AZERBEYCAN’DA DARBENİN PERDE ARKASI * Ağar’ın petrol sevgisi geçmişten geliyor

Ağar’ın petrol sevgisi geçmişten geliyor

ERK ACARER  erkacarer@birgun.net  2021.09.20

Azerbaycan’da Mart 1995’teki darbe girişiminde, 45 kişi öldü. Susurluk Raporu’nda, ‘Azerbeycan’ başlığı altında Türkiye’deki ‘bir yapının’ darbeye müdahil oluşu ve amacı açıklanıyordu: “…Azerbeycan’a uzanmak için fırsat doğdu, ülkedeki kargaşaya rağmen petrol çok kişiyi ve siyasileri tahrik etti…”


Darbeye, Azerbaycan’daki karışıklığın zemin oluşturduğu vurgulanıyordu. Amaç yönetimi Haydar Aliyev’den alıp önceki Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’e teslim etmekti. Susurluk Raporu’nda, darbenin Türkiye’den katkı ile yapılacağı yazıyordu:

“…Eski Cumhurbaşkanı Ayaz Muttalibov, eski Başbakan Suret Hüseyinov, OMON Birlikleri  Komutanı Ruşen Cevadov ve Elçibey’in iştirakiyle yapılacak darbe, Azerbaycan’daki Türk görevlilerinden; MİT Bakü Temsilcisi Ertuğrul Güven’in, TİKA görevlisi Ferman Demirkol’un ve Din Müşaviri Abdülkadir Sezgin’in ihmali, kusuru veya tertibi ile oluştu…”

Bu ‘derin yapı’ Mehmet Ağar’a çıkıyordu: “Darbe kararı, Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken’le, Azerbeycan eski İçişleri Bakanı’nın Ankara Stad Otel’de yaptıkları toplantıda alınmıştır…” MİT 10 Mart 95’te gelişmeleri haber aldı, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vasıtasıyla Haydar Aliyev’e bildirdi.

İLGİNÇ BİR TESADÜF

Yalıkavak Marina’daki ‘güç gösterisi’ fotoğrafındaki 2 kişinin, ‘Ağar ve Eken’in o toplantıda bulunmaları ilginç tesadüf değil mi? Azerbaycan’daki girişimden 8 yıl sonra Haydar Aliyev öldü. 12 Aralık 2003’teki cenazede Mehmet Ağar ve Mübariz Mansimov da vardı. İki ismin tanışması ya da tanıştırılması da burada oldu. Ağar’ı hem iş sahibi yapan hem onun kumpası ile malları elinden alınan Mansimov o güne lanet ediyor mudur acaba?

UZUN VADELİ ‘MANSİMOV PLANI’ AĞAR İLE Mİ YAPILDI?

Aliyevler uzun süreli plan dahilinde, daha o tarihlerde gücünden rahatsız olmaya başladıkları Mansimov’u, Ağar eliyle oyun dışına itmeyi mi düşünüyorlardı? Ağar, Aliyev ailesine bu sayede diyet mi ödeyecekti? Cenaze sırası ve sonrasında yaşananları tanıkların tümü konuşmadan bilmemiz mümkün değil.

Somut verilerle sürdürelim. Ağar, Mansimov’un güvenini kazandı. Ortak iş yapmaya başladı. Daha doğrusu Mansimov kendisini himayesine almıştı. Ağar, cezaevindeyken, Mansimov, her hafta onu ziyaret etti. Hapishaneye özel helikopter pisti bile yaptırdı.

Ağar cezaevinden çıkınca, petrol işine girdi. MAG Petrolcülük ve İstasyon İşletmeciliği A.Ş’yi kurdu. Ticaret Odası’na kayıt tarihi 11 Haziran 2013. Yönetim kurulu Mehmet-Tolga Ağar ile Murat Günebakan’dan oluşuyor. Aynı isimde 2 aile şirketi daha var. Biri restorancılık kolunda. Diğeri ise Muğla’da taşıt muayene istasyonu işletmesi. Mansimov’un hediyeleri!

EMANETÇİNİN EMANETÇİSİ

İstasyon, Palmali Şirketi’ne ait Yalıkavak Marina içinde. Marina, 2016’da Mansimov’dan, vergi cenneti Singapur’da kurulan RSR’nin eline geçti. RSR, Azerbaycan devlet petrolleri SOCAR’ın bir yandan içini boşaltan, diğer yandan şirket üzerinden kara para akladığı iddiaları ile gündemde gelen Anar Alizade’ye ait.

Esas adı Anar Aliyev. ‘Aileyi’ gizlemek için bu ismi kullanıyor. Türkiye’de de bir ismi var: Arda Akın. Bu ismin mahkeme kararı olmaksızın verildiğini ve kendisine pasaport çıkarıldığını yazmıştık. 3 isim kullanması ‘kara para’ trafiğine delil.

Alizade, Aliyev ya da Akın, SOCAR Genel Başkanı Rövnek Abdullayev’in yeğeni. Kirli işleri nedeni ile ihalenin Abdullayev’e kalacağı söyleniyor. Türkiye SOCAR temsilcisi Vagiv Aliyev ise şaibeleri yüzünden görevden alındı. SOCAR ile bağı olan onlarca şirketi var.

PEKER AYRINTISI

Bunlardan biri Hyatt Centric Hotel. Eski adı Edition. Burası da 2016’ya kadar Mansimov’undu. Otelin yakın dönemdeki işletmecisi Alizade’nin İstanbul’daki bir gece kulübünde uyuşturucu etkisi ile kafasına sıkan kardeşi Nihat Aliyev’di.

Sedat Peker’in geçen hafta yazdıkları, kirli işler gibi Ağar’ın, Alizade ile ortaklık ve bağlarını da gösteriyor: “Sezgin Baran Korkmaz, İçişleri Bakanlığı’na yanına gelmeden Mübariz’in eski oteli Edition’da Ağar ve senin kirli işlerini halleden İstanbul istihbarattan sorumlu müdür yardımcısı Ömer Faruk Ataş’la buluşup neler konuştular?”

Alizade’nin Azerbaycan’daki gücü, gizlediği Aliyev soyadından kaynaklı. Azerbaycan, yolsuzluğun da yozlaşmanın da zirve ülkelerinden. Bürokrat ve yöneticiler arasında ‘erkek sevgili’ modası var. Alizade, Aliyevler’in emanetçisi. Öte yandan Azerbaycan, ‘Başkan ile Alizade’nin ‘özel dostluğu’ dedikoduları ile çalkalanıyor.

MARİNADAN AYRILMIŞ!

Ağar, Marina yönetiminde olmasını önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın isteğine bağlamıştı. Ama çark edip “Palmeli bu görevi verdi” dedi. Aynı kapıya çıkıyor. Ağar emanetçinin emanetçisi. ‘Nerden geldiği belirsiz petrol’ iddiaları ve marinaya giren gemilere verilen yakıt düşünüldüğünde bunun astronomik getirili emanetçilik olduğu anlaşılıyor.

Kaçak petrol iddialarının odağında marinaya 5 bin tonajlık gemilerin girmesi var! Mansimov buna izin vermiyordu. Belki de kendisi ile ilgili süreci hızlandıran da bu olmuştur! Marinada petrol istasyonu olan Ağar’ın “Görevi bıraktım” demesinin bir karşılığı olup olmadığını kamuoyuna bırakalım. Marinadan hiç ayrılmadığı hatta orada yatıp kalktığı ise iddialar arasında!


https://www.birgun.net/haber/agar-in-petrol-sevgisi-gecmisten-geliyor-359261

This entry was posted in DIŞ POLİTİKA, FAŞİZM, İSTİHBARAT KURUMLARI, SUÇ DOSYALARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *