TÜM TİYATRO SANATÇILARININ VE İZLEYİCİLERİNİN DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Tiyatro sanatçılarını ve severleri Fasulyeciyan’a ait, çok sevdiğim aşağıdaki tirat ile selamlarım
Naci Kaptan

FASULYECİYAN ;
Evet, oyle dedi pasamiz ve o geceden alti ay sonra da sizlere omur, vefat etti. Artik ne o sevros suflor var, ne uyanik Ahmet Fehim, ne de hazir cevap Kucuk Ismail. Hepsine tanri rahmet eylesin. Dalgaci Holas, şık ve zarif Hiranus, Virjinya Zagakyan, Satenik ve kulunuz Fasulyeciyan da dunya denistirdik. Bizim de topragimiz bol olsun.
Zaten aktor dedigin nedir ki? Oynarken varizdir. Yok olunca da sesimiz bu bos kubbede bir hos seda olarak kalir. Bir zaman sonra da unutulur gider. Olsa olsa eski program dergilerinde soluk birer hayal olur kaliriz. Görorum hepiniz gardroba kosmaya hazirlanorsunuz. Birazdan teatro bombos kalacak. Ama teatro iste o zaman yasamaya baslar.
Cunku Satenik’in bir sarkisi su perdelerden birine takili kalmistir. Benim bir tiradim su pervaza sinmistir. Hiranus’la Virjinya’nin bir diyalogu eski kostumlerin birinin yirtigina siginmistir. Iste bu hatiralar, o sessizlikte saklandiklari yerden cikar, bir fisilti halinde yine sahneye dokulurler. Artik kendimiz yoguz. Seyircilerimiz de kalmadi. Ama repliklerimiz, fisildasir dururlar sabaha kadar.
Gun agarir, temizleyiciler gelir, replikler yerlerine kacisir. Perde…

Sanattan mahrum bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. (Kemal Atatürk)
Tiyatrosu olan bir ülkede kötülükler, çirkinlikler, yanlışlıklar sürüp gitmez. (William Hazlitt)
Tiyatro, sanatın tümü gibi bir okuldur. Eğitir, geliştirir insanı, dünyasının sınırlarını genişletir. (Sabahattin Kudret Aksal)
Tiyatro öteki sanatların üstünlüğü, sadece eğlence olarak kalmayıp, genel ahlakı temizleyip araştırılmıştır. (Recaizade Ekrem)
Tiyatro aşka benzer. İnsanı hazin hazin ağlatır. Ama verdiği acının gücünde bir başka tat bulunur. Tiyatro evrene benzer. İnsanı doya doya güldürür. Ama yansıttığı tuhaflıklar, gülerken ağlamak için istekler doğurur. (Namık Kemal)
Tiyatro bir şehrin ocak başıdır. Orada en güzel masallar söylenir, en gerçek sözler duyulur. (Muhsin Ertuğrul)
“Dünyadaki bütün tiyatroların kapalı olduğu bir dönemde Dünya Tiyatro Günü kutlamaktan daha acıklı bir güldürü olabilir mi?” [Genco Erkal]

“Bir 27 Mart ki tiyatrosuz ne sessiz… Oysa sahnede olacaktık bugün. Önce kuliste bir çiçek buketi bekleyecekti mücevherden kıymetli. Seyirci ile buluşacaktık. Her akşamkinden de keyifli. Alkışlar kulağımızdaaaaaa. Alıp koynumuza o en tatlısından yorgunluğu. En tatlı rüyalara dalacaktık… Ne diyelim, ‘sağlık olsun’. Bunu da yaşamak varmış. Sağlıkla yeniden sahnelerde buluşuncaya kadar evimizdeyiz. Kulağımızda seyircimizden yadigar alkışlar. Tüm Tiyatro seyircisi ve emekçisi dostlarımın , kardeşlerimin, büyüklerimin. #dünyatiyatrogünü Kutlu olsun.” [Berna Laçin]
This entry was posted in KÜLTÜR - EĞİTİM - ÇAĞDAŞLIK, Sanat Edebiyat ve Kultur. Bookmark the permalink.

One Response to TÜM TİYATRO SANATÇILARININ VE İZLEYİCİLERİNİN DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

  1. Emin says:

    Tüm Tiyatro oyuncularımızın dünya tiyatro gününü kutluyorum.geçmiş yıllarda veda eden oyuncularımızın önünde saygıyla eğiliyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *