TARİHİN İÇİNDE İŞBİRLİKÇİLER * EDİRNE MÜFTÜSÜ HİLMİ EFENDİ İŞGALCİ YUNAN BAŞVEKİLİ VENİZELOS’un SAĞLIĞINA DUA EDİYORDU…

YUNAN RÜYASI MEGALİ İDEA


Trakya ve Edirne 25 Temmuz 1920’de Yunan işgaline girmişti. Saltanat Şurası ve Sevr Andlaşmasının imzalanmasından iki gün sonra (12 Ağustos 1920) Edirne Rum Metropolithanesinde bir tören yapıldı.

Törende Yunan kralı ve Başvekil Venizelos için bir şükran ayini yapılacaktı. Kilisede yapılan bu ayine Edirne müftüsü olan Mustafa Hilmi Efendi de maiyetiyle beraber katıldı.
Bu ayinden sonra ikinci bir tören de Edirne Müslüman ahalisi adına yapılacaktı. Bu tören için bölgenin Rum valisi general Zimbrakakis, general Leonardopulos, Metropolit Efendi de maiyetleriyle Selimiye camiine geldiler… Müftü Mustafa Hilmi Efendi konuklarını karşıladı. Önce camide Kura’n tilavet edildi. Bunun ardından caminin sebilli iç avlusunda Hilmi Efendi güzel bir dua okudu. Ardından da beliğ bir konuşma yaparak şunları söyledi:

▪︎ “… Venizelos’un sağlığı için duacıyım. Yunanlılar bizim dostumuzdur. Padişahımızın emir ve rızası hilafına onlara silah çekmek küfürdür, isyandır…”

Edirne’de çıkan Te’min gazetesi bu töreni ertesi gün şu manşetle haber yapmıştır: “…. Müftü Hilmi Efendi, Selimiye Camii’nde, hürriyetin ve adaletin saygıdeğer temsilcisi olan Venizelos hazretlerinin sağlığı için güzel bir dua okumuş ve hazır bulunanlar şükran duygularını belirterek duaya katılmışlardır…” (13.8.1920)

︎Saltanat dinciliğinin işbirlikçi ruhunu temsil eden müftü Hilmi Efendi bu törende, Yunan Kralı Aleksandros’a sadakatini sunmuş, Başvekil Elifteros Venizelos’u da özgürlük ve adaletin temsilcisi olarak taçlandırmıştır…
Osman S.Kocahanoglu.
This entry was posted in İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, Tarih, YUNANİSTAN - EGE SORUNU. Bookmark the permalink.

One Response to TARİHİN İÇİNDE İŞBİRLİKÇİLER * EDİRNE MÜFTÜSÜ HİLMİ EFENDİ İŞGALCİ YUNAN BAŞVEKİLİ VENİZELOS’un SAĞLIĞINA DUA EDİYORDU…

  1. emin says:

    Ders alınabilecek bir yazı.teşekkürler.Bu konuda Rus dev.bşk.Putin den ders alınabilir sanıyorum.?geç kaldık.1946-dsonrası 2021 .sayğılar.
    .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *