İnternet sansürüne çözümler * Google’dan sansürsüz Proxy ayarları

İnternet sansürüne çözümler

Meclis’ten geçen internet yasaklarıyla ilgili maddeleri aşmak için internet ortamlarında bazı çözümler dolaşmaya başladı. TBMM Genel Kurulu’nda bir haftadır görüşmeleri devam eden ve Torba Yasa Teklifi içinde bulunan internet erişimi ile ilgili maddeler Meclis’te kabul edildi.Yeni yasa onaylanması halinde internet üzerinde bir dizi katı ve baskıcı yasağa da olanak tanıyacak.

Peki yok mu bu sanürün bir panzehiri?

İnternet hayatta olduğu gibi baskılara boyun eğmemek için çeşitli panzehirleri de içinde barındırıyor.

Sanal özel ağ (VPN)

VPN yani sanal özel ağ yöntemi en güvenilir, en şaşmaz yöntemdir. Bilgisayarınızı yurt dışındaki (Genellikle Amerika Birleşik Devletleri) bir bilgisayara, sanal bir ağ aracılığı ile bağlayarak sanki başka bir ülkeden İnternet’e erişim sağlıyormuşsunuz gibi gösteriyor.

VPN bağlantısını sağlamanın bir çok yolu var ancak en çok kullanılan yöntem “Hotspot Shield” isimli programı kullanmak.Programın en büyük avantajı ise, sadece bilgisayarınızda değil Android ve iOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlarınızda da çalışması.

Ücretli ve ücretsiz olmak üzere 2 sürümü bulunan programın, ücretsiz sürümü sadece Amerika Birleşik Devletleri üzerinden İnternet’e bağlanabilmekte ve kullanıcılara reklam göstermektedir.Ücretli sürüm ise reklam gösterilmemesinin yanı sıra ABD, Japonya, İngiltere ve Avustralya üzerinden İnternet’e girebilmenizi sağlıyor.

VPN’nin bir diğer avantajı ise bağlandığınız ülkeye özel web sitelerine erişebilmeniz. Örnek vermek gerekirse İngiltere üzerinden bağlanırsanız meşhur BBC iPlayer uygulamasını kullanabilirsiniz.DNS değiştirmeVPN kadar kesin olmaması sebebi ile artık eskisi kadar tercih edilmemektedir. Ancak hâlâ hatırı sayılır miktarda kullanıcı tarafından kullanılmakta olan DNS değiştirme yöntemini listemize eklemek istedik.

Programa ihtiyaç duymadan yapılabilen bu işlem, her işletim sisteminde farklı yollarla yapılabilmekte. Ülkemizde en sık kullanılan masaüstü işletim sistemi olan Windows için DNS nasıl değiştirilir size anlatalım.

Başlat>Ayarlar>Denetim Masası kısmına girin ve Ağ Ayarları bölümünden Yerel Ağ Bağlantısı Durumu penceresini açın. Ardından “Özellikler” butonuna tıklayın ve “Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4)” seçeneğine çift tıklayın.

Proxy Sunucusu

Proxy sunucuları vekil sunucular olarak adlandırılır. VPN gibi sanal bir ağ ile İnternet’e erişim sağlamaya yarayan Proxy sunucuları 2008 yılında YouTube yasağını aşmak için sıkça kullanılmıştı. Bazılarına ücret ödeyerek, bazılarına ise reklam izleyerek erişim sağlayabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan bir kaç Proxy sunucusu bulmak için ise arama motorunuza “Free Proxy Sites” yazmanız ve aralarından güvendiğiniz bir sunucuyu seçmeniz gerekmektedir.

V Tunnel gibi ücretsiz sunucuları da kullanabilirsiniz ancak unutmayın Proxy sunucuları aynı web siteleri gibi engellenebilmektedir. 2008 yılında YouTube’a en popüler giriş yöntemi olan K-Tunnel şuanda mahkeme kararı ile kapatılmıştır.

Google’dan sansürsüz Proxy ayarları

Arama motoru Google, internet kullanıcılarına sansürsüz internete girme imkanını sağlayan UProxy’nin beta versiyonunu duyurdu.Google, Washington Üniversitesi ve Brave New Software, kullanıcılara dünyanın neresinden olursa olursun sansürsüz internete girme imkanı sağlayan “UProxy”nin beta versiyonunu duyurdu.

Chrome ve Firefox ile birlikte çalışacak olan UProxy sayesinde tüm internet kullanıcıları ABD ya da İngiltere gibi daha özgür internet yasalarına sahip ülkelerdeki arkadaşlarının internet sunucularına bağlanıp interneti sanki bu ülkelerdeymiş gibi kullanabilecek.

Uygulama sayesinde sadece güvendikleri, arkadaş listelerinde olan bağlantılarının internetini kullanacak olan kişiler devletin gözetlemesinden de kurtulmuş olacak.Henüz deneme aşamasında olan UProxy’nin yaratıcıları Washington Üniversitesi bilim insanları ve Brave New Software şirketi, uygulamanın beta versiyonunu denemekte olduklarını açıkladı.

Google bu uygulamayı genel kullanıma açtıklarında devletlerin sansür uygulamalarını aşmak için herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç olmayacağını, UProxy uygulamasının herkesin anlayabileceği, kullanıcı dostu bir şekilde tasarlandığını belirtti.

Google Ideas yöneticisi Jared Cojen UProxy ile ilgili Time dergisine verdiği röportajda “Dünyada milyarlarca insan kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip olmadıkları ortamlarda yaşıyor.Biz onlara bizim sahip olduğumuz internete ulaşma imkanını sunmak istiyoruz.

Kullanıcılarımıza karşı sorumluluklarımız olduğundan bahsediyoruz.Kuzey Kore, İran, Suriye ve Küba gibi ülkelerdeki kullanıcılarımıza karşı da bir sorumluluğumuz var.Ve bu ülkelerde karşı karşıya olunan güçlükler çok daha büyük” dedi.

This entry was posted in BİLİŞİM - İNTERNET -, DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, FAŞİZM, Gundem, MEDYA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *