ACİL DURUMLARDA HAYAT KURTARAN 4 GÜVENLİK UYGULAMASI – TELEFONUNUZA İNDİRİNİZ

BİREYSEL TEŞEKKÜR 

İzmir depreminde Türk halkı el birliğiyle depremzedelere el vermiştir. Özellikle KURTARMA EKİPLERİ büyük bir özveri ile aralıksız çalışarak  enkaz altından 100’den fazla vatandaşımızı kurtardılar. İkinci teşekkürüm ise çok kısa zamanda örgütlenerek depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan İzmir Belediyesi başta olmak üzere yerel yönetimlere ve hemen örgütlenerek depremzedelerin barınma dahil her türlü  ihtiyaçlarını karşılayan duyarlı vatandaşlarımızadır.

Ülkemiz ne yazık ki doğal felaketlerin yaşandığı bir ülke.  Ülkemizde 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabilecek ‘550 tane diri fay hattı var’  Türkiye’nin 18 ili ise aktif fay hattının üzerinde… Bu kentlerimiz; Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya.
Bu durum, Türkiye’nin sürekli olarak doğal felaketlerin tehditi altında olduğunu gösteriyor. Buna karşın iktidar hükümeti 18 senedir depreme karşı hiç bir önlem almadı. 70.8 milyar liralık deprem vergisi toplandı fakat deprem güvenliği için harcanmadı. Bu kadar büyük paranın akibeti bilinmiyor, AKP bu konuda sorulara yanıt vermiyor. Büyük kentlerde TOPLANMA ALANI olarak belirlenen yerler ise inşaat talanına açıldı ve buralara AVM’ler, residanslar yapıldı. Özetle Hükümetin toplumun can güvenliği ile ilgili hiç bir kaygısı ve hizmeti yok. Bu şartlar altında toplum kendi can güvenliğini koruyacak önlemler almak zorundadır.
Depremin dışında sel baskınları, toprak kaymaları da ülkemizin gündemine girdi. Bu doğal afetlerle karşılaştığımızda çöküntü altında kalındığında kurtarma timlerine yerimizi bildirmek veya yakınlarımıza ulaşabilmek için akıllı telefonlara yüklenen uygulamalar yaratıldı. Bu uygulamaları indirerek olası felaketlerde yaşam güvenliğimizi arttırmak şansımız var.
Felaketlerden uzak sağlıklı bir yaşam dilerim
Naci Kaptan / 03.11.2020

Değerli arkadaşlar, ben aşağıdaki uygulamaları cep telefonuma indirdim. Doğal afetlerde ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini unutmadan bu son derece yararlı uygulamalar cep telefonunuzda bulunsun. Ayrıca yalnız yaşayan yaşlılar için veya yolda kaza halinde telefonunuza yükleyeceğiniz 112 ACİL DURUM BUTONUNA bastığınızda kimliğiniz ve haritadaki yeriniz otomatik olarak 112 YARDIM MERKEZİNE gönderiliyor.
Naci Kaptan

BRIDGEFY uygulaması nedir? Nasıl kullanılır?

Deprem ve afetlerden sonra telefonların ve internetin çekmediği ortamlarda hayat kurtaracak uygulama olarak belirtilen Bridgefy uygulaması nedir? Bridgefy nasıl kullanılır? Telefonların çekmediği internetin çekmediği bir durumda internet olmadan çalışan Bridgefy gibi haberleşme uygulamaları kullanıcıların imdadına yetişiyor. Peki bu uygulamalar ne işe yarıyor?
Bridgefy uygulaması İnternet olmadan çalışan mesajlaşma uygulaması olarak biliniyor. Bridgefy, deprem ve afet sonrası kesilen iletişimi kurmak adına oldukça önemli bir uygulama. Bridgefy uygulamasının hem iOS hem Android versiyonu bulunuyor.
Bridgefy Uygulaması ne işe yarıyor?
Bridgefy uygulaması bluetooth üzerinden bluetooth erişim alanınızdaki başka bir cihaza bağlanıyor ve bu sayede her cihaz baz istasyonu görevi görüyor. Başka bir ifadeyle bridgefy uygulamasını ne kadar fazla kişi kullanırsa uygulamanın erişim ağı o oranda genişliyor.
Uygulama, internet, Wi-Fi veya telefon ağının kesildiği durumlarda 100 metre çapında Bluetooth üzerinden mesajlaşmaya olanak sağlıyor. Söz konusu uygulama deprem anında veya sonrasında enkaz altında mahsur kalma gibi durumlarda işe yarayabilir.

AKUT GÜVENDEYİM

Güvendeyim uygulaması, Türkiye’de meydana gelen depremin ardından bir kez daha kendisini hatırlattı. Deprem, yangın, sel v.s gibi doğal afet durumlarında yoğunluktan dolayı yaşanan hat kesilmelerinin önüne gelen AKUT Güvendeyim uygulaması mobil cihazlarda hayat kurtarabilecek derece önem arz ediyor. Uygulamayı kullanmak için , iOS veya Android marketlerden uygulamayı ücretsiz bir şekilde indirip bağlantı kurmak istediğiniz 5 numara belirliyorsunuz. İşte, ayrıntılar.
GÜVENDEYİM UYGULAMASI NEDİR?
Yazılımı geliştiren isimlerden biri olan 13 yıllık AKUT gönüllüsü ve bilgisayar mühendisi Köksal Akbaba (40) ‘Güvendeyim’ uygulamasını şöyle anlattı: “Güvendeyim uygulaması sevdiğiniz ya da size ulaşmasını sağlamak istediğiniz 5 kişinin telefonunu uygulamaya tanımlıyorsunuz. AKUT olarak biz herhangi bir veri saklamıyoruz Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında tanımladığınız 5 kişiye, olası bir afet durumunda kısa mesaj gönderiliyor çünkü bir afet durumunda baz istasyonları yoğunluktan dolayı, kapasitelerinin çok üstüne çıktığı için çalışamıyor. Kısa mesaj bu durumda daha hızlı gidiyor. Bu nedenle SMS üzerine yoğunlaştık. Tanımlanan 5 kişinin şehir dışında olmasını rica ediyoruz çünkü şehir dışındaki yakınlarınız ya da sevdikleriniz de sizi merak edebiliyor. Şehir dışındaki arkadaşlarınız diğer arkadaşlarınıza ulaşabilir ve sizin iyi olduğunuzu haber verebilir.”
AKUT Derneği olarak teknolojinin kullanımına önem verdiklerini belirten Akbaba, tüm AKUT gönüllülerini uydudan takip edebildiklerini belirterek şunları söyledi: “Şu anda biz herhangi bir arama kurtarma operasyonunda ekiplerimizin anlık olarak nerede, ne zaman bulunduklarını sistem üzerinden görebiliyoruz. Avrupa’daki teknolojiyi en iyi kullanan dernek olarak AKUT’u sayabiliriz. Türkiye’de ilk defa yaptığımız ‘Güvendeyim’ uygulaması ile beraber sevdiğiniz 5 kişiye harita üzerinde konumunuzu SMS ile bildirebiliyorsunuz. Uygulamanın içerisinde deprem, yangın ve sel gibi afet öncesi ve sonrasında yapmanız gereken bilgiler de mevcut. Uygulamayı geliştirmeye devam ediyoruz. Andorid ve iOS yazılım sistemlerinde uygulamayı ücretsiz olarak bulmak mümkün ve internet olmayan ortamlarda da programımız çalışıyor.”
Uygulamayı tamamen AKUT ve sponsor firmalar ile gerçekleştirdiklerini belirten Akbaba, gönüllülere de teşekkür ettiklerini ve uygulamanın zaman içerisinde daha da geliştirileceğini ifade etti.
Elazığ depreminden önce uygulamayı kullananların sayısı 500 bin kişiydi, depremin hemen sonrasında uygulamayı 700 bin kullanıcı daha indirerek 1 milyon 200 bin sayısına ulaştık. Sistemi kullanmak çok kolay, iOS veya Android marketlerden uygulamayı ücretsiz bir şekilde indirip bağlantı kurmak istediğiniz 5 numara belirliyorsunuz. Burada önerimiz 1 kişinin mutlaka il dışından olması. Çünkü il içindeki sistem bazen çok yoğun olabiliyor, il dışındaki biriyle iletişim kurmak çok daha kolay olabiliyor. Bu numaralar eklendikten sonra afet anında ana ekranda bulunan kırmızı butona dokunduğunuz zaman belirlediğiniz kişilere güvende olduğunuz mesajını ve konum bilgilerinizi yönlendirebiliyorsunuz.”
AKUT GÜVENDEYİM UYGULAMASI GOOGLE PLAY İNDİRME LİNKİ- TIKLAYINIZ
AKUT GÜVENDEYİM UYGULAMASI APPSTORE İNDİRME LİNKİ- TIKLAYINIZ

WHISTLE/REAL WHISTLE/DÜDÜK

Deprem sonrası içinde bulunduğunuz bina yıkılır ve enkaz altında kalırsanız, bu uygulama ile arama kurtarma ekiplerinin daha kolay duyabileceği tiz sesleri telefonunuzdan çıkartabilirsiniz. Çok az şarj yiyen bu uygulama ile çok yüksekte ses çıkartabiliyorsunuz. Whistle uygulaması ‘Android’ cihazlara indirilebilirken iOS kullanıcıları, AppStore üzerinden Real Whistle uygulamasına erişim sağlayabiliyor.

112 ACİL YARDIM BUTONU

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘112 Acil Yardım Butonu’ mobil uygulaması, bulunduğunuz konuma ambulans çağırmaya yarıyor. Bulunduğunuz adresi bilmiyorsanız veya sesli olarak 112’ye iletebilecek durumda değilseniz bu uygulama hayat kurtarıcı olacak.
This entry was posted in BİLİŞİM - İNTERNET -, DOĞA - ÇEVRE, HABER GÜNDEM, HAYATIN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *