Şehzade Bilal’e vergi kıyağı…

01 Şubat 2014 Cumartesi

Şehzade Bilal’e vergi kıyağı…

Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın vakfı TÜRGEV’e, Bakanlar Kurulu’nun 21 Eylül 2011 tarihli kararı ile “vergi muafiyeti statüsü” de kazandırılmış…

Haftalardır tartışılan, Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın, her gün ilginç bir yönü ortaya çıkıyor. Önceki gün SÖZCÜ’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “O vakıf ihale karşılığı rüşvetin toplandığı bir merkez olmuş” şeklindeki çarpıcı iddiası yer alıyordu.

NE VAKIFMIŞ!..

Kılıçdaroğlu’nun 26 Nisan’da 99 milyon 999 bin 990 dolar (eski para ile yaklaşık 250 trilyon lira) yatırıldığı iddialarına konu olan Bilal Erdoğan’ın vakfı TÜRGEV’in bir başka özelliği daha ortaya çıktı!

Tam adı, “TÜRGEV Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı” olan bu vakfa, Bakanlar Kurulu’nun 26 Eylül 2011 tarih ve 2011/2292 sayılı kararı ile “vergi muafiyeti statüsü” kazandırılmış!

Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti kolay kolay her vakfa tanınmıyor.
Tabloda gördüğünüz gibi son iki yılda sadece 12 vakfa “vergi muafiyeti” tanınmış. Bunların da çoğu AKP’ye yakın olan vakıflar!

YARDIMLARA VERGİ MUAFİYETİ

İnternetten vakfın sitesine girdiğinizde “Vergi Muafiyeti” başlığı altında, vergi muafiyetinin ne anlama geldiği ve bağışta bulunanlara sağlanan avantajların sıralandığı fark ediliyor.

Ayrıca sitedeki logoda, herkesin gözüne çarpacak şekilde “Vakfımıza yapılan yardımların vergi muafiyeti bulunmaktadır” duyurusu yapılıyor.
Bilmeyenler için açıklayalım; normal bir vakfa yapılan bağışlara “vergi avantajları” sağlanmazken, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, çok sayıda vergi avantajı ve çok özel bazı avantajlar sağlanıyor…

Bilal Erdoğan’ın vakfının internet sitesinde, bu avantajlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

GE­LİR VE KU­RUM­LAR VER­Gİ­Sİ: Yıl­lık top­la­mı be­yan edi­le­cek ge­li­rin yüz­de 5’i­ni (kal­kın­ma­da ön­ce­lik­li yö­re­ler­de yüz­de 10’u) aş­ma­mak üze­re mak­buz kar­şı­lı­ğın­da ya­pı­lan ba­ğış ve yar­dım­lar ge­lir ver­gi­si be­yan­na­me­sin­de bil­di­ri­le­cek ge­lir­ler­den in­di­ri­lir. Va­kıf­la­ra mak­buz kar­şı­lı­ğın­da ya­pı­lan ba­ğış ve yar­dım­la­rın top­la­mı­nın o yı­la ait ku­rum ka­zan­cı­nın yüz­de 5’ ine ka­dar olan kıs­mı ku­rum ka­zan­cın­dan in­di­rim ko­nu­su ya­pı­la­bi­lir.
KDV: Va­kıf­lar­ca iş­le­ti­len has­ta­ne, ne­ka­het­ha­ne, kli­nik, dis­pan­ser gi­bi ku­ru­luş­lar ile yaş­lı ve sa­kat ba­kı­mev­le­ri, pa­ra­sız ve fu­ka­ra aşev­le­ri, ye­tim­ha­ne ve ben­ze­ri mü­es­se­se­le­re be­del­siz ola­rak ya­pı­lan mal tes­li­mi ve hiz­met ifa­la­rı kat­ma de­ğer ver­gi­si­ne ta­bi de­ğil­dir. Va­kıf­la­ra be­del­siz ola­rak ya­pı­lan tes­lim ve hiz­met­ler Kat­ma De­ğer Ver­gi­si­’ nden is­tis­na edil­miş­tir.

VE­RA­SET VE İN­Tİ­KAL VER­Gİ­Sİ YÖ­NÜN­DEN: Va­kıf­lar Ve­ra­set ve İn­ti­kal Ver­gi­si mu­afi­ye­ti­ne sa­hip­tir. Ya­pı­lan ba­ğış­lar, in­ti­kal­ler Ve­ra­set ve İn­ti­kal Ver­gi­si­’ne ta­bi de­ğil­dir.

HARÇ VE EM­LAK VER­Gİ­Sİ: Va­kıf­la­rın ik­ti­sap ede­cek­le­ri gay­ri­men­kul­le­rin ve sa­ir ay­ni hak­la­rın tes­cil­le­ri harç is­tis­na­sı uy­gu­la­nır. Va­kıf­lar sa­hip ol­duk­la­rı bi­na ve ara­zi­ler için (der­nek­le­re ve va­kıf­la­ra ait ik­ti­sa­di iş­let­me­le­re ait ol­ma­la­rı ve­ya bu ik­ti­sa­di iş­let­me­le­re tah­sis edil­me­si ha­riç) em­lak ver­gi­si mu­afi­ye­ti­ne sa­hip­tir.

İZİN AL­MA­DAN YAR­DIM TOP­LA­MA: Ka­mu­ya ya­rar­lı der­nek ve va­kıf­la­rın 2860 sa­yı­lı Yar­dım Top­la­ma Ka­nu­nu uya­rın­ca izin al­ma­dan yar­dım al­ma im­kâ­nı var­dır.

GÜM­RÜK VER­Gİ­Sİ MU­AFİ­YE­Tİ: Va­kıf­lar ta­ra­fın­dan ti­ca­ri amaç gü­dül­me­mek ve ku­ru­luş amaç­la­rı doğ­rul­tu­sun­da kul­la­nıl­mak üze­re it­hal edi­len eş­ya­lar ve ci­haz­lar güm­rük ver­gi­sin­den mu­af­tır.

RES­Mİ PLA­KA VE DEV­LET PRO­TO­KO­LÜ: Ta­şıt Ka­nu­nu­’nun bi­rin­ci mad­de­si­nin (d) ben­di uya­rın­ca ka­mu­ya ya­rar­lı der­nek ve va­kıf­la­ra Baş­ba­kan­lık’­ça lü­zum­lu gö­rü­len­ler ta­ra­fın­dan kul­la­nı­la­cak ta­şıt­la­ra res­mi (si­yah) pla­ka ve­ri­lir. Ka­mu ya­ra­rı olan der­nek ve va­kıf­lar dev­let pro­to­ko­lün­de yer alır­lar.

http://www.habertempo.com/gundem/sehzade-bilale-vergi-kiyagi-h5105.html

This entry was posted in SİYASİ PARTİLER, SİYASİ TARİH, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *