OLMADI BE FERHAN ŞENSOY, YAKIŞMADI SANA, PERDEYİ ERKEN KAPATTIN…

USTALARIN USTASI, BEŞ PARMAĞINDA  “ON” MARİFET ” SANATÇI, TİYATRONUN DUAYENİ, ORTA OYUNUN  EN BİRİNCİ OYUNCUSU, ÖDÜNSÜZ YURTSEVER FERHAN ŞENSOY YAŞAM PERDESİNİ KAPATTI * UÇMAYA VARDI…


Naci Kaptan – 31 Ağustos 2021

Osman Ferhan Şensoy (26 Şubat 1951; Çarşamba, Samsun – 31 Ağustos 2021; Fatih, İstanbul), Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur.

Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 1987 yılından beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunudur. Birçok kesim tarafından Ferhangi Şeyler’in stand-up komedilerinin ilham kaynağı olduğu düşünülse de, kendisi bunu “Ferhangi Şeyler’den etkilenmiş olabilirler ama Ferhangi Şeyler bir stand up değildir.” diyerek açıklamıştır.


Diken – @DikenComTr

Ferhan Şensoy’un son röportajından: Eğilip bükülme devrinde değiliz. Türkiye’yi aydınlığa çıkarma gibi bir mesuliyetimiz var


GENCO ERKAL – @DOSTLARTIYATRO

Yazar, yönetmen, oyuncu, yapımcı, el attığı her alanda yaratıcı, sürekli üreten bir tiyatro insanını, özgün bir dil ve anlatım biçimi geliştiren gerçek bir sanatçıyı yitirdik. Ferhan Şensoy politik tiyatro yaptığından çok sevildiği kadar iktidarları rahatsız eden bir tiyatrocuydu.


ahmet mümtaz taylan – @taylan1789

#FerhanŞensoy Kül yutmaz mizahıyla tiyatromuzun dağarcığının gelişmesine unutulmaz katkıları olmuş bir ustayı kaybettik. Çok daha güzel günler görmeyi hak ediyordu. Nur içinde yatsın.


FERHAN ŞENSOY VE KAVUK

Kavuk, tiyatronun ustalık nişanı olarak da niteleniyor.

Kavuk, onu taşıyan her bir sanatçının yeni simgesel anlamlar yükleyip yeni değerler kattığı, meydanlardan sahnelere taşınan tiyatro geleneğini gelecek kuşaklara da aktaracak bir ustalık nişanı olarak görülüyor.

Tuluat oyuncusu Kel Hasan Efendi’nin İsmail Dümbüllü’ye, onun da Yeşilçam’ın usta oyuncularından Münir Özkul’a devrettiği kavuğu yaklaşık 30 yıl boyunca Ferhan Şensoy taşıdı.

Münir Özkul’un Ferhan Şensoy’a kavuğu sunduğu devir teslim töreni, Türk tiyatro tarihinin simgeleşen anlarından biri oldu.

Ferhan Şensoy 2016 yılında kavuğu, bu yılın Mart ayında yaşamını yitiren Rasim Öztekin’e devretmişti. Öztekin’in yaşadığı rahatsızlıklar nedeniyle, 2020’de tiyatro oyuncusu Şevket Çoruh kavuğu devraldı.

1800’lü yılların sonunda Orta oyunundaki Kavuklu’ya benzer bir tiplemeyi canlandıran ve saçı olmadığı için “Kel” lakabıyla anılan Hasan Efendi, oyunlarında kullandığı kavuğunu çırağına, yani Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun son temsilcisi olarak kabul edilen İsmail Hakkı Dümbüllü’ye teslim etti.

Dümbüllü 1960’lı yıllarda ”Kanlı Nigar” oyunundaki performansıyla büyük beğeni kazanan usta oyuncu Münir Özkul’u sahnede izledi ve ona kendisinden sonra kavuğu taşımasını istediğini söyledi. Münir Özkul, 1968’den itibaren taşıdığı kavuğu 1989 yılında Ferhan Şensoy’a devretti.

Ferhan Şansoy’un 2016’da kavuğu devrettiği Rasim Öztekin, Mart ayında hayatını kaybetmişti. Öztekin, 2020’de kavuğu rahatsızlığı nedeniyle Şevket Çoruh’a devretmişti.

2018 yılında hayatını kaybeden Münir Özkul’un deyişiyle bu kavuk, “600 senelik bir kültürün, bir temaşa sanatının, tuluatın” da bir sembolü niteliği taşıyor.

This entry was posted in HAYATIN İÇİNDEN, KÜLTÜR - EĞİTİM - ÇAĞDAŞLIK, Sanat Edebiyat ve Kultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *