MİSSİSSİPPİ’DE EYALET TURU!
Pzt Mar 07, 2011
AKP iktidarı Amerika’yı baştan sona arşınlıyor…
Arizona’yla başlayan, Colarado ve Meksika sınırında devam eden federasyon stajı hız kesmiyor. AKP’li vekiller Mississippi’de meclis çalışmalarını inceledi.Övgüler AKP’lilerin başını döndürdü.
MEHMET Müeezzinoğlu, Ahmet Öksüzkaya ve Fatma Kotan, eyaletin başkenti Jackson’da senato, temsilciler meclisi ile sivil kuruluşların düzenlediği geceye katıldı. AKP’lilere övgüler yağan gecede, Mississippi’ye hatta dünyaya örnek olarak gösterilen Türkiye için, “Fırsatlar ülkesi” denildi.Önce hakimler… Şimdi sıra kimde?
AKP’li vekiller, eyaletin Adalet, Hazine ve Sigorta Bakanlarıyla da ayrı ayrı görüşerek bilgi aldı. Eyalet stajı için aralık ayında Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le birlikte ABD’ye giden hakim ve savcıları ocak ayında vali yardımcısı ve kaymakamlar, şubatta ise gümrükçüler takip etmişti.
AKP’li vekillere eyalet gezisi
Mississippi Eyaleti Senato Başkanı Bryant, senatoda kabul edilen Türkiye-Mississippi dostluk tezkeresini AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’na verdi.
AKP iktidarının hakim ve savcılarla başlattığı, kaymakam ve vali yardımcıları ardından da gümrükçülerle sürdürdüğü ABD’de eyalet sistemini inceleme gezisine bu kez milletvekilleri katıldı. Turkuvaz Amerikalılar ve Avrasyalılar Federasyonu (TCAE) tarafından Mississipi Eyaleti’nin başkenti Jackson’da düzenlenen Mississipi-Türkiye Dostluk Resepsiyonu’na katılan AKP’li vekiller Mehmet Müezzinoğlu, Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya ve Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, eyalet meclisinin işleyişi hakkında bilgi aldı.
Hakimlerle başladı
Aralık ayının başında Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le birlikte ABD’ye giden hakim ve savcılar, eyaletlerin hukuk sistemi hakkında günlerce incelemelerde bulundu. Hakimler, Washington, Colorado ve Arizona’da eyalet sistemini incelemiş, Arizona Temyiz Mahkemesi Başkanı Daniel Barker de heyetin Arizona sistemini ideal bulduğunu söylemişti.
ABD’de ’hukuki yapı’yı inceleyen hakimlerin ardından İçişleri Bakanlığı, 35 kaymakam ve vali yardımcısını ABD’ye seminere götürmüştü. Eyalet stajına şubat ayı başında da gümrükçüler katıldı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’yla birlikte ABD’ye giden gümrükçüler, Federal Kolluk Gücü Eğitim Merkezi’nin ardından Meksika sınırı, San Diego sınır geçiş kapısı, kargo operasyon birimleri, gümrük ve sınır koruma idaresi, hava ve deniz işlemleri merkezi gibi yerleri ziyaret etti.
Son durak Missisipi
Eyalet stajının son durağı Mississipi oldu. Başkent Jackson’da Turkuvaz Amerikalılar ve Avrasyalılar Federasyonu (TCAE) Mississippi temsilciliği, Eyalet Senatosu ve Eyalet Temsilciler Meclisi ile Mississippi Raindrop Türkevi temsilciliği tarafından önceki gün düzenlenen resepsiyona, AKP’den İstanbul milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Kayseri milletvekili Ahmet Öksüzkaya ve Ağrı milletvekili Fatma Salman Kotan da katıldı. AKP’li vekiller ve TCAE yetkilileri, Eyalet Temsilciler Meclisi Başkanı Bill McCoy ile Eyalet Senatosu Başkanı ve Vali Yardımcısı Phil Bryant tarafından kabul edildi.
Temsilciler Meclisi ve Senatoda ağırlanan milletvekili heyeti, düzenlenen törenlerde ayakta alkışlandı. Milletvekili heyetinin ziyareti sırasında Senato ve Temsilciler Meclisi Türkiye’nin hem Mississippi hem de tüm dünya için örnek ülke olduğunu belirten bir tezkereyi oy birliğiyle kabul etti. McCoy, tezkerenin onaylanması sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ticari, ekonomik ve kültürel açıdan fırsatlar ülkesi olduğunu söyledi.
Eyalet meclisini incelediler
Türk milletvekili heyeti, ziyaretleri esnasında meclisin çalışma sistemiyle ilgili bilgi alırken, daha önce Türkiye’ye gitmiş olan Amerikalı milletvekillerinin heyete ayrı ilgi gösterdiği gözlendi. Heyet, eyaletin Adalet Bakanı, Hazine Bakanı ve Sigorta Bakanı ile de temaslarda bulundu.
YENİÇAĞ
“EYALET SİSTEMLİ KANADA BİLE 1995’DE PARÇALANIYORDU,DİREKTEN DÖNDÜ”
Cem Toker
Liberal Demokrat Parti Genel Baskanı
29.3.13 Cuma günü . 1970 yılından beri Kanada’da yaşananlara tanıklık etmiş biri olarak uyarmak isterim ki, yeryüzünde birileri Türkiye’deki birilerini kışkırtmakta, aldatmakta ve ABD’deki gibi federal eyalet yönetimini Türkiye için pompalamaktadır. Cem Toker’in de dediği gibi, “Dünyanın en güçlü ekonomilerinden ve demokrasilerinden Kanada’da Fransızca konuşan Quebec Eyaleti’nin ayrılıp, bağımsız bir ülke olması için 1995 yılında hilesiz, hurdasız, cereyanlar kesilmeden, sonuçlar sandık bazında yayınlanarak yapılan referandumda, ülkenin bütünlüğü sadece 54,000 oyla yani % 1 oy farkı ile kurtulmustur.”
Kurtulmuştur sözü yerinde bir saptamadır. Adım gibi biliyorum, eğer bu eyalet koparsa, öteki eyaletler de başının çaresine bakar, Kanada diye bir ülke kalmaz… Aklımızı başımıza alalım, oyuna gelmeyelim. Konunun uzmanları, toplumbilimciler kesin vurgulayacaklardır, yutturulmaya çalışılan “Federal Eyalet Yöntemi” Türkiye için geçerli bir siyasî yapı değildir.
Daha geçenlerde diyebileceğim, 2012 yılının sonbaharında Montreal’de yaşadım ve iki hafta yetti de arttı bile, son durumları değerlendirmeye. Korkarım, o eyaletin halkı oyuna getirilecek ve o eyalet özhgürlük kazanacak ama bu gelişmiş demokratik ülkenin altını oyacaklar. Kültürümüzde güzel bir söz vardır: “SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ!..”
Basbakan Erdoğan güçlü ülkelerde eyalet sisteminin bölünmeye neden olmayacağını belirterek 2023’de Türkiye için bu sistemi önerebileceği seklinde bir yorum yapmıs. Önce Kanada gibi bir ülkenin yakın geçmis tecrübesini incelesin.
Dünyanın en güçlü ekonomilerinden ve demokrasilerinden Kanada’da Fransızca konusan Quebec Eyaleti’nin ayrılıp, bağımsız bir ülke olması için 1995 yılında hilesiz, hurdasız, cereyanlar kesilmeden, sonuçlar sandık bazında yayınlanarak yapılan referandumda, ülkenin bütünlüğü sadece 54,000 oyla yani % 1 oy farkı ile kurtulmustur.
Dünyanın bizim de bulunduğumuz bölgesi için federatif eyalet sistemi bölünmenin reçetesidir. Demokratik özerklik, demokratik otonomi, yerinden yönetim gibi jargon da eyalet sisteminin yapı taslarıdır. Belediye meclislerinin çalısmasından, kararlarından haberi olmayan, belediye meclisinden hesap sormayı bilmeyen, seçtiği belediye meclis üyesini tanımayan toplum mu “bu bize yetmiyor, demokratik özerklik istiyoruz” demektedir? Lütfen geçiniz!
Öte yandan, Kanada gibi demokratik bir ülkenin direkten döndüğü 20. yüzyılda, parçalanarak tarih olan ülkelerin tamamının federatif yapıda ülkeler olduğu gözönüne alındığında Basbakan’ın önerisini ne kadar düsünüp, tartıp ortaya attığını merak ediyoruz.
Cem Toker,
Liberal Demokrat Parti Genel Baskanı
29.3.13