Eurocopter AS532 Cougar helikopter Bugün meydana gelen kazada 11 şehit verdik, 2 yaralımız var * AS 532 Cougar tipi helikopter ile şimdiye kadar toplam 39 şehit verildi

Eurocopter AS532 Cougar helikopter

Bugün meydana gelen kazada 11 şehit verdik, 2 yaralımız var
AS 532 Cougar tipi helikopter ile şimdiye kadar toplam 39 şehit verildi

Ahmet Alemdar 04 Mar 2021
Son olarak 4 Mart 2021’de Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait Cougar tipi bir helikopterin düşmesi sonucu 11 asker şehit olurken 2 asker yaralandı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girdiği ilk zamanlardan itibaren 3 defa kaza ve bir defa füze saldırısı sonucu düşen AS532 Cougar helikopterleri 39 can aldı.

1993 yılında tedarik edilmesine karar verilen AS532 Cougar genel maksat helikopterlerinden ilk etapta Fransa’dan 20 adet sipariş verilmişti. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine ilk olarak 1996 yılında giren Cougar helikopterlerinden 20 adet Fransa’dan hazır alımla tedarik edilmesinin ardından ikinci parti tedarik süreci başladı. Bu bağlamda 30 adet AS532 Cougar helikopteri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerinde üretildi. TUSAŞ tesislerinde üretilen 30 adet AS532 Cougar helikopterlerinin 20 adeti Türk Hava Kuvvetlerinin envanterine girerken 10 adeti daha Kara Kuvvetlerine teslim edildi. Böylece TSK envanterine toplamda 50 adet AS532 Cougar genel maksat helikopteri girdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine ise 20 adet hazır alım ve 10 TUSAŞ üretimi AS532 Cougar genel maksat helikopteri girmiş oldu.

4 Haziran 1997- PKK MANPADS Saldırısı
4 Haziran 1997’de Cougar tipi helikopter Kuzey Irak’ın Zap bölgesinde düşmüştü. Olayın teknik çalışmaları sonucu helikopterin Rus yapımı SA-7B tipi karadan havaya atılan füzeler ile düşürüldüğü tespit edilmişti. 1997’de meydana gelen füze saldırısında 11 askerimiz şehit edildi. TSK envanterine yeni giren helikopterlerin füze uyarı/koruma sistemi olmadığından tüm Cougar tipi helikopterler batıdaki birliklere kaydırılmıştı. Füze uyarı/koruma sistemlerinin entegre edilmesinin ardından Cougar helikopterleri tekrar Güneydoğu’ya kaydırılmaya başlanmıştı.

29 Nisan 2003- Gerilim Hatlarına Çarpma
AS532 Cougar helikopterlerinin envantere girdikten sonra can aldığı bir diğer olay ise Isparta’nın Eğirdir İlçesi’nde 29 Nisan 2003’te oldu. Eğitim uçuşundaki AS532 Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada dört asker şehit oldu. Bir asker de ağır yaralandı.

31 Mayıs 2017- Gerilim Hatlarına Çarpma
31 Mayıs 2017 Çarşamba günü, Şırnak/Şenoba Tugay Komutanlığından kalkış yapan ve içinde 13 TSK personelinin bulunduğu AS 532 COUGAR tipi bir helikopter, kalkışından kısa bir süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılması sonucunda saat 20.55 sularında kaza kırıma uğradı. Kalkış yapan AS532 Cougar tipi helikopter sarp yükseltilerle örülü bir vadi boyunca ilerlerken yüksek gerilim hattı gibi engellere karşı ‘engel tanıma ve uyarı sistemi’ bulunmadığı için tellere çarpıp düştü. Düştükten sonra da yerde infilak etti. Kato Dağı’nı teröristlerden temizleyen 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın da aralarında bulunduğu 13 kahraman askerimiz şehit oldu. Helikopterde Tümgeneral Aydın’ın yanı sıra 2 albay, 1 yarbay, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 2 başçavuş, 2 uzman çavuş ve 1 üsteğmen bulunuyordu.

Eurocopter (şimdi Airbus Helicopters) AS532 Cougar; çift motorlu, orta ağırlıkta, Fransız yapımı bir çok amaçlı helikopter olarak karşımıza çıkmaktadır. AS532; Aérospatiale Puma’nın geliştirilmiş ve yükseltilmiş bir versiyonudur. Aérospatiale Puma ise Eurocopter AS532 Super sivil havacılık helikopterinin askeri karşılığı olarak karşımıza çıkıyor. AS532’nin daha da gelişmiş bir varyasyonu Eurocopter EC725 olarak bilinmektedir.
Helikopter; 28 farklı hava kuvveti, sekiz ordu ve beş donanmada hizmet veriyor. Fransa, Suudi Arabistan ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da muharebe arama kurtarma helikopteri (CSAR) olarak da kullanılıyor.

Meteksan Savunma – Helikopter Engel Tespit Sistemi
Hava platformlarının alçak uçuş seyir güvenliğini artırmak amacıyla 1550nm fiber lazer tabanlı bir Helikopter Engel Tespit Sistemi, Meteksan Savunma tarafından tasarlanıp geliştirilmiştir.
Sistem geliştirme çalışmaları kapsamında, 1cm kalınlığındaki yüksek gerilim hattının 1,5 km mesafeden saniyede 100,000 kez örneklenmesi başarılmış, ayrıca evre uyumlu algılama teknikleri de denenmiştir. FMCW Lidar tekniği ile 1 km mesafeden cm/sn hassasiyetinde Doppler hız tespiti yapılabildiği gösterilmiştir.
Askeri çevre koşullarına dayanıklılığı doğrulanan sistem ile görüş mesafesinin düştüğü karlı, yağmurlu ve sisli hava şartlarında da gerilim hatlarının tespit denemeleri başarıyla gerçekleştirilmiştir.

https://www.defenceturk.net/as-532-cougar-tipi-helikopter-ile-37-sehit-verildi
This entry was posted in TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *