TARİHE, CUMHURİYETE, AYDINLANMAYA NOT DÜŞENLER * ULU BİR BİLİM ÇINARI, MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Şengül Hablemitoğlu moderatörlüğünde
105 yıllık yaşamından önemli yapı taşlarını bizlerle paylaşıyor.

Sümeroloji alanında önemli bir bilgi kaynağı olan Çığ, gelişim için eğitimin önemine de dikkat çekerek olumsuzluklara karşı tepki göstermemiz gerektiğini bizlere hatırlatıyor. 20 Haziran 1914 yılında Bursa’da dünyaya gelmiştir. Ailesi Kırım göçmenlerindendir.
Babası gibi öğretmenlik yapmak için Eskişehir’e atandı. Burada 4.5 yıl çalıştı. AÜ Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümüne kayıt yaptırdı. Burada Nazi Yönetiminden kaçıp gelen Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock’tan Hitit Dili ve Kültürü alanında ders aldı. Prof. Dr. Benno Landsberger’den ise Sümer ve Akad Dilleri dersleri almıştır.
Ankara Üniversitesinden 1940 yılında mezun oldu. İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesine Belgeler Arşivi uzmanı olarak atandı Sümer, Akad, Hitit dillerinde yazılmış olan on binlerce tableti temizledi, sınıflara ayırarak numaralandırdı. Arkeoloji alanında 1972 yılında emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra yurt dışında yaşamaya başlayan Muazzez İlmiye Çiğ Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Kramer ile yaptıkları araştırmalar ve çalışmalar sonucunda Sümer Edebiyatına yeni konular kazandırarak eksik bilgileri topladı.
TEDxIstanbul
This entry was posted in TARİHE - AYDINLANMAYA - CUMHURİYETE NOT DÜŞENLER, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *