GÜLE GÜLE HONDA

GÜLE GÜLE HONDA


 Honda, Türkiye’deki fabrikasını, son aracın banttan inmesi ile kapattı. Bildiğiniz gibi bir Japon firması Honda. Adamlar giderken bile yapacağını yapmış. On yıldan az çalışanlarına 40 maaş, on yıldan fazla süre çalışanlarına ise 48 maaş ikramiye vermiş. Bir nevi, “İşsiz kaldık diye mutsuz olmayın. Yeni bir iş bulana kadar bu para sizi idare eder” demişler.

 Honda fabrikasında yakını çalışan birinin dediğine göre, çalışanlardan altı bin liradan aşağı ücret alan yokmuş. On yıldan fazla çalışanlar 8-10 bin lira civarı para alıyormuş. Bir de bunların yanında işçilere tazminatlarıyla beraber, birer cumhuriyet altını da vermişler.

Peki Honda neden kapattı?

Bu kapanmada, Japonya adına tam bir milliyetçilik politikası yatıyor. Çünkü adamlar sözde değil, özde milliyetçi! Honda, Türkiye’deki fabrikasını, Türkiye’nin Avrupa ile gümrük anlaşması olduğu için açtı. Kendilerinin Avrupa ile gümrük anlaşmaları olmadığından Türkiye üzerinden Avrupa’ya otomobil ihraç ettiler.

 Japonya, iki sene önce Avrupa ile gümrük anlaşması yaptı. Artık, daha fazla Japon işçi çalıştıracak. Adamların nakliye filan düşündüğü yok yani. Adamlar kendi ülkesini ve kendi vatandaşını düşünüyor.

 Nasıl ama?

Japonlar için sıradan bir şey iken, bizim için çok şaşırtıcı bir hikâye değil mi?

This entry was posted in Calisma Dunyasi - Is ve Emekciler. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *