BİR DEDEKTİFLİK ÖYKÜSÜ *** Te­le­fon­lar din­len­di ve ba­kın ne ol­du * ULS’ye 195 milyon dolarlık ceza gelebilir * 15 günde 292 kg altın buharlaştı mı?

Saygı Öztürk
16 Aralık 2014
Sözcü

Facebook: saygiozturk
Twitter: saygi_ozturk
E-mail: saygi@sozcum.com

Te­le­fon­lar din­len­di ve ba­kın ne ol­du

Ga­na­’dan Du­ba­i’­ye eş­ya ta­şı­dı­ğı an­la­şı­lan TC-ABK kuy­ruk nu­ma­ra­lı ULS Air­li­nes Kar­go fir­ma­sı­na ait uçak, 1 Ocak 2013 ta­ri­hin­de sa­at 06.40’da Ata­türk Ha­va­li­ma­nı­’na in­di. Güm­rük Mü­dür­lü­ğü­’ne su­nu­lan bel­ge­ler­de yük mi­ne­ral samp­le ola­rak be­lir­til­di. 4 gün son­ra uçak­ta ya­pı­lan tes­pit­te ise net 1.208 ki­lo kül­çe al­tın bu­lun­du­ğu or­ta­ya çık­tı. Ya­sal ol­ma­yan yol­lar­dan yur­da al­tın so­kul­ma­ya ça­lı­şıl­dı­ğı be­lir­len­miş ol­du.

Bu olay­da ko­ru­nan hat­ta or­ta­dan bir bö­lü­mü kay­bol­du­ğu dü­şü­nü­len al­tın­lar var.Tür­ki­ye, kon­şi­men­to­sun­da baş­ka, yü­kü baş­ka olan uçak­la­rın ini­şi­ne alı­şık. İş­te bu­nun son ör­ne­ği­ni dün or­ta­ya koy­muş­tuk. İl­ginç­li­ğe ba­kın, uçak yi­ne Lib­ya Ha­va Yol­la­rı­’na ait, yü­kü İra­n’­dan alın­mış, yü­kü­nün de ki­vi ol­du­ğu be­lir­til­miş. Ama ger­çek­te ki­vi de­ğil, uçak­ta 4 ton ağır­lı­ğın­da do­lar bu­lun­du­ğu ko­nu­sun­da CHP Ge­nel Mer­ke­zi­’ne önem­li kay­nak­lar­dan ih­bar ulaş­mış.

CHP, iş­te bu ha­ta­yı yap­tı

İra­n’­ın Ah­waz ha­va­ala­nın­dan RQ110601 se­fer sa­yı­sıy­la 12 Ara­lık sa­at 01.30’da ha­va­la­na­cak uçak, sa­at 03.30’da An­ka­ra Esen­bo­ğa Ha­va­ala­nı­’na ine­cek­ti. CHP Ge­nel Mer­ke­zi­’ne ge­len ih­bar­dan son­ra müt­hiş bir te­le­fon tra­fi­ği baş­la­dı. Bel­ki de CHP en bü­yük ha­ta­yı bu te­le­fon ko­nuş­ma­la­rıy­la yap­tı. Çün­kü, te­le­fon­la­rı­nın din­len­di­ği­ni dik­ka­te al­ma­la­rı ge­re­ki­yor­du.An­ka­ra­’ya ine­cek uçak­ta, ki­vi­nin alı­cı­sı, Ye­ni­ma­hal­le La­le­gül Cad­de­si­’n­de tar­la ürün­le­ri fir­ma­sıy­dı. Ad­re­se ba­kı­lır­sa, is­tih­ba­rat ku­ru­lu­şu­nun ne­re­dey­se ka­pı kom­şu­su…

An­cak alı­cı fir­ma­nın te­le­fo­nu ar­tık ça­lış­mı­yor. CHP’­ye ula­şan ih­bar­da ger­çek alı­cı ise İs­tan­bul Ak­sa­ra­y’­da bu­lu­nan, adı, te­le­fon nu­ma­ra­sı da bel­li bir şir­ket. Ama ge­lin gö­rün ki, o te­le­fon nu­ma­ra­sı­nı araş­tır­dı­ğı­mız­da kar­şı­mı­za, hü­kü­me­tin son dö­nem­de ba­tır­mak is­te­di­ği Bank As­ya çı­kı­yor.

CHP Ge­nel Mer­ke­zi­’nin gö­rev­len­dir­di­ği hu­kuk­çu mil­let­ve­ki­li Mah­mut Ta­nal, cu­mar­te­si-pa­za­rı­nı ha­va­alan­la­rın­da uça­ğın izi­ni sür­mek­le, il­gi­li ma­kam­la­ra şi­ka­yet di­lek­çe­si yaz­mak­la ge­çir­di. Çün­kü, An­ka­ra­’ya ge­le­cek uça­ğın ön­ce uçuş sa­ati­nin de­ğiş­ti­ril­di­ği, da­ha son­ra İs­tan­bul Sa­bi­ha Gök­çen Ha­va­ala­nı­’na ine­ce­ği bil­gi­si­ni al­dı.

CHP mil­let­ve­ki­li, ko­nu­yu araş­tır­dık­ça ken­di­si­ne ve­ri­len bil­gi­ler kı­sıt­lan­ma­ya, hat­ta fark­lı yön­le­re çe­kil­me­ye baş­lan­dı. Bi­ri­le­ri “iz ka­rart­ma­” pe­şin­dey­di. Bu du­rum, Ta­na­l‘­ın uçak­ta­ki pa­ra­nın Baş­ba­kan­lı­ğa ait ol­du­ğu­na iliş­kin şüp­he­le­ri­ni da­ha da ar­tır­dı.

6 ku­ru­lu­şa ih­bar

Mah­mut Ta­nal, ge­çen pa­zar gü­nü Em­ni­yet Mü­dür­lü­ğü­’ne ait 155, Güm­rük­ler Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­ne ait 136 nu­ma­ra­lı te­le­fon­la­ra ih­bar­da bu­lun­mak­la ye­tin­me­di, il­gi­li ku­ru­luş­la­ra ya­zı­lı ola­rak da baş­vur­du. CHP Ge­nel Mer­ke­zi­’ni aya­ğa kal­dı­ran ih­bar ni­çin önem­liy­di. Bu­nu, mil­let­ve­ki­li Mah­mut Ta­na­l‘­ın il­gi­li ba­kan­lık­la­ra yap­tı­ğı ih­bar di­lek­çe­sin­den oku­ya­lım:

“İh­bar ko­nu­su olay; 13.12.2014 ta­ri­hin­de İran İs­lam Cum­hu­ri­ye­ti­’nin Ah­waz İlin­den 01:00’da kal­ka­cak olan Lib­ya men­şe­ili RQ 110601 AW se­fer sa­yı­lı Bu­raq Air fir­ma­sı­na ait uça­ğın 03:30’da An­ka­ra Esen­bo­ğa Ha­va­li­ma­nı­’na ge­le­ce­ği yo­lun­da­dır. An­cak son bir de­ği­şik­lik­le uçu­şun er­te­le­ne­rek yi­ne 13.12.2014 ta­rih ge­len ve­ya ge­le­ce­ği bek­le­nen ani bir de­ği­şik­lik­le kuy­ruk nu­ma­ra­sı EY ola­rak de­ğiş­ti­ri­le­rek Sa­bi­ha Gök­çen Ha­va­ala­nı­’na ine­ce­ği şek­lin­de uçuş pla­nı de­ği­şik­li­ği ya­pıl­dı. Bu şe­kil­de de üze­rin­de­ki şüp­he­yi ar­tı­ran bu uçak­la Tür­ki­ye­’ye ki­vi yü­kü ge­ti­ril­di­ği be­yan edi­li­yor. An­cak be­yan­lar doğ­ru de­ğil.

Uçak­ta asıl ta­şı­nan bü­yük mik­tar­da do­lar tü­rü pa­ra­dır. Bu pa­ra­lar ile bü­yük çap­lı sal­gı­na, kit­le­sel ölüm­le­re se­be­bi­yet ve­re­bi­le­cek bi­yo­lo­jik mad­de­le­rin, Tür­ki­ye­’ye ka­çak ola­rak so­kul­mak is­ten­di­ği, bu­nun da te­rö­rist grup­la­rın fi­nans­ma­nı, ka­ra pa­ra ak­la­ma, ka­çak­çı­lık, te­rö­rist fa­ali­yet ger­çek­leş­tir­me ama­cıy­la ya­pıl­dı­ğı şek­lin­de­dir.”

Hu­kuk­çu mil­let­ve­ki­li, iş­le­nen suç­la­rı ka­nun mad­de­le­ri­ni de sı­ra­la­yıp il­gi­li ma­kam­la­ra bil­dir­di bil­dir­me­si­ne ama sa­de­ce Güm­rük yet­ki­li­le­ri, ko­nu­nun üze­rin­de önem­le du­rul­du­ğu­nu ken­di­si­ne söy­le­di. Di­ğer ku­ru­luş­lar­dan ise ses çık­ma­dı.

17 Ara­lı­k’­ı on­lar­dan din­le­yin

Dal­ga dal­ga sür­dü­rü­len “Er­ge­ne­ko­n” ope­ras­yo­nu gi­bi, ce­ma­ate dö­nük ope­ras­yon­lar da de­ği­şik ara­lık­lar­la sür­dü­rü­le­cek. Bu sü­reç­te, ce­ma­at men­sup­la­rı­nın “giz­li ta­nı­k” ifa­de­le­riy­le suç­la­na­bi­le­ce­ği­ni, hat­ta ba­zı fai­li meç­hul ci­na­yet­le­rin de üzer­le­ri­ne atı­la­bi­le­ce­ği­ni göz ar­dı et­me­ye­lim.17 Ara­lık 2013, ba­kan­lar ve ço­cuk­la­rı­nın ka­rış­tı­ğı yol­suz­luk, rüş­vet, ka­ra­pa­ra ope­ras­yo­nu­nun baş­la­dı­ğı gün­dür.

Ola­yı so­ruş­tu­ran sav­cı­la­r, em­ni­yet men­sup­la­rı apar-to­par gö­rev­den alın­mış­tı. 18 Ara­lık 2002, de­ğer­li bi­lim ada­mı Dr. Ne­cip Hab­le­mi­toğ­lu­‘nun An­ka­ra­’da evi­nin önün­de öl­dü­rül­dü­ğü ta­rih­tir. AKP hü­kü­me­ti­nin gö­re­ve gel­me­sin­den son­ra öl­dü­rü­len Ne­cip Hab­le­mi­toğ­lu­‘nun ka­til­le­ri hâ­lâ ya­ka­la­na­ma­dı. Ne Ne­cip Hab­le­mi­toğ­lu­‘nu, ne de 17 Ara­lık yol­suz­luk ola­yı­nı unut­ma­ya­lım.

Ha­tır­la­mak ve ger­çek du­ru­mu mu öğ­ren­mek is­ti­yor­su­nuz: Çar­şam­ba gü­nü Tür­ki­ye Ba­ro­lar Bir­li­ği­’n­de, 17 Ara­lık ope­ras­yo­nu­nu ger­çek­leş­ti­ren dö­ne­min Or­ga­ni­ze Suç­lar Şu­be Mü­dü­rü Naz­mi Ar­dı­ç‘­ı, Ma­li Şu­be Mü­dür Yar­dım­cı­sı Ya­sin Top­çu­‘yu, Ma­li Şu­be Bü­ro Ami­ri Meh­met Akif Üne­r‘­i mut­la­ka din­le­me­li­si­niz

Yukarıdaki habere geçmişe giderek katkıda bulunmak isterim

Kriminal olayların takip edilmesi için şöyle bir deyiş vardır ;
“SUÇLUYA ULAŞMAK İÇİN PARANIN İZİNİ SÜR”
Biz de bu deyişe uyarak gerilere gidelim ;
Naci Kaptan

06.01.2013
Milliyet

ULS’ye 195 milyon dolarlık ceza gelebilir

Atatürk Havalimanı’na inen Türk kargo şirketi ULS Havayolları’na ait uçakta çıkan 1,5 tonluk altının değerinin 65 milyon dolar olduğu ortaya çıktı.

İbrahim YILDIZ /(DHA)

Yapılacak olan tahkikat sonrası ULS kargo şirketi suçlu bulunursa şirkete altın değerinin üç katı yani 195 milyon dolarlık ceza verilebilir.ULS kargo havayollarına ait Airbus A300B4-203F uçağından çıkan 1,5 tonluk altın esrarını koruyor. Sis nedeniyle Sabiha Gökçen’e inecekken Atatürk Havalimanı’na divert eden TC-ABK tescilli uçak indikten sonra gümrük ekipleri tarafından denetim yapıldı. Evraklarının eksik ve orijinal olmaması nedeniyle apronda uçak mühürlendi. Beş günden beri mühürlü bir şekilde apronda bekletilen uçağın başında özel güvenlik görevlisi nöbet tutuyor. ULS Havayolları operasyonlarını Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden gerçekleştirirken, 1 Ocak günü yoğun sis nedeniyle kargo uçağının divert ederek Atatürk Havalimanı’na indiği ortaya çıktı.

ALTIN DEĞERİNİN ÜÇ KATI CEZA GELEBİLİR

Gümrük kurallarına göre yapılacak tahkikat sonrasında ULS Havayolları suçlu bulunursa yakalanan kaçak altının üç katı değerinde ceza kesilebiliyor. Altının toplam değerinin yaklaşık 65 milyon dolar olduğu belirtilirken, şirkete kesilebilecek cezanın ise 195 milyon dolar olabileceğine dikkat çekiliyor.

***

Olay sadece bununla bitmiyor , bakın daha neler oldu ;

cumhuriyet.com.tr
07 Temmuz 2014 Pazartesi

“15 günde 292 kg altın buharlaştı mı?”

Rıza Sarraf’ın, yasadışı altın ticaretiyle ilgili savcılık gümrük personeli hakkında takipsizlik kararı verdi. Bu dosyayla ilgili ayrıntılar açıklayan CHP’li Umut Oran, yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Umut Oran, “ULS Havayollarının kargo uçağında 1,5 ton altın varken altın durduğu yerde çekti mi, 15 günde 292 kg altın buharlaştı mı nereye gitti?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, geçen hafta Varan-1 diyerek bazı ayrıntılarını açıkladığı 1,5 ton altın taşıyan gizemli uçakla ilgili Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye ikinci soru önergesini de sundu.

Önergesinde, 1 Ocak 2013 tarihinde saat 06.40’da Gana’dan havalanan ve Babek Zencani tarafından kiralanan ULS Havayollarına ait TC-ABK KZU755 sefer sayılı kargo uçağının Atatürk Havalimanı’na (AHL) indiğini anımsatan Umut Oran, “Uçakta şüphe üzerine yapılan arama sonrasında 1500 kg altın olduğu beyan edilmiş ancak bu tarihte bu altının kime ait olduğunu gösteren özet beyan, konşimento veya hiçbir fatura ilgili gümrük müdürlüğüne sunulamamıştır” dedi. CHP’li Umut Oran’ın Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı’ya yönelttiği sorular şöyle:

Dışişleri Bakanı 7 gün sonra neden devreye girdi?

– 10 Ocak 2013 tarihinde sizin adınıza Daire Başkanı Önder Göçmen imzasıyla düzenlenen 74428289.120.02.GH sayılı bir yazıda Dışişleri Bakanlığı’nın 08.01.2013 tarihli 9747144 sayılı yazısında eksik ve sahte evrak nedeniyle Atatürk Havalimanında tutulan 1,5 ton altın taşıyan uçak ile ilgili bakanlıklarında gerçekleştirilecek bir görüşmede ele alınmak üzere bakanlığınızda bulunan tüm bilgilerin talep edildiği ifade edilmektedir. Dışişleri Bakanlığı eksik veya sahte evrak nedeniyle mühürlenen her uçak hakkında özel bir toplantı yapıp sizden bilgi istemekte midir?

– Dışişleri Bakanlığı 2002 – 2013 yılları arasında eksik veya sahte evrak nedeniyle alıkonulan kaç uçak hakkında Bakanlığınızdan bilgi istemiştir?

15 günde 292 kg altın buharlaştı mı?

– 16 Ocak 2013 tarihinde AHL Kargo Gümrük Müdürü Selvet Kaplan imzasıyla İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne yazılan B.21.04.BMD.0.11.46.04.120.99 [2013/ULS] – 172 – 1786 sayılı yazıda, aynen “ULS Airlines Cargo firmasına ait uçağa gidilmiş ve fiziki muayene sonucu eşyanın cins, nevi ve nitelik itibariyle beyana uygun olduğu görülmekte beraber eşyanın ağırlık olarak 1500 brüt kg beyan edilmesine rağmen 1283 brüt kg geldiği, 1500 kg net kg beyan edilmesine rağmen 1208 net kg olduğu tespit edilmiştir” denilmektedir. 1 Ocak ile 16 Ocak 2013 tarihleri arasında altın çekmiş midir? Altın çekebilen bir materyal midir? Geçen süre içerisinde 292 kg altın çürüyerek buharlaşabilir mi? Bu 292 kilo altına ne olmuştur?

Herşey ortada Kargo Müdürlüğü’nün tereddüdü neden?

– Aynı tutanakta “14.01.2013 tarihli, 118/1311 sayılı yazımızla firmadan istenilen konsolosluk tastikli mahreç ülke çıkış beyannamesi, konşimento, fatura 16.01.2013 günü saat 17.00 itibariyle müdürlüğümüze sunulamamıştır ve halen uçak AHL apron sahasında bekletilmektedir” denilmekte daha sonra da hangi yönde işlem yapılacağı hususunda “tereddüt” hâsıl olduğu için Bölge Müdürlüğü’nden talimat beklendiği bildirilmektedir. Tarihsiz ve sahte olduğu yönünde ciddi şüphe uyandırıcı konşimento sunan, daha sonra farklı bir konşimento ortaya çıkartan, 1500 kilo beyan ettiği altın “çekmek suretiyle” 1208 kiloya düşen, 292 kilo akıbeti belirsiz altın olduğu ve bu altınların kaçak olarak yurda sokulduğu şüphesi uyandıran, malın satıcısı ve alıcısı konusunda tereddüt hâsıl olan ve Konsolosluktan bu belgelerin gerçekliğini gösteren hiçbir belge sunamayan bir taşıyıcı firmaya ne yapılacağı hususunda nasıl bir tereddüt bulunmaktadır? Son derece sıradan ve hukuken belirli işlemler yapılması gerekirken, bu konuda tereddüt hâsıl olduğu için işlem yapamayan Gümrük Müdürü hakkında hangi adli veya idari işlem tarafınızca başlatılmıştır?

Bu kadar usulsüzlük varken uçağa hareket izni nasıl verilebildi?

– 17 Ocak 2013 tarihli İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tevfik Usta imzalı, 76107777-120.02 [2013-3357] sayılı AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü’ne hitaben yazıla cevabi yazıda ULS Airlines Cargo firmasına ait TC-ABK tescil işaretli KZU-755 sefer sayılı uçağa “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na temas eden bir hususa rastlanmadığından” hareket izni verilmesi talimatı verilmiştir. Sahte evrak sunan, 1500 kilo altın taşıdığını beyan etmesine rağmen muayenede içinden 1208 kilo altın çıkan bir uçağa hareket izni veren bölge müdürü hakkında tarafınızca hangi işlem yapılmıştır?

Evrakta sahtecilik, kaçakçılık gibi çok ciddi ve savcılıkça incelenmesi gereken suç şüpheleri ortada dururken bütün delilleri ve soruşturmanın sıhhatini yok edecek böyle bir emrin verilmesinin sebebi nedir? İlgili Bölge Müdürü’ne uçağa hareket izni verilmesi yönünde sizin veya müsteşarınızın yazılı veya sözlü bir talimatı olmuş mudur? Bu talimat sizin veya müsteşarınız bilgisi dahilinde mi verilmiştir?

Varan-1’de ne vardı?

Oran geçen haftaki soru önergesinde de Yazıcı’nın olaydan bir ay sonra verdiği soruşturma talimatında müfettişi yönlendirecek biçimde “uçağın transit eşya taşıdığını, Dubai’ye gittiğini, akaryakıt ikmali için İstanbul’a iniş yaptığı” ifadelerine yer verdiğini açıklamıştı. Oran, Gana’dan Dubai’ye gidecek uçağın neden İstanbul aktarmalı uçarak 4 bin 53 km fazladan yol yaptığının da açıklanmasını istemişti.

This entry was posted in SAYGI ÖZTÜRK, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *