AKP İKTİDARININ FARKLI ALANLARDA YAPILAN SIRALAMALARDA TÜRKİYE’Yİ TAŞIDIĞI YER İÇLER ACISIDIR. OECD 2014 RAPORUNU SUNMADAN ÖNCE 2010 RAPORUNDAN ÇARPICI BİLGİLER ; TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 59’UNUN EN YÜKSEK EĞİTİMİ İLKOKUL VE ANAOKULU
ANKARA (ANKA) – OECD ülkelerinde eğitim-öğretim yılı başlangıcı dolayısıyla açıklanan Eğitim Raporu’nda Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 59’unun aldığı en yüksek eğitimin “anaokulu ve ilkokul” olduğu belirtildi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)’nın “Bir Bakışta Eğitim 2010 – Education at a Glance 2010” raporunun “Eğitim Kurumlarının Çıktıları ve Öğrenimin Etkisi” bölümünde 2008 yılına ait “Yetişkin Nüfusun Aldığı Eğitim” başlıklı tablo yer aldı. Tabloda 25-64 yaş arasındaki nüfusun, aldıkları en yüksek eğitim itibarıyla dağılımı sıralandı
31 OECD ülkesinde, aldıkları en yüksek eğitim sadece “anaokulu eğitimi ve ilkokul eğitimi” olan yetişkinlerin toplam yetişkin nüfusa oranları şöyle: Avustralya (yüzde 8), Avusturya (ortaokul ile birlikte yüzde 2), Belçika (yüzde 13), Kanada (yüzde 4), Şili (yüzde 29), Çek Cumhuriyeti (0’a yakın), Danimarka (0’a yakın), Finlandiya (yüzde 9), Fransa (yüzde 12), Almanya (yüzde 3), Yunanistan (yüzde 25), Macaristan (yüzde 2), İzlanda (yüzde 2), İrlanda (yüzde 14), İtalya (yüzde 14), Japonya (lise ile birlikte yüzde 57), Kore (yüzde 10), Lüksemburg (yüzde 17), Meksika (yüzde 46), Hollanda (yüzde 7), Yeni Zelanda (ortaokul ile birlikte yüzde 21), Norveç (0’a yakın), Polonya (ortaokul dâhil yüzde 13), Portekiz (yüzde 54), Slovak Cumhuriyeti (yüzde 1), İspanya (yüzde 21), İsveç (yüzde 5), İsviçre (yüzde 3), Türkiye (yüzde 59), İngiltere (0’a yakın), ABD (yüzde 4).
OECD ortalamasında yetişkin nüfus içinde en yüksek diploma olarak ilkokul-anaokulu diploması alanların oranı yüzde 29 düzeyinde. Avrupa Birliği ülkelerinde ise oran yüzde 28. Türkiye’nin rakamı OECD’deki en kötü performansı oluşturuyor. Türkiye’de 25-64 yaş arasında en yüksek öğrenimi ortaokul olanların oranı yüzde 11, en yüksek öğrenimi lise olanların oranı yüzde 18, üniversite olanların oranı ise yüzde 12 olarak hesaplandı.
OECD’ye 2008 yılında henüz girmemiş ya da girmek üzere olan ülkelerden Brezilya’da en yüksek diploması sadece ilkokul diploması olanların oranı yüzde 46, Estonya’da yüzde 1, İsrail’de yüzde 11, Rusya Federasyonu’nda yüzde 3, Slovenya’da yüzde 4.
-EN YÜKSEK EĞİTİMİ ÜNİVERSİTE OLANLAR-
Raporda ülkeler, aldıkları en yüksek eğitim üniversite eğitimi olan yetişkin nüfus yüzdeleri itibarıyla da sıralandı. Buna göre Türkiye’de en yüksek eğitimi üniversite olan yetişkinlerin oranı yüzde 12. Bu rakam içinde meslek yüksek okulları da bulunuyor. Portekiz’de meslek yüksek eğitimi dâhil üniversite eğitimi almış yetişkinlerin oranı yüzde 13. Polonya’da oran yüzde 20, ABD’de yüzde 40, İngiltere’de yüzde 32, Almanya’da yüzde 24 düzeyinde. Üniversite diplomalı yetişkinlerin tüm eğitim almış yetişkinlere oranında OECD ortalaması ise yüzde 28 oldu.
•14 Eylül 2014 Pazar
Bizim de üyesi olduğumuz OECD örgütü her sene çok önemli bir Eğitim Raporu yayınlıyor, bu seneki de Eylül 2014’de yayınlandı (Education at a Glance 2014).
Bu raporların hepsi çok önemli, hepsi çok öğretici ama bu seneki rapor, benim ilk gözlemlerim böyle, geçen seneki raporlara oranla daha detaylı ve geçen seneler daha üstün körü geçilmiş bazı konulara, özellikle eğitimin ekonomik getirileri konularına bu sene daha detaylı girilmiş.
OECD’nin temel işlevi kalkınma, muhtemelen de bu nedenden, eğitim-kalkınma/büyüme ilişkisi daha da belirgin, daha da önemli hale geldikçe, büyüme modellerinde eğitim öne çıktıkça OECD’nin Eğitim Raporları daha da nitelikli hale geliyorlar zira eğitim daha belirleyici oluyor. ( Eser Karakaş – Star)
09 Ekim 2014
2014 OECD raporuna göre Türkiye, bir çok konuda sınıfta kaldı , eğitimde ise sonuncu sırada
Türkiye, Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), raporunda eğitimde son sırada yer aldı. Aynı raporda Türkiye ‘en zor yaşanılacak ülkeler’ arasına da girdi.
OECD’nin 34 üyesindeki hayat kalitesini değerlendiren raporda zirveye Avustralya oturdu, Türkiye ‘en zor yaşanılacak ülkeler’ arasına girdi. Eğitim alanında sonuncu olan Türkiye, en iyi performansı ‘sivil topluma katılım’ kategorisinde göstererek 4’üncülüğe yerleşti.
Türkiye yaşaması en zor ülkeler arasında OECD’nin hazırladığı 2014 Yaşam Kalitesi raporunda Avustralya’nın başkenti Canberra yaşanılacak en iyi kent seçildi. 34 ülkeyi kapsayan araştırma raporunda Türkiye ise yaşaması en zor ülkeler arasında yer aldı
Milliyet’in haberine göre, Fransa’nın başkenti Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye’nin de içinde bulunduğu üye 34 ülkeyi bölgesel olarak yaşam kalitesine göre değerlendirdi. Ülkelerin ve bölgelerin refah seviyesine göre değerlendirildiği raporda dünyanın en yaşanılası şehri olarak Avustralya’nın başkenti Canberra seçildi.
Raporun en çarpıcı yanı ise Türkiye’nin en zor yaşanılacak ülkeler arasında bulunması oldu. Türkiye; Meksika, Macaristan, Polonya, Slovakya ile beraber dünyanın yaşaması en zor ülkesi olarak rapordaki yerini aldı. Ülke sıralamasında Avustralya Canberra, bölgesel olarak raporun ilk sırasında yer alırken Avustralya da ülke sıralamasında birinci oldu.
OECD, 34 ülkenin 362 bölgesinin refahını; gelir, eğitim, iş, güvenlik, sağlık, barınma, sivil topluma katılım, hizmet sektörüne erişim ve çevre açısından değerlendirdi. Avustralya’nın Sidney, Melbourne ve Perili şehirleri de ilk 10 bölge arasında bulundu. Rapora göre ABD’deki New Hampshire ve Minnesota da en iyi bölgeler arasında yer alıyor. Yaşanılacak en iyi ülkeler arasında Avustralya’yı Norveç, Kanada, İsveç ve ABD takip ediyor.
Meksika’nın 10 eyaleti ise bölgeler arasında yaşaması en zor 10 yer arasında konumlandı. Rapor, dünyadaki bölgeleri yaşamanın zor ve kolay olduğu yerler olarak konumlandırması açısından önem arz ediyor.
Türkiye eğitimde sonuncu sırada
Türkiye’nin yaşaması en zor ülkelerden biri olması raporun en dikkat çekici sonuçlarından. 34 OECD ülkesi arasında Türkiye’nin bulunduğu konumları şöyle:
Hizmet sektörüne erişim: 33
Sivil topluma katılım: 4
Eğitim: 34
İş: 32
Çevre: 31
Gelir: 26
Sağlık: 31
Güvenlik: 30
Barınma: 32