cumhuriyet.com.tr
10 Eylül 2014 Çarşamba
ABD Kongresi Türkiye’ye zehir zemberek
Kongre alt komite oturumunda Türkiye, Katar’la birlikte ‘terör destekçiliğiyle’ itham edildi.
ABD Kongresi Dışişleri Altkomitesi’nde önceki gün Türkiye ile ilgili zehir zemberek eleştirilerin sarf edildiği bir oturum gerçekleştirildi. Altkomitenin Cumhuriyetçi Ileana Ros-Lehtinen’ın başkanlığındaki “Hamas destekçileri” başlıklı oturumda, Kongre üyeleri, Türkiye’yi Katar ile birlikte “terör destekçiliği” gerekçesiyle yerden yere vurdu; mali ve diğer yaptırımların uygulanması önerileri yaptı. Hem Demokratik hem de Cumhuriyetçi Partili üyeler, Katar ve Türkiye’yi “dost mu düşman mı olduğu belirsiz” ülkeler diye tanımladılar. Kimi vekiller “Erdoğan rejimi” gibi ifadeler kullanırken, kimileri Türkiye’yi “IŞİD’e alenen destek olmakla” itham etti.
Oturumda, Katar’ın Hamas siyasi büro şefi Halid Meşal’e ev sahipliği yaptığı ve 400 milyon dolar yardımda bulunduğu, Türkiye’nin de açıkça Hamaslı sürgünlere yardım edip Gazze’deki Hamas hükümetine 300 milyon dolar verdiği aktarıldı. Türkiye hükümetinin Müslüman Kardeşler’le açık ideolojik bağlarına vurgu yapıldı. Cumhuriyetçi Ted Poe, “Mesajımız açık olmalı: Hamas’ı mali olarak desteklerseniz, ciddi ve rahatsız edici sonuçları olur. Umarım Katar ve Türkiye dinliyordur” dedi. Ros-Lehtinen, “dost mu düşman mı belli olmayan” tanımlamasına katıldığını söyleyerek, “sözde müttefiklerle” ilişkilerin etkileneceğini vurguladı.
Florida’dan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Ron De Santis, “Benim için ilginç olan pek çok üyenin haklı olarak Hamas’ı fonlamakta Türkiye’nin rolünden söz etmesi Katar’ın rolünden söz etmesi. Bu adamları IŞİD’le ilgili olup bitenlerde de ‘sıradan şüpheliler’ olarak görüyoruz. Suriye’nin içine akan cihatçılar var, nereden geliyorlar? Türkiye’den geliyorlar. Açıkça kendini Müslüman Kardeşler’le aynı safta konumlayan bir lider var, küresel cihatta. Sözde bu NATO üyesi olan bir ülke” ifadelerini kullandı. De Santis, Türkiye ve Katar’ın küresel cihatçı yapılanmaya desteklerinin daha yakından izlenmesi gerektiğini söyledi.
Demokrasileri Savunma Vakfı’ndan Jonathan Schanzer, hazinenin Türk ve Katarlı kişi ve kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmesi gerektiğini savunarak, “Türkiye ve Katar’a yönelik yumuşak yaklaşım işe yaramadı” diye konuştu. Türkiye’ye silah satışları ile Katar’la 11 milyar dolarlık silah anlaşmasının askıya alınması için Kongre’ye çağrı yapan Schanzer, ABD’nin Katar’daki El Udeid hava üssüne alternatif arayışına başlanmasını istedi, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Irak Kürdistanı’nın bu konuda istekli olduğunu söyledi. Schanzer, “Katar’a, Hamas’la ilişkilerini sürdürdüğü takdirde, sonsuza dek ABD koruması altında olamayacağı çok açık bir mesajla iletilmeli” diye konuştu.
Bazı vekiller de IŞİD’le mücadelede Katar ve Türkiye’nin kilit rol oynayabileceğini anımsatarak çekincelerini dile getirdiler. Dış İlişkiler Konseyi’nden Steven Cook, “Politika yapıcılar gerçekçi olmalı. Amerika’nın Katar-Hamas ve Türkiye-Hamas ilişkilerini onaylamadığını belirtmenin, Doha ve Ankara’nın politikalarını değiştirmesi mümkün değil” dedi. Cook, AKP’nin Müslüman Kardeşler ve Hamas ile yakın ideolojik bağları olduğunu, Katar’ın ise Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri karşısında konumunu güçlendirmek amacıyla benzeri grupları desteklediğini söyledi.
Kongre Türk dostluk grubundan Demokrat temsilci Gerald Connolly de, Başbakanlığı sırasında Tayyip Erdoğan’a İsrail karşıtı sözleri nedeniyle mektup gönderdiklerini ve Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimi için bu mektubu propaganda malzemesi olarak kullandığını hatırlattı.
Al Monitor internet sitesi, bir Kongre kaynağına dayanarak Amerikan hazine yetkililerinin, Hamas’a yaptırımlar konusunda yarın Kongre’ye bilgi vereceğini, tartışmada Türkiye ve Katar’ın gündemin ilk sıralarında olmasının beklendiğini bildirdi.
cumhuriyet.com.tr
12 Eylül 2014 Cuma
ABD: Türkiye göz yumdu
Türkiye’de üç yıl süren ABD Büyükelçiliği görevinden sonra geçtiğimiz Temmuz ayında emekli olan Francis Ricciardone’den bir çok konuşulacak bir iddia geldi.
ABD’nin eski Ankara büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye’ye Suriye’deki muhalif gruplardan El Nusra ve Ahrar El Şam’a “yardım edilmemesi gerektiğini” söylediklerini ancak bu uyarıya rağmen Türk hükümetinin ve Ahrar El Şam militanlarının sınır geçişlerine göz yumduğunu söyledi.
MUHALİFLERİ RENKLERE AYIRDIK
ABD’de yayın yapan McClatchy internet sitesinin haberine göre, emekli olduktan sonra Atlantic Council düşünce kuruluşunda çalışan Ricciardone’ye, dün katıldığı bir konferansta Suriye’deki Türk-Amerikan işbirliği soruldu.
Suriye’deki muhalif grupların renklere göre ayrıldıklarını anlatan Ricciardone, kırmızı ile işaretlenenlerin “açık düşmanlar”, sarı ile işaretlenenlerin “ortadakiler”, yeşil ile işaretlenen grupların ise “güvenilir dostlar” olarak görüldüklerini söyledi.
SINIRDAN GEÇMELERİNE İZİN VERMEYİN DEDİK
Türk yetkililerin, sarı işaretlenen grupları, yani “ortada” görülenleri “ikna edebileceklerini” ve “yeşile çevirebileceklerini” düşündüğünü anlatan Ricciardone, şöyle konuştu:
“Biz de onlara; ‘Tabii bu olabilir. Ancak sizin ikna edilebilir olarak gördüğünüz birçok grubu biz ikna edilme çizgisinin ötesinde kabul ediyoruz. Onlarla da çalışmamız mümkün değil. Sizin de onlarla çalışmamanız iyi olur. Bu grupların sınırlarınızdan geçmesine de izin vermemeniz gerektiğini düşünüyoruz’ dedik.”
SİLAH VERİLMESİNE KARŞI ÇIKTIK
ABD’nin eski Büyükelçisi, Türkiye ile “anlaşmazlığa düştükleri gruplara örnek olarak da, El Nusra cephesi ve Ahrar El Şam örgütünü örnek gösterdi.Ricciardone, Türkiye’nin “Ahrar liderleri ile çalışmaya gönüllü olduğunu ancak ABD’nin bunlar konusunda çok geniş çekinceleri bulunduğunu, bu gruplara silah sağlanmasına karşı çıktığını da vurguladı.