Hitler geri döndü
Geçen hafta sosyal medyada “Hitler”le ilgili etiketlerin hızla arttığı, Dünya Kupası sırasında Almanya’nın başarılarına ithafen şaka olarak başlayan Hitler referansının, İsrail Filistin çatışmasıyla ciddileşerek yayıldığı belirtiliyor. BBC, bu konudaki haberinde Türkiye’de Yıldız Tilbe’nin attığı tweet üzerinde yaşananlara da yer veriyor.
BBC, “Aslında sosyal medyada ‘Hitler’e referans vermek yeni bir şey değil. Örneğin Twitter’da son 12 ayda ‘Hitler’ ismi 10 milyondan fazla kullanılmış” diyor ancak Almanya’nın Dünya Kupası şampiyonu olması ve İsrail Filistin çatışması nedeniyle ‘Hitler’ isminin her zamankinden fazla paylaşılır olduğunu kaydediyor.
“Twitter ve Facebook’ta #HitlerWasRight (Hitler haklıydı), #HitlerDidNothingWrong (Hitler yanlış bir şey yapmadı) ve #IfHitlerWasAlive (Eğer Hitler yaşasaydı) etiketlerinin paylaşılma sayısı geçen hafta 15 bini geçti” diyen BBC, “Etiketler, açıkça ifade ettikleri gibi, anti-semitist bir yaklaşım içeriyor. Ancak etiketin kullanıldığı paylaşımların çoğunda, bu ifadeleri kullanan kişiler eleştiriliyor ve kınanıyor” değerlendirmesini yapıyor.
“YILDIZ TİLBE’NİN TWEETLERİ”
BBC, geçen hafta Türkiye’de de benzer bir olay yaşandığını anlattığı haberinde Yıldız Tilbe’nin “Allah Hitler’den razı olsun bunlara az bile yapmış ne kadar haklıymış adamcağız” şeklinde bir tweet atmasının, sosyal medyada tepkiyle karşılandığını söylüyor ve Türkiye Hahambaşlığı – Türk Musevi Cemaati’nin Yıldız Tilbe’nin tweet’lerine gösterdiği tepkiye de yer veriyor.
“ŞAKAYLA BAŞLADI, GİDEREK CİDDİLEŞTİ”
Bu etiketler, ilk olarak Dünya Kupası maçlarında kullanılmaya başlandığını anlatan ve bazı örnekler veren BBC’ye göre, bir tweet’te “Bence Almanlar rakiplerini 2. Dünya Savaşı’ndaki gibi yendiler. #HitlerYanlışBirSeyYapmadi” denildi. Yine Almanya’nın Brezilya’yı 7-1 yendiği maça atıf yapan bir Malezyalı milletvekilinin “Helal size.. Tebrikler.. Çok yaşa Hitler…” şeklinde bir tweet atması, tepkilere neden olmuştu.
BBC, haberinde geçmişte Naziler üzerine araştırmalar yapan Mike Godwin’ın, insanların sık sık Hitler karşılaştırması yapmasının şaşırtıcı olmadığını belirttiğine dikkat çekiyor.
Godwin, internetteki tartışmalar yeterince uzun sürerse, konu eninde sonunda Hitler veya Nazilere geleceğini savunuyor. “Hitler, Batı’nın şeytan modeli” diyen Godwin “kızışan tartışmalarda şeytan modelinden kaçamayacağımızı” da söylüyor.
İnternet olmadan önceki tartışmalarda Hitler’e referans muhtemelen var olduğunu söyleyen Godwin, internet ve sosyal medyanın, bunu daha görünür hale getirdiğini düşünüyor.
Odatv.com