BİR ÖNCÜNÜN HİKAYESİ * Antarktika’yı Keşifleriyle Ünlenen Adam; Ernest Shackleton

Antarktika'yı Keşifleriyle Ünlenen Adam; Ernest Shackleton
Koca bir buz kara parçası olsa da insanoğlunun keşif merakına engel değil! İşte büyük buz kıtasI Antarktika’da keşifler yapmış Ernest Shackleton’un Antarktika macerası!
Sir Ernest Henry Shackleton, 15 Şubat 1874’de İrlanda’nın Kilkea kentinde dünyaya geldi. İrlandalı-İngiliz kaşif olarak tarihe adını yazdıran Shackleton, sekizi kız olmak üzere 10 çocuklu ailenin ikinci çocuğuydu. 17 yaşında ticaret filosunda çalışmaya başlayan genç Shackleton, verimli ve azimli çalışmanın sonucunda 24 yaşında teğmenlik brövesine kadar yükselmeyi başardı.
Tarihler 1901’i gösterdiğinde ilk keşif seferine çıkan Shackleton, yanına Robert Falcon Scott ve doktor Edward Wilson’u aldı. Büyük bir hevesle keşfe çıkan bu üçlü, gemilerini en güneye çevirdiler. Kasım 1902’de 82°16′ enlemine ulaşarak o güne kadar kırılmış en büyük rekora imza attılar. Ancak yolculuk sırasında Shackleton iskorbüte hastalığına yakalanınca ülkesi Londra’ya gönderilmek zorunda kaldı.
Her şeye rağmen Antarktika’ya ulaşan kaşif bu kez 1907’de yeniden keşif kararı aldı ve 7 Ağustos 1907’de gemisinin dümenine geçti. Tarihler 1908’i gösterdiğinde Antarktika’ya ikinci kez ayak basacaktı. Bu kez amacı 88°23′ enlemine ulaşmak olan kaşifimiz Güney Kutbu’nu keşfetmeyi amaçlıyordu. Ancak o daha yoldayken Amundsen adındaki bir kaşif, Güney Kutbunu keşfederek yarı yolda geri dönmesini sağladı. Hayal kırıklığı yaşayan Ernest Shackleton yine pes etmedi ve bu kez Antartika’yı boydan boya yürümeyi göze aldı…
Karanlık buzların üzerinde 3.300 kilometre yürümek; Endurance seferi
Hayal kırıklığına yaşayan Ernest keşif hayallerinden vazgeçmedi ve bu kez Antarktika’yı boydan boya yürüyerek geçmeyi seçti. Bunun anlamı 3.300 kmlik yürüyüş demekti. Kendisinin yanında 27 kişiyi alan tutkulu kaşif, Endurance adlı gemisine atlayıp 8 Ağustos 1914’de İngiltere’den yola çıktı… Asıl ünleneceği yeni bir macera onun için başlıyordu… 27 kişilik ekibin içinde Frank Hurley, Frank Worsley ve Frank Wild isminde ünlü kaşifler de bulunuyordu
Bu isimler o zaman henüz ünlü değillerdi bile… Zorlu şartlarla birlikte zorluklar hemen kendini göstermeye başlamıştı. Endurance buzlara sıkışmış, ve terk edilmek zorunda kalmıştı
Gemi terk edilince bazı adamlar kayboldu ve keşif işi bir anda rengini değiştirdi. Shackleton keşfi bir köşeye bırakıp adamlarını aramaya başladı
Önce kamp kuruldu. Ardından tüm gücüyle yolculuğa çıkan ekip Fil Adası’na ulaştı.
Uzak diyarlarda buzların ve ıssızlığın içinde geminin marangozu bir adet cankurtaran sandalı inşa etti
Shackleton, yanına beş adamını aldı ve James Caird adını verdikleri sandala binerek Güney Gergoia Adalarına doğru yola çıktı. Kalan 22 kişi kurtarılmayı bekliyordu.
Okyanus’un tehlikeli suları ve buzullarla geçen alabora tehlikesinin gölgesinde 15 günün ardından Güney Georgia sonunda görülmüştü.
Hava koşulları o kadar kötüydü ki ulaşmaları bir nevi şanstı. Daha sonra aynı fırtınanın Buenos Aires’ten Güney Georgia’ya gitmekte olan 500 tonluk bir istimbotu devirdiği öğrenilmişti.
Ve en sonunda güney kısmına ayak basılır…
Shackleton biraz dinlendikten sonra tekrar denize açılmak yerine kuzey kıyısındaki balina istasyonuna yürüdü
Ellerinde teknik malzeme olarak sadece on beş metrelik esnek olmayan bir ip ve buz baltası yerine de marangoz keseri vardı.
Dağlık arazide yapılan 36 saatlik yolculuğun ardından Balina İstasyonuna varıldı. Ardından güney kıyısındaki 3 ve Fil Adası’ndaki 22 kişi kurtarıldı.
Keşif için çıktığı bu çılgın yolculukta Shackleton hiçbir adamını kaybetmemeyi başarmıştı.
Yolculukta kendilerine bir köpek de eşlik etmişti
Eve Dönüş ve bir türlü gerçekleşemeyen hayaller
Hiçbir kimseyi kaybetmeyen Shackleton, Güney Kutbunun diğer kıyısına yaptığı Aurora seferinde ilki gibi şanslı olamadı ve 3 adamını kaybetti.
Tüm bu talihsizliklerin ardından eve dönen Shackleton, I.Dünya Savaşı’nda gönüllü asker olmak istedi ancak yaşı buna izin vermediği için ordu tarafından bazı diplomatik ve özel operasyonlarda yer aldı. Savaş biter bitmez 24 Eylül 1921’de yeniden gemisine atlayıp yeni bir keşif için hazırlandı. Hayatını keşiflere veren Shackleton, arkadaşlarını kurtardığı Güney Georgia’da 5 Ocak 1922’de kalp krizi sonucu ölürken onun ünü, İlk seferinde yanında bulunan Robert Falcon Scott’un gölgesi altında kaldı.

Selim Gerçeker https://www.mynet.com/antarktikayi-kesifleriyle-unlenen-adam-ernest-shackleton-190101083470
This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK, GEÇMİŞİN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *