15 Ocak 2014 Çarşamba
Cumhuriyet
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: 28 kez toplam 52 milyon dolar rüşvet almak. Suç işlemek için örgüt kurmak, sahte belgelerle ihracat, Kaçakçılık Yasası’na muhalefet. Rıza Sarraf ile telefon konuşmasında “Cari açık düşüyor, 3 aylığına altın ihracatına yönelelim” dediği, Gana’dan 1 Ocak 2013 tarihinde uçakla “minarel sample (doğal taş)” bildirimi yapılarak Türkiye’ye 1.5 ton altın sokulmak istendiği, bunun 1280 kilogramının tespit edildiği, 250 kilogramının ne olduğunun bilinmediği, sahte belgelerle 5 bin tonluk gemiyle 150 bin tonluk ihracat yapılmasına onay verdiği ileri sürülüyor. Fezlekede, şüpheliler arasında geçen konuşmalarda 150 bin tonluk ihracatla ilgili, “Bu işi doğru dürüst yapın, bu kadar olur mu? 5 bin tonluk gemiyle 150 bin ton ihracat nasıl yapılır” ifadelerinin kullanıldığı kaydediliyor
Bağış, Çağlayan ve Güler kaç TL rüşvet almakla suçlanıyor?
4 eski bakanla ilgili Adalet Bakanlığı’na sunulan fezlekede yer alan suçlamaların ayrıntılarına Cumhuriyet ulaştı. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında 4 eski bakanla ilgili olarak savcılık tarafından hazırlanarak Adalet Bakanlığı’na sunulan fezlekelerde, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar ile ilgili ciddi suçlamalara yer verildi.
4 eski bakanla ilgili Adalet Bakanlığı’nın incelemeye aldığı fezlekelerin ayrıntılarına Cumhuriyet ulaştı. Toplam 27 klasör ve 504 sayfadan oluşan dosyalar, soruşturmayı yürüten savcılık tarafından 2 Ocak’ta Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Fezlekeler, 4 Ocak’ta Adalet Bakanlığı kayıtlarına girdi. Çağlayan, Güler ve Bağış’ın dosyası tek fezlekede, Bayraktar’ın dosyası ise ayrı bir fezlekede düzenlendi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN DA SES KAYDI ÇIKTI! İŞTE TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNE BOMBA GİBİ DÜŞEN DİYALOG!
Başbakanlık’ta şüphelilerle enerji pazarlığı
El Kadı’nın da aralarında bulunuğu şüpheliler enerji projeleri içi Erdoğan’dan onay almış.2. dalga rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında isimleri şüpheli listesinde bulunan işadamlarının Başbakanlık resmi konutunda enerji projeleri için Başbakan Tayyip Erdoğan’dan onay aldıkları iddia edildi. Soruşturma dosyasında yer alan telefon tapelerinde şüphelilerin onayını aldıkları enerji projelerini daha sonra usulen Enerji Bakanı Taner Yıldız’a bilgi verdikleri öne sürüldü.
BİLAL ERDOĞAN İLE İLGİLİ YENİ İDDİALAR…
Soruşturma dosyasına giren fezlekede şu ifadelere yer verildi: “Örgüt üyelerinin enerji konusu ile ilgili Başbakan’dan onay aldıkları, Bakan Yıldız’a bir şey sormadıkları sadece bilgisi olsun diye sunum yapacakları anlaşılmıştır.”
Konuya ilişkin H.D. isimli kişi ile Kutub arasıdaki telefon görüşmesinde, ‘amca’ diye tanımlanan Yasin el Kadı, Kutub, Abdulkerim Çay ve Muaz Kadıoğlu’nun konutta enerji ihalesiyle ilgili sunuma katılacakları, toplantıya Bilal Erdoğan’ın da katılabileceği belirtiliyor. Görüşmede, Yasin el Kadı’nın Başbakan’la görüşmesinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da olması istemesi dikkat çekti.
Konuyla ilgili yine Kutub ile H.P’nin görüşmelerine ilişkin bilgi notunda şu ifadelere yer verildi: “9 Ekim 2013’te Başbakanlık rsmi konutundaki toplantılarda Başbakan’ın Yasin el Kadı’ya ‘Çok ciddi acele etmeniz gerekiyor’ dediği, H.P’nin müsteşar ile yaptıkları toplantıda konu ile ilgili hazırlanan tablolardan Merkez Bankası rakamlarının kaldırılarak kendi istdikleri rakamları kabul ettirdiklerini anlaşılmıştır.”
Arazi satışından ihaleye fesat iddiası
Pendik’teki arazi için kendi kontrolündeki şirketleri devreye soktukları dosyada yer aldı
Canan Coşkun/Cumhuriyet
13 Ocak 2014 Pazartesi
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun 2. dalgası olarak bilinen ve Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’la Yasin El Kadı’nın da şüpheli olduğu soruşturma dosyasında yeni iddialar ortaya atıldı. İddialara göre, dosyanın şüphelilerinin, Halk Bankası’nın alacağı nedeniyle ipotekli olan Pendik ilçe sınırları içerisindeki bir araziyi Kadıköy 3. İcra İflas Müdürlüğü’nce satışı sonrasında kendi kontrolündeki şirketleri devreye sokarak ihaleye fesat karıştırdı. Halk Bankası’nın bu şekilde zarara uğratılarak ihaleye fesat karıştırma suçunun işlendiği öne sürüldü.
Halk Bankası yöneticisi S.A’nın yardımıyla bilirkişilerin 198 milyon TL değer biçtiği Pendik’teki arazinin 120 milyon TL bedelle pazarlık usulü ile satışa çıkartıldığı belirtildi. 30 Kasım 2012 günü yapılan ihaleye 2. yolsuzluk operasyonunun şüphelileri arasında yer alan işadamlarının kendi kontrollerindeki Akabe İnşaat ve Güven Enerji unvanlı firmalar ile girdiği öne sürüldü. Firmaların birinin diğerinin teklif ettiği rakamdan biraz fazla teklif vererek ihalenin düşük rakamla kendilerinde kalmasını sağladıkları iddialar arasında yer aldı. Ortaya atılan iddialar telefon tapelerine de yansıdı.
Halk Bankası’ndan destek
Telefon tapelerinde bir şüphelinin Halk Bankası yöneticisi S.A’dan kendilerine ihalenin peşin satışla pazarlık usulü şeklinde olmasıyla ilgili destek olmasını istediği dikkat çekti. Şüphelinin dosyanın bir başkan şüphelisi ile yaptığı telefon görüşmesinde de Belirlenen şirketlerin isimlerini söylediği belirlendi. Şüpheliler arasında yapılan telefon konuşmalarında da girilecek ihale ile ilgili hangi şirketin daha az teklifte bulunup hangisinin fazla teklifte bulunacağı detayları yer aldı.
Fezlekelerde, eski bakanlarla ilgili şu isnatlarda bulunuldu:
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: 28 kez toplam 52 milyon dolar rüşvet almak. Suç işlemek için örgüt kurmak, sahte belgelerle ihracat, Kaçakçılık Yasası’na muhalefet. Rıza Sarraf ile telefon konuşmasında “Cari açık düşüyor, 3 aylığına altın ihracatına yönelelim” dediği, Gana’dan 1 Ocak 2013 tarihinde uçakla “minarel sample (doğal taş)” bildirimi yapılarak Türkiye’ye 1.5 ton altın sokulmak istendiği, bunun 1280 kilogramının tespit edildiği, 250 kilogramının ne olduğunun bilinmediği, sahte belgelerle 5 bin tonluk gemiyle 150 bin tonluk ihracat yapılmasına onay verdiği ileri sürülüyor. Fezlekede, şüpheliler arasında geçen konuşmalarda 150 bin tonluk ihracatla ilgili, “Bu işi doğru dürüst yapın, bu kadar olur mu? 5 bin tonluk gemiyle 150 bin ton ihracat nasıl yapılır” ifadelerinin kullanıldığı kaydediliyor.
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: 10 kez toplam 10 milyon dolarlık rüşvet almak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nüfuz suiistimali, suçluları kayırmak.
Eski AB Bakanı Egemen Bağış: 3 kez 1.5 milyon dolarlık rüşvet almak.
BAŞBAKANLIK’TA YOLSUZLUK ŞÜPHELİLERİ İLE ENERJİ PAZARLIĞI! İŞTE ŞOKE EDEN İDDİALAR!
Bakanlık inceliyor
Adalet Bakanlığı, anayasanın 100. maddesi uyarınca söz konusu bakanlarla ilgili işlem tesis edilmesi istemli fezlekeleri inceliyor. İncelemenin ardından fezlekelerin akıbeti netleşecek. Adalet Bakanlığı’nın fezlekeleri savcılığa iade edebileceği de konuşuluyor. Fezlekeler, TBMM’ye gelmesi durumunda milletvekillerinin bilgisine sunulacak. 55 milletvekilinin imzasıyla bakanlar hakkında soruşturma komisyonu kurulması için önerge verilebilecek. Anayasanın 100. maddesi gereğince, soruşturma komisyonunun kurulup kurulmayacağı TBMM Genel Kurulu’nda gizli oyla belirleniyor. Kurulacak komisyonun raporu ve ilgili bakanın Yüce Divan’a sevk kararı da yine gizli oyla karara bağlanıyor.