Süveyş Kanalı’nı tıkayan dev gemi kurtarıldı, kanal deniz trafiğine açıldı

euronews • Son güncelleme: 29/03/2021 –
Süveyş Kanalı’nı yaklaşık bir haftadır tıkayan dev konteyner gemisi kısmi olarak tekrar yüzdürüldükten sonra tamamen kurtarıldı. Mısırlı yetkililer geminin hareket halinde olduğunu duyururken, kanal da gemi trafiğine açıldı.
Süveyş Kanalı İdaresi’nden yapılan açıklamada geminin burnunun kıyıdan 102 metre uzaklaştırıldığı ve yüzde 80 oranında doğru yöne çevrildiği belirtildi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, konteyner gemisi krizine son verdiklerini duyurdu.

Sosyal medyadan paylaşım yapan Sisi, “Mısır kendi imkanlarıyla sorunu çözdü ve durum normal seyrine geri döndü. Tüm dünya, mallarının ve ihtiyaçlarının bu kanaldan güvenle taşındığına emin olabilir” dedi.
Gemicilik hizmetleri şirketi Inchcape sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda Ever Given isimli 400 metrelik geminin yerel saatle sabaha karşı 04:00’de saplandığı yerden çıkarıldığını ve emniyet altına alındığını duyurdu.
Sosyal medyada paylaşılan videolarda da daha önce kanalın kıyısına oturduğu görülen ve ‘yumrubaş’ adı verilen geminin ön kısmının kurtarıldığı görülüyor.
Ondan fazla çekiciyle yapılan itme ve çekme manevraları başta yetersiz kaldı ancak ayın neden olduğu gel git ile suların yükselmesi sonucu gemi kurtarılabildi.
Petrol fiyatları geriledi
Dev geminin yeniden yüzdürüldüğü haberi dünyadaki petrol taşımacılığının yüzde 7’sinin gerçekleştiği kanaldaki trafiğin kısa süre içerisinde yeniden açılacağı beklentisi ile petrol fiyatlarında yüzde 2’lik bir düşüş sağladı.
Küresel ticaretinin yüzde 10’unun geçtiği kanalın her iki tarafında bekleyen 360’ın üzerinde gemi de tekrar harekete geçmek için hazırlık yapıyor.
Dünyanın en önemli su yollarından biri olan Süveyş Kanalı’nda 24 Mart’ta dev konteyner gemisi, ülkede yaşanan kum fırtınası ve kötü hava koşulları neticesinde görüş mesafesinin düşmesi sonucu kıyıya çarparak kaza yapmıştı.
“The Ever Given” isimli geminin dar kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması sonucu kanalda uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol ve LNG sevkiyatlarında aksamalar yaşanmıştı.
Söz konusu geminin sahibi Japon firma da 26 Mart’ta yaptığı açıklamada, geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik girişimlerde “zorluklarla karşılaşıldığını” bildirmişti.

https://tr.euronews.com/2021/03/29/suveys-kanal-nda-k-y-ya-vuran-dev-gemi-tekrar-yuzduruldu
This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *