EN BÜYÜK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Prof. Tolga Yarman

Cumhuriyetimiz” için binlerce kitap yazılmıştır. Daha binlercesi yazılacaktır.

Cumhuriyet’i, hele günümüzde, gençlere anlatabilmek üzere, şöyle tasvir etmeyi dilerim:
i)   Cumhuriyet; “YÖNETİMDE AKIL” demektir, ki, bu düstur TBMM alnına, “Hakimiyet Kayıtsız, Şartsız Milletindir”, şeklinde kazınmıştır. Ne padişah vardır, ne halife-i ru-yi zemin (Yeryüzü’nde, “Yaratıcı”  adına yönetim eyleyecek vekil), ne kul, ne teba…  Bir tek Millet’in şuuru ve iradesi vardır. Hakimiyet O’nundur.
ii)  Cumhuriyet, aynı  bağlamda, “İNANÇTA AKIL” demektir, ki, bu düstur, “laiklikte”, vücut bulur. “İnançta akıl” en önce, “inanç barışı” ve “inanç özgürlüğü” demektir. Nedir ki,  “Diyanet İşleri Başkanlığı bir Cumhuriyet Kurumu’dur” ve “Cumhuriyet’in laikligi”, bir önceki şıkta söylenenler yanı sıra, “İslam’da, nakilden evvel, AKLİLİK”, demektir. Gazi’nin, “laiklik” kalibrasyonu budur. Cumhuriyet’in LAİKLİGİ, o halde kestirmeden söylersek, her şekilde, “İNANÇTA AKLİLİK”, demektir.
Cumhuriyet, demek ki, yönetimde ve inançta, biat ve nakle karşı, akıl ve akılcılık, giderek ÖZGÜR İRADE, demektir.
Bölgede, petrol ve doğal gaz sömürüsüne, en büyük mâni, Atatürk Cumhuriyeti olduğu için, Cumhuriyetimiz yozlaştırılmak üzere, elden gelen her türlü şer eylem gündeme getirilmiştir. Rejim bunun için değişmiştir. Bölgede mezhep savaşları bunun için körüklenmiştir. Türkiye Bölge’ye karşı Saddamlaştırılmak istenmiştir… Böylesi bir operasyona ne yazık ki, CHP Yönetimi alet edilmiştir.
Görevimiz, ulusumuzun aklını, iradesini, doymak bilmeyen yağmacılara karşı, yeniden bayraklaştırmaktır… “GENÇLİGİN BİRİNCİ VAZİFESİ” budur.
En büyük bayramımız kutlu olsun!
Prof. Tolga Yarman / CHP Kurultay Onur Üyesi
This entry was posted in ATATURK, CUMHURİYET - DEMOKRASİ - ÇAĞDAŞLIK, DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, TARİHE - AYDINLANMAYA - CUMHURİYETE NOT DÜŞENLER. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *