BİLİM TEKNOLOJİ FAŞİZM * “Orwell’in 1984 romanı 2024’te gerçek olabilir”

MICROSOFT BAŞKANI SÖYLÜYOR
“Orwell’in 1984 romanı 2024’te gerçek olabilir”

İstanbul – BİA Haber Merkezi – 28 Mayıs 2021

Üst düzey bir Microsoft yöneticisi Perşembe günü verdiği bir röportajda uyardı: Yapay zeka teknolojisinin hızlanması George Orwell’in “1984”üne çok benzeyen bir gerçekliğe yol açabilir.
Microsoft şirketinin Başkanı Brad Smith, BBC’ye verdiği bir röportajda, hükümet düzenlemelerinin yeni teknolojinin gelişmesine ayak uydurmaması durumunda ciddi sonuçlar olacağına inandığını söyledi.
Smith, kanalın Çin’in vatandaşlarını izlemek için kullanmaya başladığı yapay zeka yöntemlerini konu olan programında konuştu:
“George Orwell’ın ‘1984’ adlı kitabında verdiği dersler sürekli aklıma geliyor. Temel hikaye… herkesin yaptığı her şeyi görebilen ve herkesin her zaman söylediği her şeyi duyabilen bir hükümet hakkındaydı.”
Smith sözlerine şöyle devam etti: “Eh, bu 1984’te geçmedi, ancak dikkatli olmazsak 2024’te geçebilir. Gelecekte halkı koruyacak yasaları yürürlüğe koymazsak, Teknolojinin ileride yarıştığını göreceğiz ve yetişmek çok zor olacak.”
Çin’in dev kamera ağı
Orwell’in ünlü romanı, totaliter gözetim yöntemlerini ve bunları kullananları tanımlamak için “Orwellian” ve “Big Brother” terimlerinin türetilmesiyle tanınır.
Vatandaşlarının mahremiyeti ve gözetimi konusundaki sicili dünyanın en kötüleri arasında sayılan Çin’in, on yılın sonunda yapay zekada küresel lider olmayı planladığı bildiriliyor.
BBC’nin aktardığı Comparitech’in araştırmasına göre Çin, dünyadaki 770 milyon kapalı devre TV kamerasının yarısından fazlasına sahip.
ABD şirketleri de, ürünlerinin hükümetler ve hatta özel kuruluşlar tarafından şahsen veya çevrimiçi olarak vatandaşları gözetlemek veya hareketlerini izlemek için nasıl kullanılabileceği konusunda insan hakları ve gizlilik uzmanlarının eleştirileriyle de karşı karşıya.
TIKLAYIN – Çin ve Silikon Vadisi’nin Sosyal Kredi Sistemi: Bir Nevi Black Mirror
Kapatılan Google haritaları? 
2018’de The Associated Press tarafından yayınlanan bir araştırma, Google Haritalar’ın, uygulamada konum geçmişlerini saklama seçeneğini kapattıktan sonra bile kullanıcıların konumlarını izlemeye devam ettiğini ve kanun yapıcıların reform gerçekleştirmeleri gerektiğini ortaya koydu.
2020’nin sonlarında, Federal Ticaret Komisyonu (FTC) YouTube, Facebook ve Discord dahil olmak üzere bir dizi büyük teknoloji platformundan reklam hedefleme ve veri toplama uygulamaları hakkında bilgi istedi.

https://bianet.org/bianet/dunya/244821-orwell-in-1984-romani-2024-te-gercek-olabilir
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİŞİM - İNTERNET -, İNSAN HAKLARI - DEMOKRASİ, İSTİHBARAT KURUMLARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *