SNIPER’lar * Bir Adam Öldür, Binlercesini Korkut! KADIN KESKİN NİŞANCILAR

Lyudmila Pavlichenko – 1941 yılı başlarında Kiev Üniversitesinde tarih okurken bir yıl içinde tüm zamanların en iyi keskin nişancısı haline gelmiştir. 36’sı Alman keskin nişancısı olmak üzere kayıtlara geçen toplam 309 ‘‘indirme’’ gerçekleştirmiştir. Savaşa katıldıktan sonra ilk 75 gün içinde 187 Almanı öldürmeyi başarmıştır.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 09 Aralık 2021


Bir Adam Öldür, Binlercesini Korkut!

KADIN KESKİN NİŞANCILAR


ABD Montana Ulusal Muhafızları’ndan bir kadın asker ABD tarihine ilk keskin nişancı olarak geçse de, yaklaşık 80 yıl önce Kızıl Ordu askeri Lyudmila Pavlichenko, 36’sı düelloda olmak üzere, toplam 309 düşman personelini indirmeyi başarmıştır.

Montana Ulusal Muhafızları’ndan ismi (nedense!) açıklanmayan bir kadın asker, Fort Benning’de verilen ABD Sniper Kursunu 05 Kasım 2021 tarihinde tamamlayarak ABD tarihinde bu kursu bitiren ilk kadın olmuştur.

Tümgeneral J. Peter Hronek yaptığı açıklamada, bu başarıdan büyük bir gurur duyduğunu ve bu başarının sadece Montana Ulusal Muhafızları için değil, bütün ABD ordusu için büyük bir dönüm noktası olduğunu ifade etmiştir.

Keskin nişancı kursuna Eylül 2021’de başlayan kadın asker, yedi hafta süren yoğun eğitimi başarıyla bitirerek ABD tarihine geçmiştir. ABD Ordusu Keskin Nişancı Okulu’ndan Yüzbaşı David Wright; eğitime başarma azmiyle hazırlıklı ve kararlı olarak katılan kadın askerin bütün standartları karşılayarak başarıyla mezun olduğunu ifade etmiştir.

Özel olarak tasarlanmış keskin nişancı tüfekleri inanılmaz uzak mesafelerden hedefleri etkisiz hale getirebilirler. Keskin nişancıların görevi düşmanın pilotlar, subaylar, zırhlı araç sürücüleri,  teknisyen ve muhabere operatörleri gibi anahtar personelini etkisiz hale getirmektir. Öldürücü atışların hedefi düşmanın savaşma arzu ve iradesini kırmaktır. Pavlichenko tarafından kullanılan Mosin Nagant modeli keskin nişancı tüfeği. The Swedish Army Museum via Wikimedia Commons.

Keskin nişancıların seçiminde iyi atış yapanlar ve doğuştan katil ruhlu olanlar aranmaz. Askerlerin çoğunluğu bir piyade tüfeği ile çok isabetli atışlar yapabilir. Sniper nişancısı olmak çok fazla sorumluluk gerektiren bir iştir. Sniper nişancıları seçilirken iyi karar verebilen, mantıklı ve sağduyulu askerler belirlenirler. Keskin nişancılar kendi  başlarına hareket edeceklerinden, inisiyatif sahibi olmalı ve mantıklı kararlar verebilmelidirler. Sınıf ortamında keskin nişancılara mesafe tahmin usulleri, rüzgârın etkileri, barometrik basınç, arazide hareket usulleri ve taktikler öğretilir.

‘‘Birçok insan keskin nişancıları meskûn mahallerde gizlenen ve uzak mesafelerden ölüm dağıtan atıcılar olarak düşünür. Ancak bu tanımlama yeterli değildir. Özel harekât keskin nişancıları, tetiği çekmeseler dahi savaşın gidişatını değiştirme yeteneğine sahip birçok becerilere sahip askerlerdir. Keskin nişancılar teröre karşı yürütülen savaşta kendilerine şeref Madalyası, Donanma Haçı ve sayısız diğer ödüller kazandıran çok büyük bir rol oynamıştır. Keskin nişancılar savaş alanındaki en deneyimli savaşçılardır ve genellikle birliklerin en saldırgan ruhlu askerleri arasından seçilirler. Keskin nişancılar sınır ötesinde küçük timler halinde operasyonlar icra eden, ya da yerel halk gibi giyinerek dost unsurların giremediği yerlerde yüksek risk altında tek kişilik görevler icra eden askerlerdir.’’ Modern American Snipers

Biva za Sevastopol – Sivastopol için Savaş – II. Dünya Savaşı’nda Nazilerin Sovyetler Birliği’ni işgaline karşı Kızıl Ordu’ya katılan Sovyet kadın keskin nişancı Lyudmila Pavliçhenko’nun hayatını anlatan Rus-Ukrayna ortak yapımı film.2 Nisan 2015’te vizyona girmiştir. Kaynak: Vikipedi.

Sınıf arkadaşları tarafından asi ruhlu, bağımsız ve inatçı bir erkek Fatma olarak tanımlanan Lyudmila Pavlichenko, 1916 yılında Ukrayna’da küçük bir kasabada dünyaya gelmiştir.

Bir erkek arkadaşının nişancılığı ile övünmesi nedeniyle bir kadının da keskin nişancı olabileceğini göstermeye karar veren Pavlichenko, Hitler Almanyası Rus topraklarına girdiğinde, vatanını savunmak maksadıyla; başlangıçta kadın olduğu için kabul edilmediği Rus ordusuna gönüllü olarak girmiştir.

Kadın olduğu için silah verilmeyen Pavlichenko, Almanlarla işbirliği yapan iki Romanyalıyı kolaylıkla indirdikten sonra Kızıl Ordu 25’nci Chapayev Piyade Tümeni’ne kabul edilmiştir.

Yunanistan ve Moldava’da cephe hattında görev verilen Pavlichenko, kısa sürede korkusuz bir keskin nişancı olarak öne çıkmış ve ilk 75 günde 187 Almanı öldürmüştür.

Yunanistan ve Moldova’daki başarılarının ardından Sivastopol Savaşına katılmak üzere Kırım’a gönderilen Pavlichenko, düello adı verilen ve iki keskin nişancı arasında geçen ölüm-kalım savaşlarında, 36 düşman keskin nişancısını indirmeyi başarmıştır.

Sivastopol’de sekiz ay savaşan kadın keskin nişancı birkaç kez şarapnel parçalarıyla yaralanması nedeniyle savaş alanından uzaklaşmak zorunda kalmış, ama yine cephe hattına geri dönmüştür.

Kızıl Ordu propaganda makinesinin en ünlü kahramanı haline gelen ‘‘Bayan Ölüm’’ lakaplı Pavlichenko, Doğu cephesinde savaşan Alman askerlerinin korkulu rüyası olmuştur. Savaşın ardından keskin nişancı eğitmeni olan kadın asker,  ABD Başkanı Franklin Roosevelt ve eşi Eleanor Roosevelt ile tanıştığı Beyaz Ev’e davet edilmiştir.

Yeni Zelanda ordusunun ilk kadın keskin nişancısı, Aralık 2020. Kaynak: New Zealand Defence Force.

Pavlichenko 1942 yılında Time Magazine dergisine verdiği demeçte; ‘‘Üniformamı gururla giyiyorum. Üzerinde Lenin Nişanı var. Savaş alanında kanla kaplanmıştır. Amerikalı kadınların üniformalarının altına ipek iç çamaşırı giyip giymediklerinin önemli olduğunu görüyorum. Onlar henüz üniformanın ne anlama geldiğini öğrenememişler’’ ifadelerini kullanmıştır.

Pavlichenko, İkinci Dünya Savaşında Kızıl Ordu’da görev yapan 2,000 kadın keskin nişancıdan biridir. 2,000 kadın keskin nişancıdan sadece 500’ü hayatta kalmıştır. Pavlichenko 10 Ekim 1974 tarihinde 58 yaşında, Moskova’da hayata gözlerini yummuştur.

Faşizm karşıtı ABD’li şarkıcı Woody Guthrie tarafından onuruna yazılan, ‘‘Miss Pavlichenko’’ adlı şarkıyı https://www.youtube.com/watch?v=SHKjOl9ocR0 linki üzerinden dinleyebilirsiniz.

Keskin nişancı eğitimini başarıyla tamamlayarak, ilk kadın keskin nişancı olarak ABD tarihine geçen, ismi açıklanmayan kadın askeri kutluyorum…


sunsavunma.net sitesine ve sayın Ercan Caner’e teşekkürler


This entry was posted in EMPERYALİZM, SUN SAVUNMA NET. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *