DÜNYA BİZİ KISKANACAK *KATAR İSTANBUL* “SÜVEYŞ KANALI GİBİ OLACAK”

KATAR İSTANBUL  “SÜVEYŞ KANALI GİBİ OLACAK”

Naci Kaptan – 01 Nisan 2021

Bulgaristan basınında yer alan “Off News” Haber ajansına göre ana yatırımcısının Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al –Sani olduğu söylenen Kanal İstanbul’la ilgili Erdoğan’ın açıklamalarının her biri ötekinden vahim.  “Büyük sükse yapacağız”, “Dünya bizi kıskanacak”, “Şu anda açıklayamayacağım getirileri olacak”. En derin demeci ise şu oldu:

“Süveyş Kanalı gibi olacak!”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İsteseniz de istemeseniz de yapacağız” dediği Kanal İstanbul projesinin reklamlarının Arap coğrafyasında 2015 yılında yayınlandığı ortaya çıkmıştı.
Şimdi bakalım, Süveys Kanalında geçen hafta ne oldu;
Green Even isimli konteyner gemisi yanlamasına karaya oturdu. Bu nedenle bir hafta süreyle Asya-Avrupa arasındaki dünya deniz ticareti durdu. Küresel ölçekte ekonomik zarar doğdu. Green Even gemisi yüzdürüldü fakat gemi sahibi şimdi Süveyş Kanalı işletmesi tarafından talep edilen 1 MİLYAR DOLARLIK tazminat istemiyle karşı karşıya. Bu tazminat talebi, bu konuda zarar gören ticari firmalar ve denizcilik firmalarının da katılımı ile daha da yükselebilir. Kendi klasmanında “Altın gemi” olarak nitelenen gemi ise tazminat ve hukuki nedenlerle seferden alakonuldu. 20 bin konteyner taşıyan gemi her bir gün için yüzbinlerce dolar zarara neden oluyor.
Kanal İstanbul ise Süveyş’ten daha dar ve daha çok su akıntılarına sahip olacaktır. Bu proje gerçekleşirse, Süveyş Kanalında olmayan 10 köprülü bir kanal olacaktır ki, Dünya’da 40 km uzunluktaki hiç bir yapay kanalda bu kadar köprü yoktur. Yapılacak olan köprülerin altından air draft “Geminin su seviyesinden en yüksek direk ucuna olan mesafe”  nedeniyle bu kanaldan büyük gemilerin, yolcu gemilerinin geçmesi mümkün değildir.
Özetle; Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Süveyş Kanalı gibi olacak!” denilen ve çevresinde 700.000 m2 arazinin el değiştirdiği söylenen ve AKP’ye yakın firma ve şahısların arazi yatırımı yaptığı İstanbul Kanal projesi doğrudan BÜYÜK BİR RANT PROJESİDİR. Aslında KATAR İSTANBUL projesidir. Türkiye’yi yoksullaştırma projesidir.
Naci Kaptan – 01 Nisan 2021
This entry was posted in ÖZELLEŞTİRMELER, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *