MİLGEM’de ikinci safha: İlk milli firkateynimiz denize iniyor

TÜRK DENİZ KUVVETLERİ’NİN MUHARİP FİLOSU MİLLİ SİSTEMLERLE YENİLENİYOR
Halihazırda Dz.K.K.lığının Muharip Filosu; 16 Fırkateyn, 2’si MİLGEM olmak üzere 8 Korvet, 19 Hücum Bot, 12 Denizaltı ve yerli imkanlarla üretilmiş 16 adet Tuzla Sınıfı Karakol Gemilerinden oluşuyor.Eskiyen bu filoyu yenilemek için MİLGEM projesi başlatıldı.
Proje kapsamında ilk aşamada üretilecek 4 adet ADA Sınıfı korvetin ikisi TCG Heybeliada (F-511) ve Büyükada (F-512) envantere alındı. 3’üncü gemi TCG Burgazada (F-513) 2018 3’üncü çeyrekte, 4’üncü gemi TCG Kınalıada Projesinin ikinci aşamasında ise 4 adet “İ” sınıfı Fırkateyn üretilmesine karar verildi. Bu kapsamda ilk gemi TCG İstanbul’un (F-515) inşası devam ediyor. İlk gemi TCG İstanbul (F-515) 2021, ikinci gemi TCG İzmir (F-516) 2022 üçüncü gemi TCG İzmit (F-517) 2023, dördüncü gemi TCG İçel (F-518) 2024 yılında envantere alınacak. Fırkateynler, 3000 ton ağırlıkta ve 113 metre uzunlukta olacaklar. Elbette VLS’de bulunacaktır.

MİLGEM’de ikinci safha: İlk milli firkateynimiz denize iniyor
Gelişmiş silah sistemlerine sahip ilk milli fırkateynimiz
TCG İstanbul, bu ay içinde denize indirilecek.

Türkiye’nin özgün tasarım ve milli imkanlarıyla ürettiği İ Sınıfı genel maksat firkateynlerinin birincisi, bu ay içinde denize iniyor. Ada sınıfı korvetlerden daha büyük olan ve önemli silah sistemlerini barındıran platform, yüzde 75’in üzerinde yerlilik oranına sahip olacak. STM ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi’nde inşa edilen TCG İstanbul projesinde 80 alt yüklenici ile birlikte 220 firma işbirliği yapıyor. TCG İstanbul’un envantere katılması içinse kritik tarihler şöyle:
Denize indirilme tarihi: Ocak 2021.
Liman kabul testlerinin tamamlanması: Mayıs 2022.
Seyir kabul testlerinin tamamlanması: Ocak 2023.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kabul: Eylül 2023.
HER YIL BİR TANE GELECEK
Ada sınıfı dört korvetin üretilmesinin ardından tonaj ve kabiliyetleri yükseltilerek dört milli firkateyn yapılması planlanmıştı. TCG İstanbul’un denize inmesinin ardından TCG İzmir’in 2022’de, TCG İzmit’in 2023’te ve TCG İçel’in 2024’te suya kavuşması bekleniyor. Ardındansa hedef bir kez daha yükseltilerek MİLGEM’in üçüncü fazı olan 7 bin tonluk Hava Savunma Muhribi TF-2000 yapılacak. Sayısı da dörtten yediye yükseltilen TF-2000’lerin, mevcut Gabya sınıfı firkateynlerin yerini alması bekleniyor.
MİLLİ İMKANLARLA DONATILACAK
F-515 borda numarasıyla görev yapacak TCG İstanbul firkateyninin milli imkanlarla donatılması bekleniyor. Savaş Yönetim Sistemi olarak GENESİS ADVENT’i kullanacak olan İ sınıfı firkateynler, 250 kilometre menzildeki hedefe ateşlenebilen milli gemisavar füzesi ATMACA’yla donatılacak. İ sınıfı firkateynler bünyesinde aynı anda binlerce hedefi takip ederek üç boyutlu haritalandırma yapabilen faz dizinli radar teknolojisi ÇAFRAD bulunacak. Düşük akustik ve manyetik ize sahip olan bu gemilerin sensör ve elekronik sistemleri de yerli ürünler olacak.
Ada sınıfı korvetlerden 15 metre daha uzun olan 3 bin tonluk İ sınıfı firkateynler, 29 knot süratle hareket edebilecek. Korvetlerden farklı olarak bu firkateynlerde satıhtan havaya füzeler atabilen Dikey Atım Sistemi (VLS) bulunacak. 16 adet VLS hücresinde 64 adet ESSM füzesi yer alacak. İleride ise 1000-1500 kilometre menzilli GEZGİN füzeleri bu lançerlerdeki yerini alacak.
TÜRK TİPİ HÜCUMBOT İÇİN DE İMZALAR ATILDI
Diğer yandan ‘Türk Tipi Hücumbot Tasarım Sözleşmesi’, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında imzalandı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ‘Türk Tipi Hücumbot Projesi’ ile ilgili yaptığı açıklamada, “Başkanlığımız ile STM arasında Tasarım Sözleşmesi imzalanan Türk Tipi Hücumbot Projemiz, donanmamızın gücüne güç katacak. Türk Tipi Hücumbotlar etkin manevra kabiliyeti, yüksek vuruş gücü ve taşıyacağı milli sistemlerle denizlerimizdeki menfaatlerimizin korunmasına katkı sağlayacak” dedi. Yeni tip hücumbotların 43 yaşına gelen Doğan Sınıfı ile 34 yaşına gelen Rüzgar Sınıfı hücumbotların yerini alması bekleniyor. 55 knot sürate ulaşabilen bu yeni tip hücumbotlar; düşük su çekimleri ve yüksek manevra yetenekleri ile Adalar Denizi’nde stratejik bir etki yapacaklar.
Tevfik Kadan / Aydınlık / https://tgb.gen.tr/turkiye/milgem-de-ikinci-safha-ilk-milli-firkateynimiz-denize-iniyor-30790
This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK, TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *