ORGANİZE İŞLER * MATRUŞKA İHALELER * BİR BAŞKA SOYGUN HİKAYESİ * Milyonlarca lira damadın arkadaşına gitti * İhale olması gerekenden 4 misli fazlasına verildi ve sigara, içki bandrollerinin basımı işini yapacak olan DNS firmasının matbaasının olmadığı ortaya çıktı.

Milyonlarca lira damadın arkadaşına gitti

Cumhuriyet – ANKA – 17 Şubat 2021

Berat Albayrak döneminde yerli ve milli yapılacağı iddiasıyla ihalesi iptal edilerek Darphane’ye devredilen, sigara ve içki bandrollerinin basımı işini alan DNS firmasının matbaasının olmadığı ortaya çıktı.
Eski Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak döneminde yerli ve milli yapılacağı iddiasıyla ihalesi iptal edilerek Darphane’ye devredilen, sigara ve içki bandrollerinin basımı işini alan DNS firmasının matbaasının olmadığı ortaya çıktı.
Kaçakçılığın önlenmesi, vergi kaybının önüne geçilmesi amacını taşıyan, alkol ve tütün ürünleri başta olmak üzere hassas ürünler için kullanılan bandrol basımı işi devlet açısından da büyük önem taşıyor.
ANKA Haber Ajansı’ndan Bora Erdin’in haberine göre, Türkiye’de tütün ve alkollü ürünlere yapıştırılan bandrolleri, yaklaşık 12 yıldır ihaleleri kazanan Sicpa isimli yabancı bir firma üretiyordu. Ancak ekonomi yönetimi bandrollerin yerli ve milli üretilmesi için görevi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne verip, Sicpa Türkiye’nin aldığı ihaleyi iptal etti.
KAMU İHALE KANUNU’NUN DIŞINA ÇIKILARAK İHALE EDİLDİ
Böylece görev kamuya geçti. Herkes yeni bandrolleri devletin üretmesini beklerken, çıkarılan düzenlemelerle önce Kamu İhale Kanunu dışına çıkarılan Darpahene’ye, ardından işi 3’üncü firmalara yaptırma yetkisi verildi. Bu yetkinin ardından Türkiye’de mayıs ayında “DNS” adlı bir firma kuruldu.
Darphane yönetimi, 30 Eylül’de, bandrol basımı işini Halil İbrahim Danışmaz’ın yeni kurduğu DNS firmasına verdi. Halil İbrahim Danışmaz’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’la arkadaş olduğu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sırasında ABD’den düzenli olarak ona bilgi gönderdiği öne sürülmüştü.
Bandrol basım işini 2006 yılından 2019 yılına kadar sürdüren Sicpa Türkiye’nin, son yıllardaki yıllık aldığı bedel ortalama 120 milyon liraydı. Bu bedel DNS firmasının bandrol basım işini almasıyla birlikte 500 milyon liraya çıktı. DNS, işi aldıktan sonra bandrollere yüzde 100 ile yüzde 400 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Firma, bundan üç ay sonra da yeni yıla girerken bir zam daha uygulayarak, bandrol basım ücretini yüzde 25 daha artırdı.
MATBAA OLMADIĞI İÇİN BASKI ESKİ FİRMA TARAFINDAN YAPILIYOR
Gelir İdaresi Başkanlığı ihale yaparken, teknik yeterlilik, tecrübe ve mali durum raporlaması isterken, ihalenin DNS firmasına verilmesi sırasında bu koşulların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ise belli değil.
Çünkü, bandrol basım ihalesini alan ve henüz 3 aylık DNS firmasının hiçbir tecrübesi olmadığı gibi, kendisine ait bir matbaası da bulunmuyor. DNS, bandrollerin baskısını kendisinden önce yaklaşık 12 yıl süreyle bu işi yürüten Sicpa Türkiye’ye yaptırıyor. Bu durum da “Madem baskı aynı firmada yapılacaktı, neden iş ondan alınarak, çok daha büyük maliyet çıkaran, hiçbir tecrübesi olmayan bir başka firmaya verildi” sorusunu gündeme getirdi.

BÜTÜN ADRESLER TUZLA KİBAR HOLDİNG
Sicpa Türkiye, 2006’da bandrol baskı ihalesini, Kibar Holding ile konsorsiyum kurarak almıştı. Sicpa’dan sonra bandrol basım işini alan DNS şirketi de ihaleyi aldıktan sonra aralık ayında yeni şubesini Kibar Holding’in Tuzla’daki binasına taşıdı. 25 Aralık’ta açılan şubenin adresinde “Kibar Grup Tuzla” bilgisi yer aldı. Üç şirketin de adresi resmi kayıtlarda Yayla Mahallesi Rüya Sokak D-100 Karayolu No:2 Assan Tesisleri olarak yer alıyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/milyonlarca-lira-damadin-arkadasina-gitti-1814476
This entry was posted in ORGANİZE İŞLER, PERDE ARKASI, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *