28.04.2015
CUMHURİYET ŞAŞIRDI
Murat Şimşek
Ermeni soykırımı yalanının yıldönümünde, Cumhuriyet gazetesi Ermenice “Bir daha asla” manşetiyle çıktı. “100 yıl önce bu topraklarda yaşanan ortak acının yasını tutuyoruz” diyen gazete, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan felaketin acısı hâlâ taze. İnsan aklını, vicdanını, hak ve adalet duygusunu felç eden bu yarayla yüzleşme zamanı; bir daha asla olmasın diye!” yorumunda bulundu.
Cumhuriyet birinci sayfasında Erivan’daki Tsitsernakaberd (Ermeni Soykırımı Anıtı) fotoğrafını kullandı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, fotoğrafa yaptığı yorumda “24 Nisan’ın 100. Yılını anıyoruz” dedi. Cumhuriyet, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in “Acı acı ağlıyorum” yazısını da yayımladı. Rakel Dink yazısında soykırım iddialarını savunurken, “Soykırım yapılmadı” diyenlere saldırdı.
Rakel Dink yazısında şunlara değindi: “Şimdi ‘Soykırım demiyordu Hrant’ deyip laf ebeliği yapıyor Perinçek gibi zavallılar. ‘İfade özgürlüğü’nün peşine düşmüşler devlet kadrosuyla. Talat Paşa ve dostları… Öldürmenin ötesi de varmış. 19 Ocak 2007’den sonraki mahkemeleri de gördük. Öldürmekle tatmin olmayan öfkeyi de, nefreti de mahkemelerde gördüm… Ben bugün, önce Balıklı’da Çutağımın mezarında, sonra Şişli’de Sevag’ın mezarında, sonra da 1915 soykırımında ölenlerimizi anmak için Taksim Meydanı’nda sessizce bu ülkenin özgürleşmesini bekleyeceğim.”
TRANSFERLER SIRAYA GİRDİ
Cumhuriyet’in bazı yazarlarının da Rakel Dink’ten eksik kalır yanı yoktu. Cumhuriyet’in Taraf’tan sipariş ettiği dış haberler şefi Ceyda Karan, Ermenistan’daki “soykırım” anmalarını köşesine taşıdı. Karan, gözlem yazısında Ermenilerin Türklere karşı kötü düşünceler beslemediğini ama “soykırım” kabul edilmezse ilişkilerin düzelmeyeceğini aktardı. Türkleri Nazilere benzeten duvar resmi de Cumhuriyet’in sayfalarında yer aldı.
Cumhuriyet yazarı Zeynep Oral da köşesinden “soykırım” savunuculuğu yaparak “yüzleşin” mesajı verdi. “100 yıl önce 100 yıl sonra” başlıklı yazıda, sözde soykırımın 100. yılı nedeniyle İstanbul’da düzenlenen bir konserde yaşananlar aktarıldı.
Cumhuriyet’in çiçeği burnunda yazarı Nuray Mert de “İster soykırım deyin ister demeyin” başlıklı yazısında, Türkiye’ye “soykırımla yüzleşme” çağrısı yaptı. Mert yazısında “Türkiye öteden beri, 1915 Ermeni kıyımı ile yüzleşmemek için, ‘Batı’nın dayatması’ gerekçesini kullanıyor. Bu yıl, bu yüz kızartıcı olayın yüzüncü yılında, Papalık ve AB Parlamentosu’nun ‘soykırım’ açıklama ve kararı dolayısı ile muhafazakârı, laiki, İslamcısı, Kemalisti, topyekûn isyan etti.
Bu yıl fazladan, Çanakkale zaferinin yıldönümü kutlamasının aynı güne denk getirilmesi ise fazlasıyla ucuz bir numara” dedi. Mert yazısını “Üzerinden yüz yıl geçti, korkmayın, artık kimse cezalandırılamaz, kimse üzerine oturduğu Ermeni mülklerini geri vermek zorunda kalmayacak, gelin yüzleşelim, saygın bir ülke olma adına fazla bir şey sayılmaz” sözleriyle tamamladı.
Celal Üster de Cumhuriyet’teki köşesinde Ermeni edebiyatçıları anarak “soykırım” iddialarına farklı bir şekilde omuz verdi. Köşesine Ermenice başlık atan Üster, “Yüzlerce Ermeni aydını 1915’te acımasızca katledildi. Batı Ermeni edebiyatı 1915 yılında yok edildi” dedi.
Cumhuriyet yazarları Aydın Engin ve Ahmet İnsel de bu hafta yayımlanan yazılarında “soykırımı kabul edin” çağrıları yapmıştı.
PKK BASINI DA ‘SOYKIRIM’ DEDİ
PKK’ya yakınlığıyla bilinen Özgür Gündem gazetesi de Ermenice başlık attığı manşet haberinde “soykırım” iddialarını savunup Türkiye düşmanlığını devam ettirdi. Gündem, Ermeni soykırımının yanına “Süryani soykırımını” da ekleyerek “Bugün Ermeni ve Süryani katliamının 100. yıldönümü. 1,5 milyon Ermeni, 500 bin Süryani tehcir edilip katledildi” yorumunu yaptı.
ONLAR DA GERİ KALMADI
Evrensel gazetesi de “Yüzleş” başlıklı manşetinde “Ermeni soykırımı ile yüzleşerek 100 yıllık utanca son verilmeli” dedi. Evrensel başyazarı İhsan Çaralan, “Bugün artık ‘soykırım’ sorunu içeride demokratikleşmenin dışarıda da uluslararası ilişkilerin önünü tıkayan bir soruna dönüşmüştür” diyerek Batı’nın taleplerine boyun eğip “soykırımı” tanıma çağrısı yaptı. BirGün gazetesi de “soykırım” savunuculuğunu tıpkı Cumhuriyet gazetesi gibi Hrant Dink üzerinden sergiledi.