Cılk çıktı! *** 3. havaalanının ÇED dosyası

Necati Doğru
necatidogru@sozcum.com
28 Haziran 2014
Sözcü

Cılk çıktı!

Öngörü vıcık çıktı. Proje cılk çıktı.
İstanbul’a yapılacak yeni havalimanının kurulacağı yerin dibi bataklık çıktı.
Şimdi yapılacak belli.
Proje değişecek.
Bataklık zemin kazınacak. Vıcıklık, cılklık kamyonlara yüklenecek, uzaklara götürüp dökülecek.
Uzaklardan vıcık olmayan, cılk durmayan sağlam zemin toprağı kamyonlara yüklenecek getirilip zemine dökülecek.
Bu ilave maliyet.
Hem de yüklü bir maliyet.
Maliyetin faturası; sen, ben, siz, biz yani halktan toplanan vergilerle ödenecek.

* * * *

Yeni havalimanını yapacak şirketler konsorsiyumu (Cengiz-Limak-Kolin-Mapa-Kalyon) sözcüsü Nihat Özdemir, “Üçüncü havalimanın yapılacağı yerin altının bataklık olduğu doğru. Bizim de endişemiz olduğu için dünyadaki en iyi zemin etütcülerini çalıştırıyoruz orada… Bu durum bize tabii ki ekstra bir maliyet getirecek…” dedi.

* * * *

Önce şunu yazmalı.
Ve hep yazmalı.
Üçüncü havalimanı diye yalan söyleniyor. Çünkü bu yeni havalimanı açılınca mevcut Atatürk havalimanı kapatılacak. Onun arazileri ranta açılacak. Bu yüzden yapılacak olan yeni havalimanı olacak ama üçüncü değil ikinci sayılacak. Ayrıca büyük dış borca girilerek yeni bir havalimanı yapmak yerine mevcut Atatürk Hava Limanı ile Sabiha Gökçen Hava Limanı genişletilerek (ikisi de genişlemeye müsait) hedeflenen kapasite yaratılabilirdi. Projenin baştan vıcık bir yalanla başladığı hiç unutulmayacak.

* * * *

Almanya’yı geride bıraktık, hava taşımacılığında çağı kapatıp yeni çağı açtık nutuklarıyla halka sunulan ve Türkiye yatırımlar tarihine; “Milletin a’….’na koyacağız…” veciz anlatımıyla geçen böylesine ciddi projenin zemini hiç araştırılmadan ihale edilme propagandası yerel seçim öncesine denk getirildi.
Oylar avlandı.

Projeyi 22 milyar 152 milyon Euro bedelle alan konsorsiyum üyesi firmalar da “iktidar beslemesi basını besleme havuzuna 550 milyon dolar” koymaya zorlandı.

* * * *

Anlıyorsunuz!
Besleme basın havuzuna konulan müteahhit dolarlarının “bir vıcıklık bulunarak ya da önceden zaten bilinen bataklık yeni keşfedilmiş gibi yapılarak” proje değişikliği kapsamında ilave devlet katkısıyla karşılanması gerekiyordu.
Proje beklemez.
İnşaat başladı, durmaz.
Malezyalı ortak da var, küsüp gitmez, gidemez. Başbakan, temeli elleriyle attı ve “Bütün dünyanın ve 6 kıtanın en büyük havalimanı burada yükselmeye başlıyor.” diye nutuk attı.

* * * *

4 terminal binası.
3 teknik blok.
6 pist.
16 taksi yolu.
500 uçaklık park. 6.5 milyon metrekare apron. Kargo terminali. Güç santralleri. Oteller, otoparklar. Şeref salonu. Devlet konuk evi. Camiler, ibadethaneler yapılacak ve 350 bin ton demir, 10 bin ton alüminyum, 415 milyon metrekare cam yükünü taşıyacak zeminin altı araştırılmadan temel atıldığı anlaşıldı.
Ve günaydın!
Temel toprağının cılk ve bataklık olduğu yeni keşfedildi.
Anlayın.

http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/necati-dogru/cilk-cikti-543741/

06/11/2012
SERKAN OCAK
serkan.ocak@radikal.com.tr

3. havaalanının ÇED dosyası

Radikal, İstanbul’a 3. havalimanının haritasından sonra, şimdi de ‘ÇED Başvuru Dosyası’na ulaştı. Yeni havalimanının yüzde 85’i ormanlık alanda.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’a 3. havalimanının terk edilmiş maden çukurluklarına yapılacağını söylemişti. Ancak İstanbul’u daha da kuzeye, yani kentin son su ve yeşil alanlarına doğru kaydıracağı için zaten eleştirilen havalimanıyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasında bambaşka bir tablo ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı tarafından AK-TEL Mühendislik’e hazırlatılan ÇED başvuru dosyasında ise alanın yüzde 85’inin orman vasfı taşıdığı açıkça belirtiliyor.

AK-TEL Mühendislik tarafından hazırlanan 80 sayfalık dosya, 27 Eylül ’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Dosyaya göre, havaalanı inşaatı 2014’te başlayacak. İnşaat aşamasında, 1500, işletme aşamasında, 12 bin kişi çalışacak. Kamulaştırma işlemleri 2 aşamalı yapılacak. Alanın yüzde 85’i orman, yüzde 15’i ise halen işletme olan maden ocaklarının yer aldığı özel arazilerden oluşuyor. Projenin tamamı Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te tamamlanacak.

Radikal gazetesi, 3. havalimanı ile ilgili haritayı 29 Ekim’de yayımlamıştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, haritayı kendilerinin hazırlamadığını söylemişti. Ancak Radikal’in yayımladığı harita ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 27 Eylül’de yapılan başvurudaki haritalar birbirinin aynısı. Kadir Topbaş da, havalimanının yerini doğrulamış ve Terkos Gölü kıyısına yapılacağını açıklamıştı.

Topbaş, “Haritalara bakılırsa o görülen nokta maden ocakları diye bildiğimiz, tamamen savaş alanına dönmüş, arazi tahrip edilmiş, yeşil alan olmayan, geçmişte makilik olarak bildiğimiz ama oradaki maden ocaklarının bir krater haline getirdiği, Ay yüzeyine benzer bozuk bir alan bahsedilen yer. Orası orman alanı değil.”

Ulaştırma Bakanlığı tarafından AK-TEL Mühendislik’e hazırlatılan ÇED başvuru dosyasında ise şöyle denildi:

“Proje alanının doğusunda yer alan Akpınar Köyü’ne ait bazı konutlar, yollar ve sahanın genelinde işletilmekte olan maden ocakları (ağırlıklı olarak linyit), güneybatısında Tayakadın, kuzeybatısında Yeniköy yer almakta olup bu yerleşimlere ait bazı araziler (yüzde 15) kamulaştırılacaktır. Ayrıca saha içerisinde maden işletmelerinin oluşturduğu göletler bulunmakta olup, alanın büyük bir bölümü orman (yüzde 85) vasfı taşımaktadır. Dosyadan bazı detaylar ise şöyle:

91 milyon metrekarelik alanı kapsıyor, (9 bin hektar). Yüzde 85’i orman vasfı taşıyor. Yüzde 15’i şahıs arazisi. İlk aşamada 63 milyon metrekarenin, 2. aşamada 28 milyon metrekarenin kamulaştırma ve tahsisi yapılacak. 4+2 pist yapılacak.

Pistlerin uzunluğu 3800×300 metre olacak.
İstanbul il merkezine uzaklığı 40 km Atatürk Havalimanı’na 29 km uzaklıkta. Projenin yer aldığı ilçelerden Arnavutköy 3. , Eyüp 2 . derece deprem riski taşıyor. Proje aşamasında alandaki orman toprakları tamamen sıyrılacak, peyzaj amaçlı kullanılacak.

ÇED Başvuru Dosyası nedir?
Çevre ve Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’ne göre, bir proje için önce ÇED Başvuru Dosyası hazırlanıyor. Bu dosyada faaliyetin tanımı, yer gibi bilgiler yer alıyor. Halka bilgi veriliyor, bakanlıkta toplantı yapılıyor. Daha sonra, yönetmeliğe göre ‘ÇED gerekli’ veya ‘değildir’ kararları veriliyor. ÇED hazırlanacaksa, yetkilendirilmiş firma çalışmalarına başlıyor.

Prof. Ayanoğlu: Bu ormanları çok arayacağız
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Çevre ve Hukuk Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu, eski maden sahalarının halen orman vasfında olduğuna değinerek şunları söyledi:

“Kemerburgaz’dan Terkos’a kadar tüm Rumeli’de 3 bin hektarlık bir orman alanı madenciliğe tahsis edildi. Projenin ne kadarı projeye isabet ediyor, tam olarak arazide ölçüm yapmadan bilmek zor. Ancak en fazla 1000 hektarlık alana denk geldiğini tahmin ediyorum. Kalanı tamamen orman. Sonuçta netice değişmez. Eski maden sahası da olsa, gölet de olsa önemli olan topraktır. Eski maden sahaları orman olabilir. Ancak Formula pisti, havalimanı gibi tahsisler olduğunda artık ebediyen ormana dönüşmez. Maden sahalarının som ormanlardan farkı yok. İşte bu büyük kayıptır. Yarın çok ararız bunları. ‘Krater’ demek bir demagojidir. Bıraksalar madenciler eski haline getirecek. Ama bırakmıyor. Çünkü (İstanbul’da süren inşaatlardan çıkan hafriyatlar için) dolgu yeri gerekiyor, İstanbul açık bir şantiye. Zaten krater gibi olan yerlerin peşindeler.”

This entry was posted in Bekir Coşkun yazıları, DOĞA - ÇEVRE, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *