ÇİFTÇİ TOPRAĞA KÜSTÜ * “AKP iktidarında çiftçinin borcu 72 kat arttı”

“AKP iktidarında çiftçinin borcu 72 kat arttı”

İstanbul – BİA Haber Merkezi – 29 Aralık 2020, Salı

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yaptığı “Türkiye olarak çeşitli yerlerde toprak kiralamaya başladık” ifadelerine tepki gösterip “Önce çiftçimizin alacağını ödeyin, tarıma yeterli desteği verin, üreticimizin yanında durun” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, başka ülkelerde toprak kiralamadan söz eden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a tepki gösterdi.
Barut, Erdoğan’ın dünkü kabine toplantısının ardından söylediği “Bugün 140 ülke başka yerlerde toprak kiralamak suretiyle kendini geleceğe hazırlamanın gayreti içerisindedir. Bu konuda en cazip yer de bakir ve bereketli Afrika topraklarıdır. Toprak kiralamada amaç bugünün ihtiyaçlarını karşılamak değil yarım asır, bir asır sonrasının taleplerine hazırlık yapmaktır. Türkiye olarak biz de çeşitli yerlerde toprak kiralamaya başladık” sözlerini şöyle eleştirdi:
“Rekordan bahseden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hububatta ton başına 230 lira fark ödemesi yapılacağı duyurulmasına rağmen yayınlanan destekleme tebliğine göre ton başına 100 lira ödenmesiyle ilgili kamuoyuna izahta bulunsun.
“Başka ülkelerde toprak kiralamadan söz eden Cumhurbaşkanı, AKP iktidara geldiğinde çiftçi borcunun 2,5 milyardan 72 kat artarak nasıl 180 milyarın üstüne çıktığını izah etsin.
Çiftçi sayısı 17 yılda 700 bin azaldı
“2003 yılında 2 milyon 800 bin olan çiftçi sayısının 700 bin azalışla 2 milyon 100 bine niye düştüğüne baksın. Tohumdan gübreye, ilaca, mazota AKP iktidarı döneminde tüm girdilerde en az yüzde 800-900 civarında artış var ama çiftçiye destek yok.
“Verimli tarım arazilerini yapılaşmaya açanlar, çiftçimizi borç batağına sürükleyip icralık edenlere sesleniyoruz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez tarımsal ekim alanları 20 milyon hektarın altına düştü. Neden? Çünkü çiftçi ürettiğinden kazanmıyor, çiftçimiz desteklenmiyor da ondan.
“Tarım Kanunu’na göre çiftçinin 211 milyar liralık alacağını ödemeyenler hikâye anlatmasın. Önce çiftçimizin alacağını ödeyin, tarıma yeterli desteği verin, üreticimizin yanında durun. Sonra nereden toprak kiralamak istiyorsanız oradan kiralayın.”

https://bianet.org/bianet/tarim/236786-akp-iktidarinda-ciftcinin-borcu-72-kat-artti
This entry was posted in Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, Ekonomi, TARIM - EKOLOJİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *