KOMŞULARIMIZ VE SINIRLARIMIZ DEĞİŞİYOR

KOMŞULARIMIZ VE SINIRLARIMIZ DEĞİŞİYOR


Cumhuriyeti kuran Türk Milleti’nin sınırları ve komşuları değişiyor.

Güneyde Irak ve Suriye diye bir devlet kalmadı, ABD’nin güdümünde şehir devletçikleri var. Ege’de adalarda Yunanistan bayrağı dalgalanıyor. Kuzeyde sınırımız ve komşularımız Sovyetler dağıldığında değişti ve ABD’nin güdümünden çıkmayan devletçikler kuruldu.

Arap Baharının yakıp yıkmadığı tek komşumuz kaldı o da İran. Bugün bölgemizde ABD tehdidi altında olan tek ülkenin İran olduğu son gelişmelerle ortaya çıkıyor. Ocak-Şubat 2021!de İran’ın başına gelebileceklerini yazarak sizlerle paylaşmıştık.  Azerbaycan’ın bölgede en yakın ilişki kurduğu ülkelerin başında İsrail geliyor. Azerbaycan’ın askeri anlamda ABD’den sonra en fazla destek aldığı ülke ne yazık ki İsrail’dir.

Bölgede Azerbaycan, Afganistan ve Türkiye 12-22 Eylül 2021 tarihinde Bakü’de “üç kardeş” isimli ortak tatbikat gerçekleştirdi. Ardından 1 Ekim 2021’de İran Azerbaycan sınırında tatbikata başladı. 4 Ekim 2021’de ise Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan ortak tatbikata başladı. 8 Ekim’de sona erecek.

Anadolu Ajansı’nın 1 Ekim tarihli haberinde: İran Kara Kuvvetleri Komutanı Haydari; “İran bu bölgede ülkelerin resmi sınırlarının değişmesi konusunda hassastır ve bunu kabul edilemez olarak görmektedir. Yasal sınırlar korunmalıdır. Bir ülkenin sınırlarını korumada gösterdiği zayıflık başka bir ülkenin yabancılardan destek alarak sınırları değiştirmesine gerekçe oluşturmaz. İran böyle bir şeye izin vermez.” Açıklaması yaptı.

6 Ekim 2021’de İran Dışişleri Bakanı Amirabdollahian Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi ve İran’ın “Kafkasya’daki jeopolitik değişime ve harita değişikliğine kesinlikle müsamaha göstermeyeceğini” söyledi.

Bu açıklamaların ışığında görülen o ki İran’ın toprak bütünlüğü parçalanmak için hazırlık yapılıyor. İran da bunun için karşı hazırlık yapıyor. Bir yanda İran bir yanda Azerbaycan, Pakistan, Gürcistan ve Türkiye şeklinde kamplaşma görülüyor. Elbette projenin baş mimari ABD ve ABD’nin Ortadoğu karakol amiri İsrail arka planda İran’ın parçalanması için yön veriyor.

İran doğuda Pakistan sınırından Türkmenistan sınırına kadar Belucistan adıyla bir kukla devlet, kuzeyi Azerbaycan’a doğusu da Irak’ın kuzeyine paylaştırılmak isteniyor. İran yetkilileri bu yüzden harita değişikliği kabul edilemez diyor.

İran’ın işi zor görünüyor ancak İran’ın parçalanmasının bize etkisi ne Irak’ın ne de Suriye’nin parçalanmasına benzemez.

Herkes aklını başına almalı Türkiye’yi bu projeden çıkarmalıdır. Yolu bellidir; parlamenter sisteme ve üniter yapıya sahip çıkmaktır.

Son olarak Anayasanın değiştirilemez maddelerini değiştirme gibi düşünce ya da program CHP çatısı altında yoktur.

İktidar çatısı altında vardır.


https://antalyakorfez.com/haber/49383-komsularmz-ve-snrlarmz-degsyor#

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, ORTADOĞU ÜLKELERİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *