HARF DEVRİMİ – AYDINLANMANIN KAPISI

Cumhuriyet / 11 Kasım 2020

Harf devrimiyle Türkçemizde her sesin alfabede tek bir harfle ifade edilir hale gelmesi okuma-yazma öğrenmeyi çok kolaylaştırdığı gibi, daha sonra da imla hatasına düşmeden yazmayı sağlamıştır elbette… Pek çok sesin, ancak alfabede yer alan birden fazla harfin bir araya gelmesiyle yazıya döküldüğü Batı dillerinin çoğu bu kolaylıktan yoksundur.
Nitekim, yaşamımın ileriki yıllarında yurtdışında okurken üniversiteli sınıf arkadaşlarımın bile kendi anadillerinde kaleme aldıkları yazılarda sık sık yazım hataları yaptıklarına tanık olmuşumdur.
Bu bakımdan harf devriminden kısa bir süre sonra “Dili Sadeleştirme Derneği” isimli bir İngiliz kuruluşunun Atatürk’e bir kutlama telgrafı yollamış olması da ilginçtir sanırım. Harf devrimini izleyen yıllarda, ülkemizde Cumhuriyet öncesi -erkek nüfusta bile- yüzde 9’un altında kalan okuryazar oranı hızla yükselmiş ve bu önemli devrimi izleyen 15 yıl içinde ülkede basılan kitap sayısı, önceki iki yüzyılınkini kat kat aşmıştır.
Harf devrimiyle gerek telif gerekse çeviri binlerce eser, kısa sürede Türk halkına ulaştırılmış ve böylece bu devrim Türk aydınlanmasına açılan kapıda bir anahtar görevi üstlenmiştir.
PROF. DR. YAKUT IRMAK ÖZDEN / ATATÜRK KÜLTÜR VAKFI BAŞKANI

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/olaylar-ve-gorusler/sen-turkcem-kadar-guzelsin-prof-dr-yakut-irmak-ozden-1790025
This entry was posted in ATATURK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *