması yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Milletin sarayı” denilen Kaçak Saray’da milletin halısının 400 bin avro ettiği kaydedildi. Kaçak Saray’a özel üretim, üç boyutlu, canlı kırkım yünle 4 bin metrekare halı dokundu. Halının bir metrekare maliyeti 100 avro. 4 bin metrekare halının maliyeti 400 bin avro yani 1 milyon 200 bin Türk Lirasına tekabül ediyor. Bu rakam da 600 öğretmenin bir aylık maaşına bedel. Bir işçinin bir aylık maaşı ancak 3 metrekaresini dokumaya yeter” dedi.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan 4 bin metrekare halı dokunduğunu söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Atatürk Orman Çiftliğinde bir çivi bile çakılamazken hukuksuz bir şekilde inşa edilen Kaçak saray artık gözle görünür duruma geldi. Kamusal alanımızın yöneticiler tarafından hukuksuz şekilde gasp edilmesi ve vergilerimizin keyfi bir şekilde harcanması söz konusu, bu nedenle AOÇ’de yapılan hukuksuzluk planlarından maliyetlerine kadar kamuoyunu ve bizleri ilgilendirmektedir. Kaçak sarayda Dört bin metrekarelik halı sipariş edildiğini özel üretim olduğunu ve Manisa’da üretildiğini biliyoruz. Halının bir metrekare maliyeti 100 avro. 4 bin metrekare halının maliyeti 400 bin avro yani 1 milyon 200 bin Türk Lirasına tekabül ediyor. Bu rakam da 600 öğretmenin bir aylık maaşına bedel. Bir işçinin bir aylık maaşı ancak 3 metrekaresini dokumaya yeter.”
“BARDAKLARIN TANE FİYATI DAHİ 1000 TL’DİR”
Candan, Cumhurbaşkanlığı’nda kadınlara verilen davette basında kullanılan fotoğraflardaki bardak görüntüsüne dikkat çekerek , “Bardaklar ya altın suyu ya da altın işlemeli, özel yapım olduğu fark ediliyor. Bu tür bardakların tane fiyatı dahi 1000 TL’dir. Bir bardak bir asgari ücretli işçinin maaşına denk olursa şaşırmayız” dedi.
“MALİYETİ AÇIKLASINLAR”
Candan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetinin hükümet tarafından açıklanmadığını söyleyerek, “Toplumu meraktan kurtarsınlar hem maliyetleri, hem projeleri açıklasınlar. Bu bir hukuk mücadelesidir, vergilerimizin de keyfice harcanmasına göz yumamayız. Kaçak Saray’da Her katta 180 oda olduğunu düşünmekteyiz, Her blokta dört kat var, yani bir blokta 750 civarında oda var. Yapının üç bloktan olduğunu göz önünde bulundurursak , binanın yer üstündeki oda sayısı bin değil 2000 eder. Müteahhit firma yerleşkedeki inşaatın 450.000 metrekare civarında olduğunu açıklıyor. Metrekare ne kadar büyükse inşaat maliyeti o kadar yükselir. Mecliste bütçe görüşmeleri yapılacak. Başbakanlık’ın bize verdiği bilgiye göre 2012-2014 yılı süreçleri içerisinde Kaçak Saray’ın tüm harcamaları Başbakanlık yatırımlar harcama kaleminden harcanmış, harcamaların şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz. Emeklisine yüzde 3 zam öngörülürken yöneticiler bizim vergilerimizle toplanan paraları bu şekilde harcayamazlar” ifadelerini kullandı.
“63 ASANSÖRÜ VAR”
Basın toplantısına katılan Elektrik Mühendisleri Odası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın asansör maliyetlerini açıkladı. EMO Ankara Şube müdürü İbrahim Saral, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 63 asansör olduğunu söyledi. Saral, “63 Asansöre ek olarak 18 asansör de yapılma aşamasında. 63 asansörün toplam maliyeti 17 milyon 500 bin artı KDV. Yeni yapılacak asansörün maliyetleri 5 milyon Türk Lirası üstüne KDV’si olacağı tahmin ediliyor. Hali hazırda var olan asansörlerin aylık 200 TL bakım maliyeti var. 12 bin 600 TL bakım masrafı oluyor. Ayrıca 24 saat orada hazır tutulan iki firma elemanı olduğunu duyduk” dedi. Basın toplantısına hesap makinasıyla dikkat çeken Saral’ın açıklamasının ardından KDV hesabı yapan Candan, ” Kaçak sarayda asansör maliyetlerine KDV’si eklendiğinde maliyet 30 milyon liraya çıkıyor. Toplam asansör bakım maliyeti aylık personel giderleri dahil 18 bin lira yıllık bakım maliyeti 216 bin lira yapıyor” dedi.
“TOPLAMDA 10,5 MİLYONLUK BİR MALİYETLE KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ”
Candan, “Ayrıca Kaçak Saray yapmak amacıyla aynı arazi içerisinde bulunan Orman Genel Müdürlüğü lojmanlarının yıkılmasının ve boşaltılmasının da kaçak saray maliyetlerine eklenebilecek. AOÇ arazisinden memurları gönderdikleri için, Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan üst düzey bürokratlara Macunköy’de 52 adet lojman alındığını duyduk. O bölgedeki 3+1 konutun Ortalama fiyatı 200 bin lira ediyor, toplamda 10,5 milyonluk bir maliyetle karşı karşıya kalıyoruz. TOBB’un ikiz kulelerinde ise Orman Genel Müdürlüğü için kat kiralandı. AOÇ’de kaçak saray tüm alanı kullandığı için yerinden edilen Orman Genel Müdürlüğü harcamaları kaçak saray maliyetine dahil edilmelidir. Kaçak saray maliyetinin açıklanandan daha yüksek olduğu ortada. Kent İzleme Merkezi’miz maliyetleri üzerine çalışma yürütmeye devam edecek” ifadelerine yer verdi.
“CUMHURBAŞKANLIĞI BİNASI PROTOKOLE AYKIRI”
Yapılan toplantıda Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş, “AOÇ kırsal kalkınma için örnek teşkil edilecek çalışmaların yapılması , tarımsal işletme oluşturulması , halka sağlıklı gıda üretmek amacıyla kurularak halka armağan edildi. Başka bir kuruma başka bir amaçla AOÇ arazisi verme durumu şimdiki yasalarla olanaklı değil, zaten yasadışı bir durum var. 2006 yılında çıkarılan ek yasada Büyükşehir Belediyesi’ne verilen yalnızca planlama yapmak, planları onaylamak, alt yapı çalışmalarını yapma yetkisidir. Orman Genel Müdürlüğü TOKİ ve Başbakanlık arasında yapılmış olan protokol Başbakanlık hizmet binası yapılmak için kuruldu. Ödenekler Başbakanlık Hizmet binasına ödendi. Keyfi şekilde Cumhurbaşkanlığı binası yapıldı. Yine aynı protokolde Orman Genel Müdürlüğü lojmanlarında oturan insanların, yeni Orman Genel Müdürlüğü lojmanı yapılana kadar oturması gerekirken apar topar lojmanları boşalttı. Yine hukuksuzca protokole aykırı bir durum var” diye konuştu.
“HERHALDE ASKERLİK KAÇAK SARAY’IN BEDELİNİ Mİ KARŞILAYACAK?”
Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Ethem Torunoğlu, “611 bin kişi askerlikten yararlanacak, 611.000 çarpı 18.000 lira dersek herhalde askerlik Kaçak Saray’ın bedelini mi karşılayacak? Merak ediyoruz” dedi.