BİLİŞİM – İNTERNET – İSTİHBARAT VE DİNLEME * Pegasus: Hükümetlere satılan yazılım aktivistleri hedef alıyor

*Fotoğraf: NSO Grup internet sitesi (Arşiv)


Pegasus: Hükümetlere satılan yazılım aktivistleri hedef alıyor

İstanbul – BİA Haber Merkezi
19 Temmuz 2021, Pazartesi


Bağlantılı Yazı – https://nacikaptan.com/?p=91527
BİLİŞİM-İNTERNET-DİNLEME VE CASUSLUK * Türkiye’de de kullanıldığı
iddia edilen İsrailli casus yazılımla ilgili neler biliniyor?


İsrailli yazılım şirketi NSO Group’un casus yazılımı Pegasus’un birçok hükümet tarafından ülkedeki aktivistleri, gazetecileri, avukatları dinlemek için kullanıldığı öne sürülüyor.


Basında çıkan haberlere göre, dünya çapındaki hak aktivistleri, gazeteciler ve avukatlar, bir İsrail gözetim firması tarafından otoriter hükümetlere satılan telefon kötü amaçlı yazılımlarıyla hedef alındı.

İsrailli ünlü bilişim şirketi NSO’nun müşterilerinin ilgisini çektiğine inanılan 50 bin’e kadar telefon numarasının büyük haber kaynaklarına sızdırıldığı bir listede yer alıyorlar.  Listenin nereden geldiği veya kimin telefonlarının gerçekten hacklendiği belli değil.

NSO basına iddiaları reddediyor. Yazılımın “suçlulara ve teröristlere karşı kullanılmak üzere tasarlandığını ve yalnızca iyi insan hakları siciline sahip ülkelerdeki askeri, kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatlarına sunulduğunu” öne sürüyor.

Stalking yazılımı ‘yükseliyor’

Pegasus olarak bilinen yazılımın kullanımıyla ilgili iddialar, Pazar günü Washington Post, The Guardian, Le Monde ve dünya çapındaki diğer 14 medya kuruluşu tarafından gündeme getirildi.

Pegasus, operatörlerin mesajları, fotoğrafları ve e-postaları almalarını, aramaları kaydetmelerini ve mikrofonları gizlice etkinleştirmelerini sağlamak için iPhone’lara ve Android cihazlara bulaşıyor.

Listede numaraları bulunan birkaç telefonda yapılan adli testler, yarısından fazlasının casus yazılım izlerine sahip olduğunu gösterdi.

CNN’den Al Jazeera’ye birçok muhabir

Listede Agence France-Presse, CNN, New York Times, Al Jazeera ve diğer birçok haber kuruluşundan yaklaşık 180 gazeteci olduğu söyleniyor.

Ayrıca öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya yakın iki kadın ve bir araba yıkamada öldürülen Cecilio Pineda Birto adında bir Meksikalı gazeteci de var. Daha geniş liste ayrıca devlet ve hükümet başkanlarını, Arap kraliyet ailelerinin üyelerini ve şirket yöneticilerini de içeriyor.

Buradaki iddialar yeni değil ama yeni olan, iddia edilen masum insanların hedef alınmasının boyutu. 21 ülkeden 200’e yakın muhabirin telefon numaraları bu listede yer alıyor ve daha fazla tanınmış kişinin isminin açıklanması bekleniyor.

Bu iddialarda pek çok bilinmeyen var – listenin nereden geldiği ve telefon numaralarından kaçının aktif olarak casus yazılım tarafından hedef alındığı da dahil.

“Şeffaflık raporu satış broşürü”

NSO Group bir kez daha tüm suçlamaları reddetti ve itibarını yenilemeye çalışan şirket için büyük bir darbe oldu.

Sadece iki hafta önce, insan hakları politikalarını ve taahhütlerini detaylandıran ilk “şeffaflık raporlarını” yayınladılar. Uluslararası Af Örgütü, 32 sayfalık belgeyi bir “satış broşürü” olarak yorumladı.

Bu son iddialar, imajına daha fazla zarar verecek, ancak uzmanlara göre şirkete finansal olarak zarar vermeyecekler. NSO’nun sattığı türden istilacı casus araçları üretebilen çok az özel şirket var ve bu dünya çapında yeni bir patlayan pazar olarak görülüyor.

Kimlerin hedef alındığına dair daha fazla detayın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Whatsapp şirketi yasaklamıştı

WhatsApp, şirketin Pegasus’u içeren 1.400 cep telefonuna siber saldırıların arkasında olduğunu iddia ederek 2019’da NSO’ya dava açtı. O zaman, NSO herhangi bir yanlış yapmayı reddetti, ancak şirketin WhatsApp kullanması yasaklandı.


https://bianet.org/bianet/dunya/247441-pegasus-hukumetlere-satilan-yazilim-aktivistleri-hedef-aliyor

This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİŞİM - İNTERNET -, DÜNYA ÜLKELERİ, İSTİHBARAT KURUMLARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *