DOĞA ÖLDÜRÜLÜYOR * KUZEY ORMANLARINA RES YAPILIYOR!!! * İstanbul RES’e dava: Ormanda RES olmaz

* Fotoğraflar: Kuzey Ormanları Savunması

KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI
İstanbul RES’e dava: Ormanda RES olmaz

İstanbul – BİA Haber Merkezi
24 Şubat 2021, Çarşamba
Kuzey Ormanları Savunması, Almanyalı Dirkshof şirketinin sahibi olduğu Universal Wind Enerji Elektrik Üretim A.Ş.nin İstanbul Rüzgar Enerji Santrali projesine karşı projenin iptali talebiyle hukuki süreç başlattı.
Kuzey Ormanları Savunması, Almanyalı Dirkshof şirketinin sahibi olduğu Universal Wind Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin Kuzey Ormanlarında kurmayı planladığı  Türkiye’nin en büyük Rüzgar Enerji Santrali’ne (RES) karşı hukuki süreç başlattı.
İstanbul RES projesinin iptal edilmesi ve proje için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararının kaldırılması için dava açtı.
Kuzey Ormanları Savunmasından konuya ilişkin yapılan açıklamada, santralin Kuzey Ormanlarının Çatalca bölgesindeki kadim meşe ormanlarını ve yaban hayatını yok edeceği 300 bine yakın leyleğin göçünü engelleyeceği belirtildi.
Meteoroloji mühendisi görevlendirilmedi
“Kuzey Ormanlarında RES olmaz” denilen açıklamada İstanbul RES projesi için verilen ÇED Olumlu kararı ve bu kararın dayanağı olan proje tanıtım dosyasının hukuka, ÇED işleyişine, kamu yararına ve halk sağlığına uygun olmadığı ifade edildi.
Öte yandan, açıklamada yer verilen bilgiye göre, ÇED olumlu kararının dayanağı olan dosya Meteoroloji mühendisi görevlendirilmeden hazırlandı. ÇED dosyasının yeterli teknik personelce hazırlanıp hazırlanmadığı ise idarece denetlenip araştırılmadı:
“Bu durum İdarece verilen kararın esaslı hatasını oluşturmaktadır. Meteorolojik verilerin hatalı saptanması sonucu yangını etkileyen faktörler hatalı saptanmıştır. Proje kapsamında yapılan yapılar için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı (Afet İşleri Gn. Md.) genelgesi çerçevesinde jeoloji- jeoteknik Etüt Raporu dosyada bulunmamaktadır.”
6 RES ile aynı konumda
Bölgede araştırma yapan Kuzey Ormanları Savunması, söz konusu RES projesinin Kemerburgaz RES, GOP RES, Şile RES, Yamaçtepe RES, Tahakadın RES, Aydost RES gibi RES’lerle de komşu durumda olduğunu, tamamı aynı ormanlık alan içinde konumlanmış bu projeler nedeniyle bölgedeki benzer faaliyetlerin çevresel etkilerinin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi.
“Telafisi mümkün olmayacak”
Proje sahasının bulunduğu Çatalca’nın Türkiye’deki ana kuş göç rotaları üzerinde bulunduğu kaydedilen açıklamada, “Bern, JUCN, Ulusal kırmızı liste, AB Kuş Direktifleri mevzuatlarına aykırı olarak gerçekleştirilmek istenen projenin hayata geçmesi halinde kuşların bölgedeki yaban hayatında telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkaracaktır” denildi:
“Kuzey Ormanları’ndaki yaban hayatı ve Kuzey Ormanları Ekosistemini çökertecek olan, Dünya’nın en önemli göç yollarından Kuzey Ormanları’nın göç koridorundaki en büyük bariyerlere dönüşecek İstanbul RES isimli Rüzgar Enerji Santrali’nin iptal edilmesini, proje için verilen ÇED olumlu kararının kaldırılmasını ve bu süreçte Kuzey Ormanları’na yaratılan tahribatın bir an önce telafi edilmesini istiyoruz.”
Kuş göç yolu, tarım ve hayvancılık alanı
Proje alanı Çatalca’ya bağlı KaracaköyKaramandereÇiftlikköyKalfaköyGümüşpınarBelgrat köylerinden oluşuyor. Bu alanlarda birçok insan hayvancılıkarıcılıkçiftçilik yaparak geçimini sağlıyor.
Alanın bir diğer özelliği ise sonbahar ayında 250-300 leyleğin göç yolu olarak kullandığı koridor olması. Dünya üzerindeki Küçük Orman Kartallarının yüzde 90’ı projenin gerçekleştirileceği Kuzey Ormanları üzerinden göç ediyor. Alan aynı zamanda 200 bin gündüz yırtıcısı tarafından göç yolu olarak kullanılıyor.
NOT: Bölgedeki en az 34 kuş türü Bern Listesi Ek-II’de, yani “Mutlak Koruma Altındaki Türler Listesi”ne; en az 17 kuş türü Bern Listesi Ek-III’te, yani “Koruma Altındaki Türler Listesi”nde yer alıyor.
Yine İstanbul RES, Çilingoz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına ve Tarihi Roma Su Yolu’na ait su galerisi hattı kalıntıları ve bu hattın güzergahıyla birleşik konumda.
Proje bölgesinde arıcılık da mutlak koruma altında. Trakya arısı 30 Haziran 2010’da ve 29 sayılı olurları ile Tarım Bakanlığınca mutlak korumaya alınmış olup, Yıldız Dağları’nın (Istrancalar) tamamına yakınında Trakya arısı koruma kapsamında.
EPDK izni
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 10 Eylül 2020 tarihli ve 9535-1 sayılı kararıyla, Universal Wind Enerji Elektrik üretim AŞ’ye İstanbul Rüzgar Enerjisi Santrali için, 49 yıl süreli üretim lisansı vermişti. (TP)

https://bianet.org/bianet/ekoloji/239878-istanbul-res-e-dava-ormanda-res-olmaz
This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *