BİLİM BİLİŞİM TEKNOLOJİ * Bluetooth’ ismi nereden geliyor: ‘Kral Mavi Diş’ lakabı teknolojinin adı oldu

‘Bluetooth’ ismi nereden geliyor:
‘Kral Mavi Diş’ lakabı teknolojinin adı oldu

Hüseyin Koyuncu • 05/03/2021

Çoğumuz yıllardır hayatımızın bir parçası olan Bluetooth teknolojisinin “mavi diş” anlamına geldiğini biliyoruz. Peki bu ismin 10’ncu asırda yaşamış İskandinav bir kraldan geldiğini biliyor musunuz?
Muhtemelen kablosuz kulaklığınızı bağlamak, dosyaları bir akıllı telefondan diğerine aktarmak veya klavyenizi ve farenizi bilgisayarınıza bağlamak için Bluetooth kullanıyorsunuz. Bu teknolojinin ortaya çıkması ciddi bir iş ortaklığı gerektiren girişim sayesinde mümkün oldu.
1996’da dönemin teknoloji devleri Ericsson, Nokia ve Intel farklı cihazları birbirine bağlamak için standart bir radyo bağlantısı teknolojisi geliştirdi. Geleceğe damgasını vuracak bu teknoloji için farklı isimler önerildi.
Intel “Biz-RF”, Ericsson “MC-Link ve Nokia “Low Power-RF” isimlerini önermişti ancak hiçbiri pazarlama ekipleri tarafından kabul görmedi. Artık bu yeni teknolojinin yayılmasına sayılı bir zaman kalmışken, Kanada’nın Toronto kentinde Intel’de mühendis olan Jim Kardach, Ericsson için çalışan Sven Mattison ile barda buluşuyor.
Tarihe ilgisi olan Kardach, Mattison’dan Vikinglerle ilgili okuyabileceği bir kitap önermesini istedi. Mattison da Danimarka Kralı 1. Harald’ın hikayesini anlatan “Longships” isimli kitabı önerdi.
Kral Harald İskandinavya bölgesindeki devletleri birleştiren ilk İskandinav kral olarak biliniyor. Cansız bir dişi olan kralın lakabı “Mavi Diş Harald” idi. Kardach için bu lakap çok anlamlıydı çünkü 3 farklı şirketin ortaklaşa geliştirdiği bu teknoloji birçok farklı cihazı birleştirecekti. Kardach’ın bu isim önerisi kısa zamanda üç şirketin yönetimi tarafından kabul gördü.
Bluetooth logosu nereden geliyor?
Ayrıca Bluetooth logosu Kral Mavi Diş’in isim ve soyisminin ilk harflerinin birleşmesi ile oluşmuş bir şekil. Bu harfler 9. yüzyıldaki runik tarzda İskandinav harfleri. İkisi kombine edilerek bugünkü bluetooth logosu ortaya çıkmış.
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİŞİM - İNTERNET -. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *