‘Erdoğan yeni bir devlet kuruyor, muhalefet ‘MIŞ’ gibi yapmayı bırakmalı’ – Nesrin Nas

‘Erdoğan yeni bir devlet kuruyor, muhalefet
‘MIŞ’ gibi yapmayı bırakmalı’ – Nesrin Nas

Ceren Karlıdağ – Mar 20 2021

Son dört gündür Türkiye gündemi çalkalanıyor. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ile başlayan süreç HDP’ye açılan kapatma davası, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi, Merkez Bankası Başkanı Ağbal’ın görevden alınması ile devam etti..
Peki tüm bu gelişmelerin birbiri ile bağlantısı ne? Her geçen gün nasıl bir Türkiye’ye uyanıyoruz?
Deneyimli siyasetçi, iktisatçı ve Ahval Yazarı Nesrin Nas ile son dört gündür yaşanan tüm gelişmeleri ele aldık. Nas özetle şunları dedi:
“Prof Mustafa Öztürk Türkiye’den ayrılırken son mesajında ‘yerli ve milli tımarhanede herkese ruh sağlığı diliyorum’ demişti. Gerçekten de öyle…. Her gün tüm ülkeyi yerinden oynatacak günlere uyanıyoruz. Duygusal olarak birçoğumuz yorgunuz ama toplumun büyük bir kesimi de açlıkla mücadele ediyor. Bütün bu yaşananları nasıl adlandırılırız derseniz; 2016 yılından sonra yeni bir devlet kurulmaya başlandı…
Önce OHAL ile bütün bu işler kolaylaştırıldı, sonra anayasa değişikliği yapıldı, ardından Cumhurbaşkanlığı sistemi geldi.. Muhalefetin de yanlış yapmama çabası ile doğruyu yapmayı ihmal etmesi sonucunda yeni bir devlet kuruluyor.
Bu devlet tasarımı sesi çıkmayan, ürkütülmüş, itiraz edemeyen bir yapı kurmak istiyor. Meşruiyetini de seçimden alacak. Kendilerinin yeniden kazanabileceği bir seçimin de alt yapısını oluşturuyorlar.
Bazı hukukçular İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile ilgili kararnamenin yok hükmünde olduğunu söylüyor. Doğru, hukuken baktığınız zaman öyle ama bu iktidarın böyle bir şey umrunda değil. Bundan sonra Türkiye’de herhangi bir konuyu, hukuki çerçeve içinde tartışmak da mümkün değil zaten. Bütün kararlar siyasidir ve ideolojiktir. AKP yanına MHP’yi alıp, MHP’nin ideolojisini alıp ‘Sünni-Müslüman-Türk ve erkek’ bir devlet kurmak için ilerliyor.
Buradan bir çıkış var mı elbette var ama Erdoğan iktidarının geri dönmesi mümkün değil. Başka bir patikaya sapmadan yola devam etmek zorunda. Freni patlamış kamyonda gaza basıyor… Maalesef böyle, ellerinde başka bir enstrüman kalmadığı için özgürlük alanına ilişkin ne varsa yok etmek ve baskıyı arttırmak durumundalar. Ve muhalefetin tek görünür yer olduğu parlamentoyu yok etmek zorundalar…”
Peki Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu’nun atanması ne anlama geliyor? İstanbul Sözleşmesi’ni bir gece yarısı fesh eden “tek imza” ileride başka hangi kararları imzalayabilir? HDP’nin kapatılma davası ve özgürlüklere yönelik hamleler karşısında CHP ve İyi Parti’nin alacağı tavır neden önemli?

Dinleyiniz “‘Erdoğan yeni bir devlet kuruyor, muhalefet ‘mış’ gibi yapmayı bırakmalı’ – Nesrin Nas” on Spreaker.

https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/tr/nesrin-nas/erdogan-yeni-bir-devlet-kuruyor-muhalefet-mis-gibi-yapmayi-birakmali-nesrin-nas?amp
This entry was posted in FAŞİZM, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *