EMPERYALİZM, BOP VE ORTADOĞU * ABD’nin Orta Doğu’da işi bitti mi?

F-15E Strike Eagle modeli savaş uçağı, havada yakıt ikmalini tamamlamasının ardından KC-10 Extender uçağından ayrılırken görülmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri, 06 Haziran 2021. Fotoğraf: Tech. Sgt. Michelle Y. Alvarez/U.S. Air Force.

ABD’nin Orta Doğu’da işi bitti mi?

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 09 Kasım 2021

ABD’nin 20-40 saat havada kalabilen modern dron filosunun bölgedeki ufuk ötesi operasyonlarında kullanılmaya devam edilmesi beklenmelidir.

Defense News çevrimiçi haber sitesinde 08 Kasım 2021 tarihinde Stephen Losey imzalı bir makale paylaşılmıştır.

Bilindiği gibi ABD Hava Kuvvetleri, 30 yıldan daha uzun bir süreden beri Orta Doğu’da varlığını sürdürmektedir. ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin, hava kuvvetlerinin bölgedeki varlığı üzerinde büyük değişikliklere neden olacağı beklenmemelidir.

Her ne kadar EC-130H Compass Call elektronik harp uçaklarını 20 yıldan beri ilk kez geri çekmiş olsa da ABD’nin bazılarının düşündüğü gibi; Orta Doğu’daki hava gücünde radikal değişiklikler yapacağı beklenmemelidir.

Orta Doğu coğrafyasındaki birçok tehdit, ABD Hava Kuvvetleri’ni radikal değişiklikler yapmaktan alıkoymaktadır. Afganistan’dan çekilerek, başta Kabil yakınlarındaki Bagram Hava Üssü ve Kandahar Hava üssü olmak üzere birçok hava üssünü kaybeden ABD’nin, Türkiye’deki İncirlik ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Al Dhafra üslerini terk etmesi söz konusu değildir.

Afganistan’da ISIS-Khorasan (İslami Devlet Terör Örgütü Horasan Grubu) ve El Kaide gibi terör örgütleri varlıklarını sürdürmekte ve Biden yönetimi de Amerika’ya tehdit oluşturmaları durumunda ‘‘ufuk ötesi’’ olarak adlandırılan hava operasyonlarının devam edeceğinin altını çizmektedir.

Bütün bunlar; savaş jetleri, bombardıman uçakları, istihbarat-keşif-gözlem uçakları, dronlar ve havada yakıt ikmal uçakları gibi diğer destek hava araçlarının Orta Doğu’da bulundurulmasını gerektirmektedir.

MQ-9 Reaper modeli insansız hava aracı, Creech Air Force Base, 20 Kasım 2019. Fotoğraf: Airman 1st Class William Rio Rosado.

Taliban yönetimindeki Afganistan’ı henüz resmi olarak tanımayan ABD’nin, Afganistan hava sahasında bul ve yok et türü dron operasyonlarını eskiden olduğu gibi icra edebileceği şüphelidir.

İran’la süren gerginlikler ve Hürmüz Boğazı’nın açık tutulması gibi kaygılar göz önüne alındığında; İran üzerinde uzaktan komuta edilen insansız hava aracı operasyonlarının sürmesi beklenmektedir.

Taliban yönetimindeki Afganistan hava sahasındaki operasyonların da geçmişe nazaran çok daha riskli olacağı dikkate alındığında; insanlı hava araçlarından ziyade insansız hava araçlarının kullanılması çok daha mantıklı görünmektedir. ABD, Afganistan hava sahasında icra edilecek olan gizli dron operasyonları için hava üssü sağlayan Özbekistan gibi komşu ülkelerle işbirliği yapabilir.

Uzun lafın kısası; ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi kesinlikle Orta Doğu’dan çekildiği şeklinde yorumlanmamalıdır.

Türkiye’nin imal ettiği silahlı ve/veya silahsız insansız hava araçlarını bir tehdit olarak gören ABD’nin, Orta Doğu ve yenildiği Afganistan hava sahasında ufuk ötesi dron operasyonlarını sürdürmesi beklenmelidir. İran bölgede eski günah keçisi olmayı sürdürürken, Afganistan’daki yeni günah keçisi ise ISIS-K (İslami Devlet Terör Örgütü Horasan Grubu)’dur.

https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/dubai-air-show/2021/11/07/with-afghanistan-off-limits-us-hunts-for-safe-airspace-as-mideast-mission-continues/


https://www.sunsavunma.net/abdnin-orta-doguda-isi-bitti-mi/

 

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, BOP, ORTADOĞU ÜLKELERİ, SUN SAVUNMA NET. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *