DOĞA-ÇEVRE-EKOLOJİ * DÜNYA METEOROLOJİ ÖRGÜTÜ’NDEN KÜRESEL ISINMA RAPORU

DÜNYA METEOROLOJİ ÖRGÜTÜ’NDEN KÜRESEL ISINMA RAPORU

İstanbul – BİA Haber Merkezi
27 Mayıs 2021, Perşembe

2021-2025 yılları arasında küresel ısınma eşiğine gelinecek
Dünya Meteoroloji Örgütü (World Meteorological Organization) yayımladığı küresel ısınma raporuna göre, önümüzdeki beş yılın en az birinde, yıllık ortalama küresel sıcaklık geçici olarak 1,5 derecenin üzerine çıkma ihtimali yüzde 40 oranda.
Dünya Meteoroloji Örgütü (World Meteorological Organization) önümüzdeki beş yıl içerisinde küresel ısınmanın eşiğine gelineceğine ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora göre önümüzdeki beş yıl içinde, yıllık ortalama küresel sıcaklık, sanayi devrimi öncesi seviyenin 1,5 derece üzerine çıkacak. 2020 yılında yayımlanan raporda bu ihtimal yüzde 20 idi, 2021 yılı raporunda ise bu oran yüzde 40’a yükseldi.
TIKLAYIN – Raporun tamamını okuyun
Rekor seviyede sıcaklığa ulaşma ihtimali yüzde 90
Cenevre’de gerçekleşen 27 Mayıs 2021 tarihli toplantı sonrasında yayımlanan yeni iklim güncellemesine göre, 2021-2025 arasında en az bir yılın rekor seviyedeki sıcaklığa ulaşan yıl olma ihtimali %90’lık bir orana sahip. Geçmiş yılların raporuna göre rekor sıcaklığa ulaşan yıl 2016 idi. Ancak önümüzdeki beş sene içerisinde ulaşılacak sıcaklık, 2016’yı bu listeden çıkarmış olacak. 1981-2010 ortalaması baz alınarak hazırlanan tropikal siklon olasılığı değerlendirmelerine göre, 2021-2025 yılları arasında Atlantik’te tropikal siklon olasılığı daha yüksek olacak.
“Artan sıcaklıklar, çevre alanlarında daha büyük etkiler anlamına geliyor”
Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, “Bu veriler istatistikten fazlasıdır, artan sıcaklıklar, daha yüksek deniz seviyeleri, daha fazla sıcak hava dalgası, aşırı hava koşulları ve gıda güvenliği, sağlık, çevre alanlarında ve sürdürülebilir kalkınma üzerinde daha büyük etkiler anlamına geliyor.” dedi.
Bu verilerin dünyanın sera gazı emisyonlarını azaltmak ve karbon nötrlüğünü sağlamak için taahhütlerini hızlı bir şekilde takip etmesi gerektiğine dair bir uyandırma çağrısı olduğunu belirten Taalas, iklime uyum ihtiyacına vurgu yaparak “193 Dünya Meteoroloji Örgütü üyesinin yalnızca yarısı son teknoloji erken uyarı hizmetlerine sahip.” dedi. Sağlık, su, tarım ve yenilebilir enerji gibi iklime duyarlı sektörlerin, iklim uyumunu desteklemek için ihtiyaç duyulacak hizmetleri geliştirmeye devam etmesi ve erken uyarı sistemlerini teşvik etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Rapordan elde edilen verilere göre Paris Anlaşması, bu yüzyılda küresel sıcaklık artışını sanayi devrimi öncesi seviyelerin 2 derece altında tutmayı ve sıcaklık artışını 1,5 dereceye kadar sınırlandırma çabalarını sürdürmeyi amaçlıyor; ancak bilinen emisyonları azaltmaya yönelik ulusal taahhütler, şu anda bu hedefe ulaşmak için gerekli olanın çok gerisindeler.

Dünya Meteoroloji Örgütü hakkında
Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), veya ingilizce ismi ile World Meteorological Organization (WMO) hava olaylarını gözlemleyen, atmosfer hareketlerinin su kaynaklarının dağılımı ve okyanuslar üzerindeki etkilerini inceleyen, Birleşmiş Milletler’e bağlı bir uzmanlık kuruluşu.
DMÖ, üye ülkeler ve uluslararası kuruluşlar arasında meteoroloji, hidroloji, jeofizik, jeokimya ve oşinografi gibi alanlarda işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Kuruluş, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütüyle hava araçları konusunda ortak çalışmalar da gerçekleştiriyor.
Genel Sekreterliği Cenevre’dedir. DMÖ’nün Genel Sekreterliğini, 2004 yılından bu yana yürüten Michel Jarraud’nun (Fransa) görevi 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle sona ermiş, 2015’te yapılan seçimle Genel Sekreterlik görevine atanan Petteri Taalas (Finlandiya) 1 Ocak 2016 itibariyle göreve başladı.
Türkiye, DMÖ’ye 1949 yılında üye oldu.

https://bianet.org/bianet/yasam/244746-2021-2025-yillari-arasinda-kuresel-isinma-esigine-gelinecek
This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *