Perşembe, 23 Ekim 2014
Aydınlık
Askeri uzmanlar koridor planını değerlendirdi
Peşmergeyi kırdıracaklar
TSK’nın PYD’ye yardım konusunda direnmesi sonrasında peşmerge geçişi için MİT devreye sokuldu. Ankara’daki askeri uzmanlar ise peşmerge grubunun Ayn el Arap’ta hezimete uğrayacağı görüşünde
Ayn El Arap’a (Kobani) silah yardımı ve peşmergelerin Türkiye üzerinden geçişi konusunda başkentte kriz büyüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PYD’ye yardıma karşı çıkması üzerine MİT devreye sokuldu.Peşmergenin Ayn el Arap’a gönderilmesini değerlendiren askeri uzmanlar, savaşın kaderinin değişmesinde bu hamlenin yarar getirmeyeceği görüşünde.
Barzani bölgesinden gönderilecek 200 kişilik Peşmerge grubunun Kobani’de kırdırılacağını belirten uzmanlar, bu adımın Kuzey Irak yönetimi ile PKK/PYD arasındaki ilişkileri güçlendirmekten ziyade daha da bozabileceğinin altını çiziyor.
Ayn El Arap’ta IŞİD ile PYD arasında yaşanan çatışmanın boyutları Kobani’yi aştı ve uluslar arası bir boyut kazandı. ABD, PYD için harekete geçerek çatışmayı uzatma stratejisini benimsedi. Bu çerçevede Türkiye’nin çatışmalara müdahil olması için en üst seviyede müdahale etti.
ERDOĞAN’IN BİR TELEFONLUK HALİ VARMIŞ
Tayyip Erdoğan Ayn El Arap’a silah sevkiyatına ve PYD yanında savaşacak güçlerin Türkiye üzerinden Ayn El Arap’a sevkiyatına açık bir şekilde karşı çıkmıştı.
Ancak ABD Başkanı Obama’nın Cumartesiyi Pazara bağlayan gece saat 01.40’da ettiği telefondan sonra her şey tersine döndü. Daha önce, “Kobani’de savaşan PYD bizim için PKK ile aynı türde bir örgüt. Yani terör örgütü. NATO’da beraber olduğumuz Amerika’nın bizden PYD’ye yardım etmemizi istemesi yanlış olur ve biz buna hayır deriz” diyen Erdoğan ve AKP Hükümeti bu telefon sonrası peşmergenin Türkiye üzerinden Ayn El Arap’a geçişine “evet” dedi. Bu durum Ankara kulislerinde “Erdoğan’ın bir telefonluk hali varmış” şeklinde değerlendirildi.
TSK KARŞI ÇIKTI MİT DEVREDE
TSK, “terörist” olarak değerlendirdiği PYD’ye yardıma açıkça karşı çıktı. Kulislere yansıyan bilgilere göre bu tavrını hükümete de iletti. Buna rağmen hükümet ABD isteklerine “evet” deyince TSK tavrını “Alınan kararın muhatabı biz değiliz, gidin ilgili bakanlıklara sorun” diyerek kamuoyu ile paylaştı. Askeri kulislerde peşmergelerin geçişi için “Kesinlikle askeri sahalardan geçmeyecekler. Gümrük kapılarına bakın” ifadelerinin duyulması dikkat çekti.
Bu gelişmeler üzerine Erdoğan ve hükümet TSK yerine MİT’i devreye soktu. Peşmergelerin geçişini MİT’in yönetmesi planı uygulamaya konuldu. Ayn El Arap’a gönderilecek peşmergelerin Habur’dan otobüslere bindirilip Suruç üzerinden ve Mürşitpınar sınır kapısından Suriye topraklarına geçirilmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi. Bu arada MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Duhok’a gönderilerek Mesut Barzani ve PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’le ayrı ayrı ve birlikte görüşme yaptığı iddiaları gündeme geldi. MİT’den ve hükümetten bu bilgilere bir yalanlama gelmedi
.
JANDARMA KARARI TSK’YA TEHDİT
TSK’nın PYD’ye yardıma direnmesi sonrası ilginç bir gelişme yaşandı. AKP-PKK “açılımının” bir parçası olarak gündeme gelen ancak tepkiler nedeniyle rafta bekletilen, “Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığına Bağlanması” kararı raftan indirilerek TBMM’ye sunuldu. Hükümetin bu kararının TSK’nın Ayn El Arap’a yardıma karşı çıkması sonrasına rastlaması siyasi kulislerde “TSK’ya tehdit” olarak yorumlandı.
AKP’DEKİ ÇATLAK SANILDIĞINDAN BÜYÜK
Yaşanan gelişmeler ve kısa aralıklarla alınan birbirine zıt kararlar AKP ve hükümet içinde de krize neden oldu.Bakanlar birbirine zıt açıklamalar yaparken, AKP’deki iç çatışmalarla ilgili olarak Aydınlık’a bilgi veren bir kaynak, “Durum sandığınızdan daha beter. Erdoğan kimseyi dinlemeden danışmanlarla Türkiye’yi idare etmeye çalışıyor. Birçok gelişmeden Davutoğlu’nun bile haberi olmuyor. Alınan kararları sonradan öğreniyor. Dikkat edin Türkiye’nin ABD’ye ne söz verdiğini Amerikalıların açıklamalarından öğreniyoruz. En son peşmergelere koridor açtığımızı Barzani bölgesinde çıkan bir haritadan öğrendik. Herkes birbirini suçluyor” dedi.
ERKEN SEÇİM AKP’YE İÇ AYAR İÇİN
Şu anda Davutoğlu’nun, Numan Kurtulmuş’un, Yalçın Akdoğan’ın, Ali Babacan’ın, Efkan Ala’nın ayrı baş çektiklerini, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın çıkışlarının bile geri planda kaldığını vurgulayan kaynak, erken seçimin AKP içini düzene sokmak için gündeme getirildiğini bildirdi. Uzun süre AKP ile birlikte çalışmış kaynak, “Erdoğan erken seçim yoluyla 3 dönem bahanesiyle AKP’de ciddi bir tasfiye yapma hesabı yapıyor. Milletvekillerini Köşk’te belirleyip AKP’de dikensiz gül bahçesi yaratma peşinde. Ama iktidarı kaybetme riski yaşıyor. AKP iktidardan gider endişesi yaşıyor. Önüne konan anketler de bunu gösteriyor. Şimdiden HDP ile koalisyon hesapları gündemde. ‘Ya HDP bile yetmezse’ korkusu yaşanıyor” bilgisini verdi.
HÜKÜMET TSK’NIN TALEPLERİNE İLGİSİZ
MİT personeli için özel yasa çıkaran ve MİT’e dokunulmazlık getiren hükümet TSK’nın taleplerine duyarsız. Terörle mücadelede TSK mensuplarına güvenceyi öngören ve teröristlere karşı daha hızlı müdahalenin önünü açan yasa değişikliği önerisi 22 aydır hükümetin önünde bekliyor.
Edinilen bilgilere göre TSK’nın talepleri en üst düzeyde Erdoğan ve hükümete iletilmesine rağmen henüz bir sonuç alınabilmiş değil. Bu da hükümetin terörle mücadele için TBMM’ye sunduğu “Güvenlik Yasası”nın sorgulanmasına yol açıyor.